Biztonsági öv nélkül, mobillal a kezében vezetett M. Richárd a szakértő szerint

Biztonsági öv nélkül, mobillal a kezében vezetett M. Richárd a szakértő szerint

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A keddi tárgyaláson megvizsgálták azokat a felvételeket, amelyeket a férfi készített, mielőtt Mercedese összeütközött volna a Citroennel.

A Pesti Központi Kerületi Bíróságon kedden folytatódott a 2017 májusában történt Dózsa György úti halálos baleset pere. A tárgyaláson ezúttal a kiegészített szakértői véleményt ismertették – írja az Index.

Az előző tárgyaláson levetített videófelvételből azt állapította meg a szakértő, hogy M. Richárd a Dózsa György útra kanyarodás után kezdett gyorsítani. A felvételekből szerinte az is egyértelműen kiderül, hogy a Mercedes sofőrje a jobb kezében tartotta a mobiltelefonját, nem pedig a pohártartóba állította, ahogy korábban mondta. A videón hallható egy csipogó hang is, amely a szakértő szerint arra utal, hogy a férfi nem használta a biztonsági övet.

A harmadrendű vádlott, aki a Vágány utca felől érkezett Citroenjével, a lámpa zöld jelzése után a Dózsa György útról egy lendületes gyorsítással akart bekanyarodni balra, a Kassák Lajos utcába. Levágta azonban az ívet, és nem vette észre a nagy sebességgel közeledő Mercedest, ami így nagy erővel csapódott neki az autójának.

A műszaki szakértő szerint, ha a Mercedes a megengedett 60-70 km/órás sebességgel halad, egy vészfékezéssel elkerülhette volna a balesetet, ha pedig a Citroen sofőrje a gyorsulást befejezi, és visszakormányozza az autót, akkor gond nélkül kerülhette volna ki a M. Richárdot.

Az igazságügyi szakértő összesen hat személyiségtesztet végeztetett M. Richárddal az eljárás alatt, amelyekből az derült ki, hogy a férfi nem elmebeteg, de személyisége impulzív, indulatvezérelt, egoista, öntörvényű, laza szabálytartása és a magas rizikóvállalása miatt pedig a büntetésnek nincs visszatartó ereje.

Gellér Csilla szakértő szerint M. Richárd szocializációja során kialakult személyiségszerkezete alkalmatlanná tette a vezetésre, és a baleset pillanatában is alkalmatlan volt arra. A férfit igazságügyi elmeorvos szakértő is megvizsgálta, aki hasonló következtetésre jutott: M. Richárdnak személyiségzavara van, amely visszavezethető arra, hogy

16 éves kora óta tartotta el saját magát, az éjszakai életben szocializálódott, börtönviselt, ám jelenleg és a cselekmény elkövetésekor sem szenvedett kóros elmeállapotban.

A védelem is készíttettet egy szakértői véleményt, amely gyermekkori hiperaktivitást és borderline típusú érzelmi labilitást tárt fel. A védő szerint ezeket nem lehet figyelmen kívül hagyni, ezért indítványozták Szeles Géza szakértő meghallgatását is. Erről később dönt majd a bíróság.

A vád szerint 2017 májusában M. Richárd egy német rendszámú Mercedesszel 135-140 kilométer/órás sebességgel haladt Budapesten, a Dózsa György úton, amikor összeütközött egy szabálytalanul elé kanyarodó személyautóval. Ennek az autónak az egyik utasa a helyszínen, egy másik még aznap a kórházban meghalt, a kocsi vezetője – a per harmadrendű vádlottja – pedig életveszélyesen megsérült. Könnyebben megsérült több járókelő és M. Richárd is.

A tárgyaláson a bíró elutasította M. Richárd azon kérelmét, hogy a bűnügyi felügyeletét szüntessék meg.

Hozzászólások