Kitüntette a főpolgármester a 18 éves lány életét megmentő BKV-sofőrt

Kitüntette a főpolgármester a 18 éves lány életét megmentő BKV-sofőrt

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Egy fiatal lánynak hirtelen szívhalál miatt összeomlott a keringése a 77-es trolibuszon. A jármű vezetője elkezdte az újraélesztését, amíg a mentők kiértek. Most elismerést kapott a fővárostól.

Karácsony Gergely főpolgármester kitüntette a 77-es troli hős vezetőjét, Vaskó Sándort, aki novemberben megmentette egy fiatal nő életét. Karácsony szerint az elismerés azt fejezi ki, hogy büszkék arra, milyen nagyszerű emberek dolgoznak a fővárosi közlekedésben.

Vaskó Sándor november 13-án mentette meg egy 18 éves fiatal lány életét. A hirtelen szívhalál miatt rosszul lett lány újraélesztését még a mentők kiérkezése előtt megkezdte. Ennek köszönhetően a beteg – aki addig nem ismert veleszületett szívelégtelenségben szenved – mindenféle szellemi károsodás nélkül vészelte át a hirtelen keringésösszeomlást – olvasható a BKV - Szeretem csinálni! csoportban.

Vaskó elmondta nekik, 15 éve dolgozik a BKV-nál trolibuszvezetőként, korábban a 78-ason, 79-esen, most a 77-esen, már 3 éve. Százhatvanszoros véradó, csontvelődonor. Most először vett részt elsősegélynyújtásban, újraélesztésben. Az utasok jelezték, hogy egy fiatal hölgy rosszul lett a járatán és összeesett.

"Hátramentem, megnéztük, hogy van-e pulzusa, légzése – ekkor még volt. Egy utas közben már hívta a mentőket is, én pedig lehúztam az áramszedőket és értesítettem a forgalomirányítást. Az utasok leszálltak, csak 3 utas maradt a járművön, akiktől nagyon sok segítséget kaptam. Ugyanis észleltük, hogy a hölgy már nem lélegzik. A stabil oldalfekvésből ekkor hanyatt fektetve azonnal megkezdtem a mellkaskompressziót."

Azt is elmondta, a mentőorvos közben a kihangosított telefonon keresztül adta a szükséges instrukciókat. Rövidesen azonban ott voltak a mentők is, és átvették az újraélesztést. A hölgyet még válságos állapotban szállították be az Uzsoki Utcai Kórházba, ám 2 nappal később azzal hívta fel az édesanyja és a kórház orvosa is, hogy a beteg magához tért. Azóta meg is látogatta.

Hozzászólások