szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A polgármester kikérné a helyiek véleményét a parkolóhelyek csökkentéséről, a köztisztaság mellett pedig a lakhatás lenne számára a prioritás.

Interjút adott az Ittlakunk.hu-nak Pikó András Józsefváros új polgármestere, amelyben elismerte, hogy az előző, fideszes kerületvezetés érdeme, hogy sikerült a városrésznnek a "bűn kerülete" imidzsét elhalványítani. Ez a "rendpártiság" ugyanakkor sokat ártott is szerinte. Azt mondta, a "kertvárosias rendpártiság" képe helyett több életet szeretne plántálni Józsefvárosba, azt szeretné, ha lennének helyek, ahová be lehet ülni, lenne zenés hely, színház.

A Fővárosi Közgyűlésben – magyarázta – két prioritása lesz: a köztisztaság és a lakhatás. Ez utóbbiról kifejtette, el kell dönteni, hogy melyik üresen álló önkormányzati lakást kell felújítani. A rekonstrukciót azonban nem a hajléktalanok elhelyezése miatt végeznék el, hanem a lakhatási válság enyhítésére. Mint mondta, tervben van egy önkormányzati nonprofit lakásügynökség létrehozása is, amellyel az önkormányzat belépne az albérleti piacra: az ügynökség garanciával bérelne magánkézben lévő lakásokat, amelyeket tovább béreltetne. Azt is tervezi, hogy az önkormányzat beruházóknak nem pénzért adna el telkeket építkezésre, hanem lakásokért cserébe, hogy így is szaporítsák a rendelkezésre álló bérlakásokat.

A hajléktalanság kezeléséről azt mondta, elsősorban azt akarják megakadályozni, hogy emberek erre a sorsra jussanak, ezért átalakítanák a lakhatási támogatási rendszert. 

Beszélt a kerületi parkolás kérdéséről is, erről azt mondta, a józsefvárosi lakosok olcsón, támogatott módon parkolhatnak a kerületben, de a zöldfelületek növelésére is van igény. A fák ültetése azonban azt jelenti, hogy kevesebb lesz a parkolóhely, ennek pedig költségei is vannak. Azt mondta, erről meg akarják kérdezni a lakosokat, arra kíváncsiak, hajlandóak-e a helyiek többet fizetni a parkolásért az árnyas-ligetes utcákért cserébe.

A társasházaknak kiírt pályázatokról Pikó azt mondta, a külső homlokzati felújítások mellet a belső műszaki felújításokra szeretnének többet költeni, de "arányaiban több pénzt juttatnának a kerület saját lakásvagyonának felújítására, megóvására is".

A dohányboltok előtti italozások szabályozásáról úgy fogalmazott, tudja, hogy ez sok helyen probléma, de a megoldásához nagyon sok embernek kell leülnie beszélni. Hozzátette: azok az emberek, akik a dohányboltoknál tobzódnak, adott esetben tizenöten-húszan laknak egy lakásban, ezért inkább az utcán élik a társadalmi életüket.

Látom a problémát, de egyelőre nem tudjuk pontosan, hogyan lehet megoldani" 

– mondta Pikó.

Szólt a józsefvárosi strand kérdéséről is, amiről azt mondta, a fúrás megvolt a Józsefvárosi pályaudvarnál, de a projekt mögött még nincs pénz, egyelőre csak egy lehetőség, és kérdés, hogy akarja-e a kerület. Ha igen, akkor forrásokat kell keresni hozzá, és mérlegelni kell, hogy azon a részen piaci alapon működtethető-e egy strand. Szerinte igen. Közölte, sok a kérdés, de nem akarják leállítani a projektet.

Az Auróra közösségi ház körüli hangulatot csitítani szeretné, de megemlítette, hogy a közösségnek is sokkal érzékenyebbnek kellene lennie a hozzájuk érkező kritikákra, kereshetnének például megoldást a hangszigetelés vagy a cigarettafüst problémájára.

Pikó azt is elmondta, keresni fogják a jogi megoldást arra, hogy a kerületi Józsefváros újságra elfogultságra miatt kirótt félmillió forintos büntetést (amit azért szabtak ki a lapra, mert nem egyenlő feltételekkel kezelték a jelölteket a kampány során) ne a kerület fizesse ki, hanem a lapot kiadó Nyerges Zoltán, aki a Józsefváros Közösségeiért Nonprofit Zrt. igazgatójaként szerkesztette a lapot, és akinek vállalatvezetői minőségében van anyagi felelőssége.

További terveiről megemlítette, hogy a Blaha Lujza térről az átépítéskor ki kellene vinni a 99-es busz végállomását, szabályozni kellene a Ganz-telepen lévő kínai piacot, öt éven belül szeretne egy "digitális városháza-szolgáltatást", ahol a lakosok a kitett jogszabálytervezeteket véleményezhetik, illetve egy petíciós felületet, ahol megfogalmazhatják az igényeiket és támogatókat gyűjthetnek hozzá. Az interjúban Pikó azt is elárulta, hogy kedvenc helye a kerületben a Mátyás tér.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!