Május 3-ig maradnak a korlátozó intézkedések, utána jöhet az enyhítés

Május 3-ig maradnak a korlátozó intézkedések, utána jöhet az enyhítés

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Szerdán kormányülés volt, csütörtökön Kormányinfót tart Gulyás Gergely miniszter és a kormányszóvivő. Május 3-ig minden készen áll majd a tömeges járványveszélyre. Addig maradnak a korlátozó intézkedések, utána azonban a kormány újraindítaná a gazdaságot. De az érettségit akár 1-2 héttel is tolhatják.

Kormányinfót tart csütörtökön Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő.

Biztosan szóba kerül majd:

A veszélyhelyzet 43. napján Gulyás azzal kezdte, hogy a "kormány időben felismerte a járványveszélyt." A május 3-ig rendelkezésre álló idő elegendő lesz ahhoz, hogy a tömeges járványhelyzetre felkészüljünk – mondta. A kormány a legrosszabb forgatókönyv szerint készül, ekkorra lesz szükség a 8000 lélegeztetőgépre, ami még nem áll rendelkezésre, de a megrendelt mennyiség ennél is nagyobb, a kórházi ágyak 50 százalékát pedig már fel is szabadították.

Gulyás elmondta, Palkovics László miniszter szerdán ismerteti azokat a matematikai modelleket, amik alapján megbecsüli a kormány, mikor tetőzik a járvány.

Döntöttek arról is a kormányülésen, hogy a honvédség fertőtleníti majd az idősotthonokat. A környező országokban bekövetkezett enyhítő intézkedésekkel kapcsolatban Gulyás azt mondta, itthon a korlátozó intézkedések május 3-ig életben maradnak. Ezek megváltoztatásáról majd a jövő héten döntenek, ugyanis a kabinet célja a gazdaság újraindítása.

Az ellenzéki Gödtől elvették a Samsung-gyár területét, most milliárdokat költ rá a kormány. Erről Gulyás Gergely azt mondta, a kormány célja csak az volt, hogy a beruházás megvalósuljon és munkahelyeket tudjanak teremteni. "Ebben a helyzetben ez egy gazdasági lépés, nem vettünk el pénzt Gödtől." Hozzátette, ha a gyár az önkormányzatnál maradt volna, nem biztos, hogy a gyár fejlesztése megvalósult volna.

A munkanélküliekről is szólt Gulyás. Március 11-e óta a regisztrált álláskeresők száma 51 ezerrel nőtt, miközben 44 ezerre csökkent az üres álláshelyek száma. "Ez is amellett szól, hogy május 4-től rátérjünk a gazdaság újraindítására."

Kérdések

A Magyar Nemzet az álhíreket terjesztő oldalakról kérdezett. Gulyás szerint veszélyhelyzet idején mindenkinek nagyobb a felelőssége, az emberek pedig a megbízható forrásokból tájékozódjanak.

A pedagógusok megkapják a 10 százalékos béremelést, amit még a járvány előtt jelentett be Kásler Miklós? Törekednek rá, nem terveznek ezen változtatást.

Érkezett kérdés az érettségiről is. Távolról indította a választ a miniszter. ELmondta, a vírus – vakcina hiányában – nem szüntethető meg, a cél tehát a lassítás volt, ezért hozták meg a korlátozó intézkedéseket. Május 3-ra pedig a kórházak fel lesznek készülve a tömeges betegségekre. Május 4-től tehát biztonságos, hogy lebonyolítsák az érettségit. De a kormány felhatalmazta Maruzsa Zoltán államtitkárt, hogy tárgyaljon az érintettekkel, hogy a kabinet megismerje a véleményeket, ha az államtitkár ezt követően úgy dönt, 1-2 héttel tolhatják az érettségit. De ha Gulyás most lenne érettségiző, azt választaná, hogy hamar túl legyen rajta.

Nyáron már csobbanhatunk a Balatonban? Merkely Béla magyar orvos, kardiológus, egyetemi tanár, a Semmelweis Egyetem Kardiológiai Központjának igazgatója, a Semmelweis Egyetem rektora, a Magyar Tudományos Akadémia doktora beszélt erről. Gulyás nem bírálta ezt felül.

Április 27-től a kormány tagjai és a parlamenti képviselők is hordanak majd maszkot, betartják a vonatkozó budapesti szabályokat.

A kormány szerint biztosított a védekezés Budapesten? Méltatlannak tartaná, hogy a járvány alatt csatározna egymással a kormány és a főváros. A védekezés felelőssége kettős.

A bérpótlás is szóba került. Enyhítettek ugyanis ezen a szabályozáson, a kormánynak pedig az a célja, hogy ne bocsássanak el a cégek további munkáltatókat.

Milyen minőségűek a maszkok? Az Operatív Törzs feladata a készletezés, a minőségről a szakemberek győződnek meg. A maszkoknál kevés a minőségi probléma, a lélegeztetőgépek ellenőrzése már bonyolultabb – mondta Gulyás. "A megérkezett eszközök jó része alkalmas és használható."

