szerző:
HVG
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Szubjektív lapajánló.

Önkormányzati választás 2019
Idézze fel a 2019-es önkormányzati választás kampányának és a szavazás napjának eseményeit, illetve kövesse a fejleményeket cikksorozatunkkal. Innen megtudhat mindent arról, mi történik az ország önkormányzataiban.
Friss cikkek a témában

Lehet, hogy nagy átverés áldozatai lettünk, és Borkai Zsolt családapa, olimpikon és polgármester valójában a vallását gyakorolta a kiszivárgott szexfelvételeken? Csak eltévesztette szegény a felekezetet. Mert például az olümposzi istenek és híveik körében kifejezetten szent cselekedetnek számított az orgia és a prostitúció, a szakrális szertartások helyén termékennyé váltak a földek és a nők, a földi hatalom összefonódott a természetfelettivel, a szoknyapecér főisten pedig hol Bika képében rabolta el Európát, hol hattyúvá változva csábította el a halandó Lédát, hogy az aranyesővel abszolvált megtermékenyítésről már ne is beszéljünk. A győri polgármester botrányát feldolgozó címlapsztorinkban a görög-szabadkeresztény kontinuitás jegyében megjelenik szinte az összes mitológiai motívum:

adriai orgia, luxuskurvák, eksztázis, korrupció, az Audi révén gazdagon fialó földek, lerabolt európai pénzek.

S a Borkai gyerekek cégeitől a Tiborcz István üzlettársának ügyeit is intéző luxemburgi ügyvédi irodáig ívelő történetből az is szépen kirajzolódik, hogy mindez nem rendszerhiba, hanem a mindent az egyéni gazdagodás és a pártfinanszírozás szolgálatába állító rendszer maga.

Bár ezen a választáson sok településen alighanem az elmúlt hetekben nyilvánosságra került titkos hang- és képfelvételek és pucér férfitestek hatására dől el, hogy ki szívja meg vagy húzza el a csíkot, mi azért megpróbálkozunk konzervatívabb műfajokkal is. Karácsony Gergellyel készült interjúnk legaktuálisabb, a botrányokra is reagáló üzenete, hogy ha nyerne Budapesten, olyan szisztémát építene ki, amilyen az ország is lehetne. Jogállam, amelyben nem elsősorban az emberek minősége, hanem a jog és az intézmények jelentik a garanciát. Tarlós István viszont nem találta érdemesnek lapunk olvasóit arra, hogy válaszoljon a kérdéseinkre, azzal utasítva el az interjúkérelmünket, hogy nem kíván a kihívójával azonos felületen szerepelni. Ami igazi NER-es tempó, de semmi ahhoz képest, ami elemzésünk szerint a választások másnapjától a nagypolitikában várható:

„nagyobb ívű” alkotmánymódosítás, a sajtó és az igazságügy újabb megregulázása.

Az illiberális hatalomgyakorlás szinte minden elemét lekoppintotta Orbántól az újabb választási győzelemre készülő lengyel kormánypárt. Nagy különbség viszont – derül ki az esélyeket elemző cikkünkből –, hogy ott nem divat a rendszerszintű lopás, nincsenek hűbérurak, nincs szélsebesen gazdagodó nagycsalád – s nem csupán amiatt, mert Jaroslaw Kaczynski a macskáival él, akiknek legfeljebb nagyon betépve lehetne átjátszani komplett gazdasági ágazatokat és kistérségeket. Ez a kivétel alighanem csak erősíti azt a szabályt, amiről Ivan Miklos, a Szlovákiát az euróövezetbe repítő reformok kidolgozója beszél Gazdaság rovatunkban: az autokrata rendszerek közös jellemzője a korrupció, a sikeres fejlődés előfeltétele a politikai és gazdasági szabadság.

A szabadságvágyról és annak megtöréséről szól a Radnóti Színház Kakukkfészek című előadása is, amelyről Szellem rovatunkban a McMurphyt alakító Vilmányi Benettet kérdeztük. Azt már csak az ördög ügyvédje mondatja velünk, hogy ha elveszti a választásokat, Borkai akár pályát is módosíthat, hiszen a Száll a kakukk fészkére megírása előtt az író önkéntes LSD-kísérletben vett részt, majd betegfelvigyázóként dolgozott egy pszichiátrián. Szerencsésebb pályamódosító a Portrénkban szereplő Roska Botond, a zenészből lett orvosprofesszor, aki a látást helyreállító eljárásáért akár Nobel-díjra is esélyes. Mi viszont a vasárnapi választáson már beérnénk a politikai tisztánlátás csekély jeleivel is.

A szerző a HVG felelős szerkesztője

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hamvay Péter: Elveszett illúziók

Hamvay Péter: Elveszett illúziók

Novemberben kezdődhet a tömeges oltás Moszkvában

Novemberben kezdődhet a tömeges oltás Moszkvában

Ahol minden eldőlhet: így áll Trump és Biden a frontállamokban

Ahol minden eldőlhet: így áll Trump és Biden a frontállamokban