Nyugdíjba megy Baka András

Nyugdíjba megy Baka András

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Áder a bírói felső korhatár betöltésére hivatkozva döntött Baka nyugdíjazásáról.

Jövőre nyugdíjba kerül Baka András kúriai tanácselnök, a Legelsőbb Bíróság 2009 és 2011 közti elnöke Áder János köztársasági elnök kedd késő este közzétett határozata szerint.

Az egykori MDF-képviselőt, majd az Emberi Jogok Európai Bírósága bíráját arra hivatkozva távolították el az LB éléről, hogy az új Alaptörvény szerint annak helyére a Kúria lépett, de nyilvánvaló volt,hogy valójában a kormány igazságügyi politikája elleni bírálata volt az ok. A strasbourgi bíróság később el is marasztalta a magyar államot a történtekért.

A köztársasági elnök „a bírói felső korhatár betöltésére tekintettel” hozta meg döntését. Baka András ma, december 11-én 67 éves, nyugdíjazása fél évvel későbbi, 2020. június 10-ei hatállyal történik.

Cikkünk megjelenése után a Köztársasági Elnök Hivatala közleményt juttatott el lapunkhoz. Ebben közölték: Áder János „A bírák jogállásáról és javadalmazásáról” szóló 2011. évi CLXII. törvény 90.§ alapján hozta meg határozatát, mely kimondja, hogy a „bírót fel kell menteni, ha betölti az Alaptörvény 26. cikk (2) bekezdése szerinti általános öregségi nyugdíjkorhatárt”. Azaz - tették hozzá - a törvény szerint a köztársasági elnöknek mérlegelési jogköre nincs, a nyugdíjkorhatár betöltése esetén a bírót fel kell mentenie.

Hozzászólások