Alaptörvény-ellenes volt, hogy leszedették az érdi Fidesz plakátjait

Alaptörvény-ellenes volt, hogy leszedették az érdi Fidesz plakátjait

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
Domány András
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az ítélőtábla szerint megtévesztőek voltak a kormánypárt plakátjai, mert másolták a Modern Városok Program dizájnelemeit. Az Alkotmánybíróság ezt máshogy gondolta.

Az Alkotmánybíróság szerint ezzel a párt alapvető jogait sértette meg a Fővárosi Ítélőtábla, amikor kimondta: a Fidesz-KDNP-Összefogás Egyesület mint jelölő szervezetek megsértették a választás tisztaságának, a jelöltek és a jelölő szervezetek között esélyegyenlőség, továbbá a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás alapelvét azzal, hogy olyan kampányeszközöket használnak, amelyek arculati elemei azonosak az önkormányzat által a Modern Városok Programban, tehát egy kormányzati programban használt arculati elemekkel.

Ezen elmarasztalás ellen nyújtott be alkotmányjogi panaszt az azóta a választók által leváltott,  de a képviselőtestületbe listán bejutott T.Mészáros András volt polgármester mint jelölt és több képviselőjelölt-társa. Szerintük egy párt alapvető joga, hogy saját önazonosságához kapcsolódó ideológiáját és ahhoz társuló megjelenési formáit szabadon használhassa, közvetíthesse a választóknak. Nem lehet vitás, hogy az indítványozók jelölőszervezeteinek köztudatban kialakult színe a narancssárga. Ennek használatától nem tilthatják el csak azért, mert az önkormányzat is használja. A fideszes és az önkormányzati plakátok ráadásul nem egymás mellett voltak, tehát nem lehetett összetéveszteni őket – állítják a panaszosok.

Az Ab Varga Zs.András vezette öt tagú tanácsa igazat adott a Fidesz politikusainak. Eszerint az ítélőtábla nem vette figyelembe, hogy a jelölő szervezetek és jelöltek kommunikációja véleménynyilvánításnak minősül, amely a szólás- és sajtószabadság védelmi köréhez tartozik. „Egy jelölő szervezetnek a választási kampányban – szemben az állami, önkormányzati szervekkel, a közszolgálati médiával, a közszolgáltatókkal – nem feladata esélyegyenlőség biztosítása. Önmagában az, hogy jelölő szervezetek és jelöltek által választási kampányban közzétett választási plakátok egyes grafikai elemei az önkormányzat által korábban alkalmazott reklám egyes elemeire emlékeztetnek (a bírói döntés szóhasználata szerint „az arculati elemek megtévesztő hasonlósága”), nem veti fel a választási elvek sérelmét mindaddig, amíg azonosítható, felismerhető a választási plakát közzétevője.” – állapította meg az Ab.

Mivel a választás már lezajlott, a leszedett plakátokat természetesen nem teszik vissza, a döntés elvi jellegű.

Hozzászólások