Orbán "intelligens, humoros, önkritikus" – így látta egy amerikai keresztény újságíró

Orbán "intelligens, humoros, önkritikus" – így látta egy amerikai keresztény újságíró

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

A budapesti keresztény újságíróknak tartott konferencia után találkozott Orbán Viktorral Rod Dreher, és erről cikket írt The American Conservative című lapba. Dreher Trump-ellenes, és a katolikus egyház pedofil botrányai mögött a meleg papok hálózatát látja.

Orbán Viktorról írt cikket Rod Dreher, a The American Conservative című lapba. A világsajtóban Orbán Viktorról megjelenő cikkek jelentős része kritikus, ezeket az MTI nem mindig szemlézi, de ez épp egy dicsérő írás. És maga Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár hívta fel rá a figyelmet, amikor megosztotta Rod (Kovács átiratában Rob) Dreher cikkét a Facebookon.

Dreher a Forum for Christian Communicators budapesti konferencián is felszólalt, ezt a kormány szervezte, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes is tartott itt előadást. Később pedig volt alkalma Orbánnal beszélgetni. Dreher nem fukarkodik a dicsérettel:

Ha az ember csak a nyugati média leírása alapján ismerné Orbán Viktort, akkor azt gondolná róla, hogy nem egyéb egy maffiózónál. Pedig ha valaki személyesen találkozik vele, akkor kiderül, hogy egy teljesen más ember, mint aminek a média bemutatja az amerikaiaknak: energikus, elviselhetetlenül intelligens, humoros, önkritikus, realista és egyes pillanatokban szinte ölre menne Magyarország és annak érdekei megvédéséért. Orbán az, akinek Donald Trump amerikai elnököt hívei tudni szeretnék (de nem az), és akinek Trumpot ellenségei hiszik (de nem az).

©

Dreher Trump-ellenes, ami a Fidesz-híveket kicsit elbizonytalaníthatja, ellenzi Trump intervenciós, aktív beavatkozási politikáját. Elkötelezett keresztény gondolkodó, ugyanakkor életében már a harmadik keresztény felekezetnél tart. Metodistaként kezdte, katolikussá vált, majd ortodox keresztény lett. A katolikus egyházból akkor lett elege, amikor napvilágra kerültek a pedofil botrányok. Ezekről Dreher azt mondja, nem is annyira a pedofíliáról szólnak, hanem a katolikus egyházon belüli meleglobbi, az ún. Levendulamaffia, a meleg papok által létrehozott pedofil hálózat mesterkedéséről.

Orbánt és gondolatait idézi Dreher cikkének további részében, amit az MTI szemlézett. Úgy fogalmaz a leirat, hogy a kormányfő beszélt arról, 2014 óta „a szókimondás misszióját tölti be”, mert rájött, hogy ő az egyetlen szabad ember az európai miniszterelnökök között. Ebben az összefüggésben a szabadság azt jelenti saját magyarázata szerint, hogy erős, egységes parlamenti egység áll a háta mögött. A nyugati politikusok manapság nem mondhatják ki, amit gondolnak – idézte őt Dreher. Orbán Viktor erre példaként azt mondta, hogy a 2015-ben elkezdődött európai migrációs válságra csak a magyar kormány reagált a saját és az európai kereszténység érdekeinek megfelelően – olvasható a hétfőn megjelent cikkben, amelynek címe:

Orbán Viktor a keresztények között.

Rod Dreher
©

A miniszterelnök elmondta: elutasítja a nyugati elitek azon gondolatát, hogy a posztkeresztény, posztnemzeti civilizáció nagyszerű dolog. Ugyanis a fő kérdés most Nyugaton az, hogy tud-e békében élni egy feszültségekkel teli plurális társadalom.

A legfontosabb kérdés azonban az, hogyan lehet gondoskodni arról, hogy ez a kérdés ne merüljön fel – jelentette ki a kormányfő.

Ahhoz, hogy Magyarország kerítést épített a déli határán a muszlim menekültek távol tartására, a döntő érvet a közel-keleti keresztény vallási vezetők szolgáltatták – magyarázta Orbán. „Ők tudják, mi lesz annak a társadalomnak a sorsa, amelyet meg kell osztani a muszlimokkal” – mondta. A vendégek között volt Philip Blond brit közgazdász is, aki egy kérdésében arra célzott: a miniszterelnöknek missziója van Európa reevangelizációjában. A református vallású Orbán Viktor erre úgy válaszolt:

az ő nemzedékének feladata a kommunizmus legyőzése volt, a vallási újjászületés már az ezredforduló generációjának feladata lesz.

©

A cikkíró szerint Orbán őszintén beszélt arról, hogy szerinte a magyar társadalom még nem épült fel a kommunizmus elmúlása óta, „még nincs jó formában”. Fennmaradásához meg kell erősítenie nemzeti és keresztény identitását, és ez a kettő összetartozik – mondta, hozzátéve: neki mint keresztény politikusnak az a feladata, hogy ennek a „gyógyulásnak” teret biztosítson.

Orbán Viktor azt szeretné, ha azok a nyugatiak, akik vallják eme értékeket, eljönnének Budapestre, ahol szabadon elmondhatják gondolataikat, ahol „intellektuális hazára lelnek”.

Én igyekszem kialakítani egy szabad teret ehhez Budapesten – mondta.

(A kiemelt képen Semjén Zsolt látható a citált konferencián.)

Hozzászólások