szerző:
hvg.hu

A Szabolcs megyei város alpolgármesterének elege lett, hogy öt év alatt semmilyen beleszólást nem kapott a település irányításába, ezért már tavasszal fejébe vette, hogy elindul a polgármesteri székért. Először úgy tűnt, ő lesz a Fidesz hivatalos jelöltje, de a pártvezetés mégis az "állandóság" mellett tette le a garast.

Önkormányzati választás 2019
Politikailag kulcsfontosságú, a mindennapjaink szempontjából talán a parlamenti választásnál is fontosabb – október 13-án polgármestereket, helyi képviselőket választ Magyarország. Kövesse a hvg.hu-val a kampány eseményeit, idézzen fel régi ígéreteket és vesse össze az újakkal, figyelje velünk a legizgalmasabb csatákat – beleértve Budapest ellenzéki ostromát és a hatalom védekezését.
Friss cikkek a témában

Lassan tíz fölött jár azoknak a településeknek a száma, ahol két fideszes polgármester-jelölt közül választhatnak majd október 13-án a helyiek, mert a kormánypárti politikusok közül másvalaki is alkalmasnak találta magát a posztra, mint akit a pártközpont hivatalosan kijelölt erre. Ez a helyzet információink szerint a Szabolcs megyei Nagykállóban is, ahol a párt a 2004 óta hivatalban lévő polgármestert, Juhász Zoltánt jelölte – annak ellenére, hogy ő nem tagja a Fidesznek, a posztra tavasszal szintén bejelentkezett alpolgármester, Horváth Tibor viszont igen.

Horváth a hvg.hu-nak azzal indokolta, hogy elindul a párt hivatalos jelöltével szemben, hogy ez Nagykálló érdeke, a város szerinte ugyanis nem fejlődik, sőt, leépül.

Az alpolgármester már tavasszal jelezte a szándékát Simon Miklósnak, a körzet fideszes parlamenti képviselőjének, egyben választókerületi elnökének, aki állítása szerint informálisan támogatta is ebben, és helyi Fidesz szervezetben is sokáig úgy tűnt, ő lesz-lehet a Fidesz polgármester-jelöltje. Ezek után bevallása szerint igencsak meglepődött, amikor a június eleji jelöltválasztó taggyűlésen – ahogy fogalmazott – „megjelent egy tucatnyi száz éve nem aktív tag”, köztük Vonza András volt földművelési miniszter, és az így felduzzasztott létszámmal a tagok végül Juhász jelöltségét szavazták meg.

Horváth Tibor szerint ezt utólag informálisan azzal indokolták, hogy „szükség van az állandóságra”, mert félnek attól, hogy ha nem a jelenlegi polgármestert indítja a Fidesz, akkor Juhász elindul majd függetlenként, és a városbeli ismertségének köszönhetően elviheti a kormánypárti szavazatokat is.

©

Így viszont az alpolgármester indul függetlenként, aki tisztában van vele, hogy a Fidesz-tagságától pár napon belül megfosztják majd (a párt alapszabálya értelmében automatikusan, eljárás nélkül megszűnik a tagsági viszonya annak, aki ráindul a párt hivatalos jelöltjére), de azt mondja, neki a város érdeke fontosabb.

„Úgy vélem, hogy a Fideszt is jobbá tehetjük, ha a feladatra alkalmas, tenni akaró városvezetők érkeznek azokban a városokba, ahol megérett az idő a változásra. Olyan ez, mint például a fociban, ahol egy-egy posztra több játékos is rendelkezésre áll, és az játszik, aki jobbnak bizonyul” – írja Horváth a szórólapján is.

Nagykálló polgármestere egy éve „sorosozó” videójával került a hírekbe, idén májusban pedig az ellene indult büntetőeljárással. Utóbbiban többedmagával együtt nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettével vádolták meg, amiért a gyanú szerint megállapodott a helyi benzinkút üzemeltetőjével arról, hogy az önkormányzat hivatali járművei kedvezményt és halasztott fizetési lehetőséget kapjanak a tankoláskor. A lehetőséget a vádirat szerint „olyan magánszemélyek is kihasználhatták 2010-től az önkormányzat terhére, akik a polgármesterrel családi, baráti kapcsolatban álltak”.

Juhász Zoltánnak összesen három kihívója lesz egyébként októberben: Horváth Tibor mellett szintén függetlenként indul a város korábbi MSZP-s alpolgármestere, Trefán Jánosné is, a DK, a Párbeszéd, a Mindenki Magyarországa Mozgalom, a Momentum Mozgalom és az LMP összefogása pedig Kovács Györgyöt küldi a ringbe.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Itthon

Rárepültek az ex-MSZP-sekre és a függetlenekre: káderhiány vagy stratégia áll a Fidesz jelöltválasztási taktikája mögött?

Háromszázhetven olyan település lesz az idei önkormányzati választáson, ahol a kormánypártok saját polgármesterjelölt indítása helyett egy másik mögé állnak be. A taktika széles skálán mozog a sikeres, településük éléről kirobbanthatatlan független polgármesterek „kisajátításától”, a Fidesztől látszólag független jelölteken át a helyi vagy országos celebritások indításáig. A lényeg, hogy ahol nem menő a Fidesz-logó, ott nem azt kell erőltetni.

34 év után fogták el egy repülőgép-eltérítés gyanúsítottját

34 év után fogták el egy repülőgép-eltérítés gyanúsítottját

Akkora vihar van Japánban, hogy 300 légi járatot töröltek miatta

Akkora vihar van Japánban, hogy 300 légi járatot töröltek miatta

Földrengés volt Albániában, többen is megsérültek

Földrengés volt Albániában, többen is megsérültek

Bécs belvárosában tényleg vége lehet az Airbnb-nek

Bécs belvárosában tényleg vége lehet az Airbnb-nek

Trump tagadja, hogy az ukrán elnökkel akart vizsgálatot indítani a Biden-család ellen

Trump tagadja, hogy az ukrán elnökkel akart vizsgálatot indítani a Biden-család ellen

Radar 360: az MSZP akciózott, és beteget rugdosott egy ápoló

Radar 360: az MSZP akciózott, és beteget rugdosott egy ápoló