Müller Cecíliának üzentek a háziorvosok: a járási hivatal kötelessége a védőfelszerelések biztosítása

Müller Cecíliának üzentek a háziorvosok: a járási hivatal kötelessége a védőfelszerelések biztosítása

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Elfogadhatatlannak tartja az országos tiszti főorvos kijelentéseit az a féltucat egészségügyi szervezet, ami aláírta a nyílt levelet.

Nem a háziorvosok dolga a mostani koronavírus-járvány idején a védőfelszerelések beszerzése, hanem a járási hivatal kötelessége – üzenik nyílt levélben a háziorvosok Müller Cecília országos tiszti főorvosnak. A keddi levélben a hatályos jogszabályt állítják szembe azzal, amit Müller az új koronavírus járványának kezdete óta több alkalommal is hangoztatott. Mint fogalmaznak: elfogadhatatlannak tartják a tiszti főorvos kijelentését.

Müller említést tett továbbá arról, hogy az alapellátó szolgáltatók két alkalommal már védőfelszereléshez jutottak. Ezt a háziorvosok azzal egészítik ki:

A praxisonkénti 50 darab sebészeti szájmaszk, valamint a 3 darab FFP1 típusú maszk jól érezhetően elégtelen a hosszú távú védekezéshez, illetve a biztonságos betegellátás biztosításához az alapellátásban.

A Müller által említett eljárásrend ugyan törekszik a beteg-orvos találkozások minimalizálására, de így is vannak esetek, amik személyes vizsgálatot igényelnek. Védőfelszerelés nélkül az életkori korlát miatt egyébként is nagyjából felére csökkent alapellátó létszám tovább apad, írják, azaz, ha a védtelenül hagyott orvosok is elkapják a vírust, sokfelé egyáltalán nem maradhat háziorvos. A védőeszközöket az alapellátó fogorvosoknak is biztosítani kell – teszik hozzá.

Arra is felhívják a figyelmet: nemzetközi tapasztalatok egyértelműen bizonyítják, hogy az alapellátásban dolgozók vannak leginkább kitéve – a tünetszegény, ezáltal nehezen felismerhető esetek révén – a fertőzésnek. A megfertőződött alapellátó orvosok pedig a fertőzés továbbadásában kiemelt szerepet játszanak.

A levelet féltucatnyi szervezet írta alá, ezek: az Egészségügyi Szakmai Kollégium Háziorvostan Tagozata, az Egészségügyi Szakmai Kollégium Háziorvostan Tanácsa, a Magyar Orvosi Kamara, a Családorvos Kutatók Országos Szervezte, a Falusi Körzeti Orvosok Országos Szövetsége, a Házi Gyermekorvosok Egyesülete és a Háziorvosok Online Szervezet tagsága.

Hozzászólások