szerző:
hvg.hu

A Szabolcs megyei város alpolgármesterének elege lett, hogy öt év alatt semmilyen beleszólást nem kapott a település irányításába, ezért már tavasszal fejébe vette, hogy elindul a polgármesteri székért. Először úgy tűnt, ő lesz a Fidesz hivatalos jelöltje, de a pártvezetés mégis az "állandóság" mellett tette le a garast.

Önkormányzati választás 2019
Politikailag kulcsfontosságú, a mindennapjaink szempontjából talán a parlamenti választásnál is fontosabb – október 13-án polgármestereket, helyi képviselőket választ Magyarország. Kövesse a hvg.hu-val a kampány eseményeit, idézzen fel régi ígéreteket és vesse össze az újakkal, figyelje velünk a legizgalmasabb csatákat – beleértve Budapest ellenzéki ostromát és a hatalom védekezését.
Friss cikkek a témában

Lassan tíz fölött jár azoknak a településeknek a száma, ahol két fideszes polgármester-jelölt közül választhatnak majd október 13-án a helyiek, mert a kormánypárti politikusok közül másvalaki is alkalmasnak találta magát a posztra, mint akit a pártközpont hivatalosan kijelölt erre. Ez a helyzet információink szerint a Szabolcs megyei Nagykállóban is, ahol a párt a 2004 óta hivatalban lévő polgármestert, Juhász Zoltánt jelölte – annak ellenére, hogy ő nem tagja a Fidesznek, a posztra tavasszal szintén bejelentkezett alpolgármester, Horváth Tibor viszont igen.

Horváth a hvg.hu-nak azzal indokolta, hogy elindul a párt hivatalos jelöltével szemben, hogy ez Nagykálló érdeke, a város szerinte ugyanis nem fejlődik, sőt, leépül.

Az alpolgármester már tavasszal jelezte a szándékát Simon Miklósnak, a körzet fideszes parlamenti képviselőjének, egyben választókerületi elnökének, aki állítása szerint informálisan támogatta is ebben, és helyi Fidesz szervezetben is sokáig úgy tűnt, ő lesz-lehet a Fidesz polgármester-jelöltje. Ezek után bevallása szerint igencsak meglepődött, amikor a június eleji jelöltválasztó taggyűlésen – ahogy fogalmazott – „megjelent egy tucatnyi száz éve nem aktív tag”, köztük Vonza András volt földművelési miniszter, és az így felduzzasztott létszámmal a tagok végül Juhász jelöltségét szavazták meg.

Horváth Tibor szerint ezt utólag informálisan azzal indokolták, hogy „szükség van az állandóságra”, mert félnek attól, hogy ha nem a jelenlegi polgármestert indítja a Fidesz, akkor Juhász elindul majd függetlenként, és a városbeli ismertségének köszönhetően elviheti a kormánypárti szavazatokat is.

©

Így viszont az alpolgármester indul függetlenként, aki tisztában van vele, hogy a Fidesz-tagságától pár napon belül megfosztják majd (a párt alapszabálya értelmében automatikusan, eljárás nélkül megszűnik a tagsági viszonya annak, aki ráindul a párt hivatalos jelöltjére), de azt mondja, neki a város érdeke fontosabb.

„Úgy vélem, hogy a Fideszt is jobbá tehetjük, ha a feladatra alkalmas, tenni akaró városvezetők érkeznek azokban a városokba, ahol megérett az idő a változásra. Olyan ez, mint például a fociban, ahol egy-egy posztra több játékos is rendelkezésre áll, és az játszik, aki jobbnak bizonyul” – írja Horváth a szórólapján is.

Nagykálló polgármestere egy éve „sorosozó” videójával került a hírekbe, idén májusban pedig az ellene indult büntetőeljárással. Utóbbiban többedmagával együtt nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettével vádolták meg, amiért a gyanú szerint megállapodott a helyi benzinkút üzemeltetőjével arról, hogy az önkormányzat hivatali járművei kedvezményt és halasztott fizetési lehetőséget kapjanak a tankoláskor. A lehetőséget a vádirat szerint „olyan magánszemélyek is kihasználhatták 2010-től az önkormányzat terhére, akik a polgármesterrel családi, baráti kapcsolatban álltak”.

Juhász Zoltánnak összesen három kihívója lesz egyébként októberben: Horváth Tibor mellett szintén függetlenként indul a város korábbi MSZP-s alpolgármestere, Trefán Jánosné is, a DK, a Párbeszéd, a Mindenki Magyarországa Mozgalom, a Momentum Mozgalom és az LMP összefogása pedig Kovács Györgyöt küldi a ringbe.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Itthon

Rárepültek az ex-MSZP-sekre és a függetlenekre: káderhiány vagy stratégia áll a Fidesz jelöltválasztási taktikája mögött?

Háromszázhetven olyan település lesz az idei önkormányzati választáson, ahol a kormánypártok saját polgármesterjelölt indítása helyett egy másik mögé állnak be. A taktika széles skálán mozog a sikeres, településük éléről kirobbanthatatlan független polgármesterek „kisajátításától”, a Fidesztől látszólag független jelölteken át a helyi vagy országos celebritások indításáig. A lényeg, hogy ahol nem menő a Fidesz-logó, ott nem azt kell erőltetni.

Ki gondolná, hogy Európában nálunk autóznak a legkevesebbet az emberek

Ki gondolná, hogy Európában nálunk autóznak a legkevesebbet az emberek

Horn Gábor: A közösségromboló uniós kifizetésekről

Horn Gábor: A közösségromboló uniós kifizetésekről

„Olyan boldog vagyok” – egy nagyon régi dal újragondolva (videó)

„Olyan boldog vagyok” – egy nagyon régi dal újragondolva (videó)

Magát videózta M. Richárd a Dózsa György úti halálos balesetkor

Magát videózta M. Richárd a Dózsa György úti halálos balesetkor

Hazánkba érkezett a 280 lóerős új Ford Focus ST

Hazánkba érkezett a 280 lóerős új Ford Focus ST

550 lóerős hibrid 7-es BMW a láthatáron

550 lóerős hibrid 7-es BMW a láthatáron