Nem lehetetlen megakasztani a Városliget beépítését

Nem lehetetlen megakasztani a Városliget beépítését

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Hiányozhatnak az érvényes építési engedélyek a Városligetbe tervezett múzeumi épületekhez, írja az Mfor.hu. A Néprajzi Múzeum, az Új Nemzeti Galéria építési engedélyének ügyében jelenleg is folyik egy per.

A múzeumi negyed két emblematikus épületének az építési engedélyét is megtámadták, a folyamatban lévő eljárásokról Karácsony Gergely tételes listát kapott – írja az mfor.hu.

Karácsony Gergely főpolgármesteri programjának egyik fontos pontja a Városligetbe tervezett épületek felépítésének a megakadályozása. A csütörtöki sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, nem tudja pontosan, hogy milyen épületnek milyen építési engedélye van, tájékozódni fog erről, ismeri a Városliget Zrt. álláspontját, de a Fővárosi Közgyűlés meg fogja hozni azt a döntést, hogy új épület nem épülhet.

A múzeumi negyedet építő Városliget Zrt. másnap közleményt adott ki, azt állítva, hogy "a Liget Budapest projekt valamennyi jelenleg is zajló és a közeljövőben elinduló projekteleme végrehajtható építési engedéllyel rendelkezik.

Az Mfor szerint viszont a Civil Zugló Egyesület hat épület esetében indított pert: a Néprajzi, a Közlekedési Múzeum, az Új Nemzeti Galéria, a Közlekedési majd Magyar Innováció Háza és két – a Dózsa György úti és a Hermina úti – mélygarázs építési engedélyét támadták meg. Meglehetős sikerrel. A cikk szerint az építési engedélyeket főként az ügyféli jogok súlyos korlátozása miatt hatályon kívül helyezte a bíróság, és új eljárás lefolytatására utasította Budapest Főváros Kormányhivatalának V. Kerületi építésügyi és örökségvédelmi osztályát.

Idén januárban megesett, hogy a Néprajzi Múzeumnak és az Új Nemzeti Galériának sem volt érvényes építési engedélye, az építési osztály viszont néhány hét múlva új határozatokat adott ki, amelyben gyakorlatilag megismételte az első döntések rendelkezéseit. Az egyesület ezeket a határozatokat is megtámadta, Karácsony erre utalt azzal, amikor azt mondta, a zuglói önkormányzat kapott egy függő hatályú határozatot, mely szerint az egyik épület építési engedélyét megtámadták a bíróságon, és a Néprajzi Múzeumnak nincs engedélye.

Az Mfor szerint a Néprajzi Múzeum, az Új Nemzeti Galéria építési engedélyének ügyében jelenleg is folyik a per, de a volt Közlekedési Múzeum helyére épülő Magyar Innováció Háza, a Dózsa György úti Mélygarázs és a Hermina úti garázs sem rendelkezik érvényes építési engedéllyel.

Hozzászólások