Hány egészségügyi dolgozó kapta el eddig a vírust? A fertőzöttek kb. 10 százaléka egészségügyi fertőzött – mondta, de pontos számot nem tudott mondani.

Szabó Tímea korábban felszólalt a parlamentben, szóba hozta, hogy védőfelszerelések mentek a határon túliaknak. Ez hungarofób és xenofób, mondta Gulyás, miközben a maszkok 2 százaléka ment a határon túlra.

Jövő héten nagy bejelentést tesz majd a kormány a lazításokkal kapcsolatban, de részleteket még nem tudni.

Gödön túl más területeket is különleges jelentőségűvé nyilváníthatnak? Nincs erről terv, de Gulyás szerint a gödi példát törvénybe kell foglalni, ami arra utal, hogy a gyakorlat nem lesz egyszeri.

A karantén alatt növekedett a családon belüli erőszak száma. A kormány zéró toleranciát hirdetett ezzel kapcsolatban – mondta Szentkirályi Alexandra. Az áldozatsegítő központok folyamatosan üzemelnek, ahogyan a segélyhívók is. Ha szükséges, bővítik a kapacitásokat.

Az Operatív Törzs járványügyi szakértőinek van-e arra vonatkozó számítása, hogy a május 3-i tetőzés után milyen hosszú lehet a Müller Cecília által csak “platóként” említett szakasz? – kérdezte lapunk. Ez tarthat akár hetekig is, mondta Gulyás, ahogy a vírus visszahúzódása is farkasfogszerűen történik. "Arra kell felkészülni, hogy amíg nincs vakcina, addig együtt kell élnünk a vírussal, reméljük, kisebb mértékben." Ősszel lehet egy második fázisa is a vírusnak – jelezte Gulyás. A vírusnak csak akkor lesz vége, ha vakcina is lesz.

Országosan kötelező maszkviselet? Orvosszakmai kérdésekben nem nyilatkozna Gulyás, de ilyen szakmai javaslat még nem került a kormány elé.

Május 1-jén jön egy háromnapos hétvége. Tervez valami korlátozó intézkedést a kormány ekkorra? Elképzelhető, hogy az önkormányzatok plusz jogokat kapnak erre az időre, ahogyan ez húsvétkor is volt.

Mi a kormány véleménye a WHO munkájáról? (Nem a zenekar, hanem az Egészségügyi Világszervezet – a szerk.) Gulyás inkább azt mondta, megvan a magunk baja, majd az európai járványügyi központot ekézte hosszan. Drágán, de rosszul működnek.

Meghosszabbíthatják a három hónapos álláskeresési járadékot? A kormány azon van, hogy a lehető legnagyobb segítséget adja mindenkinek, de a Fidesz munkával segítene, nem segélyekkel.

Eladósodhatnak az önkormányzatok a mostani válságkezelés során? Gulyás szerint csekély annak a pénznek az összege, amit elvontak az önkormányzatoktól, ráadásul korábban kaptak többlettámogatást.

Elégedett a kormány Kásler Miklós és Müller Cecília munkájával? Kásler munkájáról Orbán dönt, az egészségügy pedig jól teljesít.

Átvenne hazánk más országból betegeket? Egyelőre nem vetődött fel. Magyarország inkább felszerelésekkel segít más országoknak.

A Honvédelmi Minisztériumtól miért nem vontak el pénzt? Fegyverbeszerzés is történt a napokban. A BM-től sem vontak el olyan pénzt, ami a rendészeti részt érinti. A HM-es haderőfejlesztésre pedig büszkék, ráadásul itt NATO-kötelezettség is van. A katonákra és a rendőrökre pedig szükség van a védekezésben.

A 65 év felettieket visszaengedték a betegellátásba. Szentkirályi szerint ez csak önkéntes.

A Magyar Orvosi Kamara elkészített egy etikai ajánlást, hogy ha dönteni kell, ki kerüljön lélegeztetőgépre, tudjanak hová nyúlni az orvosok. Segíti a kormány ezek eljuttatását a kórházakba? Gulyás szerint a kormány inkább azon dolgozik, hogy ne kerülhessen sor ilyen döntésekre az intézményekben.

Háromezerrel csökkent a kórházi ágyak száma 2010 és 2018 között. Azóta mennyivel csökkent? – kérdezi a Magyar Hang. Gulyás szerint az ágycsökkentés nem politikai, hanem szakmai kérdés. Ahol alacsony a kihasználtság, ott indokolt lehet a csökkentés. A válság azt mutatja meg, hogy át kell gondolni az egészségügyi finanszírozási rendszert – jelentette a tárcavezető. A vitákat a járvány után folytatják le.

Szerkesztőségünkből ezeket a kérdéseket küldtük a Kormányinfóra még szerdán:

Hozzászólások