Nem engedélyezte a bíróság a Becsület Napja rendezvényt

Nem engedélyezte a bíróság a Becsület Napja rendezvényt

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A Fővárosi Törvényszék azzal, hogy elmeszelte a rendőrség határozatát még nem engedélyezte a szélsőjobboldali rendezvény megtartását.

A Fővárosi Törvényszék ítélete – amelyben hatályon kívül helyezte a rendőrség egyik határozatát a „Becsület Napja” ügyében – nem jelenti a bejelentett rendezvény engedélyezését, mivel az csak a támadott rendőrségi határozat jogszerűsége kérdésében foglalt állást - írja a bíróság a közleményében.

A Népszava hétfő este számolt be arról, hogy hatályon kívül helyezte a bíróság a három becsület napi eseményt betiltó rendőrségi határozat egyikét. Két szélsőjobboldali rendezvényt a Kapisztrán téren szerettek volna megtartani, egy harmadikat pedig a Városmajorban.

A rendőrség mindhármat megtiltotta, egy nem megnevezett bejelentő viszont a városmajori esemény tiltása ellen felülvizsgálatot kért, a bíróság pedig neki adott igazat.

A Fővárosi Törvényszék most arról számolt be, hogy ők nem rendelkezhetnek a rendőrség új eljárásra kötelezéséről, sem a rendőrségi határozat megváltoztatásáról. Emiatt az ügyben hozott ítélet nem jelenti a bejelentett rendezvény engedélyezését, csak a támadott rendőrségi határozat jogszerűségében foglaltak állást. 

A 12. kerületi önkormányzat is úgy értelmezte a bíróság döntését, hogy a szélsőségesek vonulhatnak. Azt írják a közleményükben, hogy megnyugtató volt a Budapesti Rendőr-főkapitányság döntése, amellyel megtiltotta a gyülekezést és a felvonulást a szélsőjobboldali szervezeteknek, személyeknek. Szerintük meglepő a bíróság döntése, amely mégis engedélyezte a felvonulást.