szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A férfit rémhírterjesztés megalapozott gyanúja miatt vitték be, posztjában többek között arról írt, hogy a diktátorok mind elbuktak eddig.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Megszólalt a 444.hu-nak az a 64 éves szerencsi férfi, akit kedd reggel elfogtak a lakásán "rémhírterjesztés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt".

A kihallgatásáról elmondta, azt is megkérdezték tőle, ki az pontosan, akit ő diktátornak nevez. A férfi még április 28-án tett közzé egy bejegyzést a Facebookon, ebben egyebek mellett az olvasható:

Kegyetlen zsarnok vagy, de jegyezd meg, a diktátorok mind elbuktak eddig.

A posztot közölte a 444 teljes egészében és többek közt egyébként azt írta a férfi, hogy

Drága vezetőnk, aki nem téved soha, nem hazudik soha, azt mondta, hogy május 3-án tetőzik a járvány hazánkban. Május 4-től, hétfőtől lehet lazítani a kijárási korlátozásokon. Mindenkire érvényes lesz, vagy csak a nyugdjíasokra, akik terhet jelentenek a költségvetés számára?

A rendőrség a keddi közleményében azt írta, hogy "a posztban a férfi többek között leírta azt is, hogy az ország vezetése szándékosan időzítette a  koronavírus tetőzésének idejére a kijárási korlátozás megszüntetését. Amely véleménye szerint tömeges megbetegedést eredményezhet. A közzétett bejegyzéshez rövid időn belül tizenkilencen hozzászóltak, és tizenegyen meg is osztották."

A lapnak a férfi elmondta, hogy "reggel 6-kor házkutatási engedéllyel érkeztek, kérdezték, én írtam-e ezt a dolgozatot. Semmit nem tagadtam, vállalom érte a felelősséget, mert semmi olyan nincs benne, ami gátolná a vírus elleni védekezést. Ebben hír sincs, nem hogy rémhír, ez inkább egy filozófiai okfejtés.”

Arról is beszélt a szerencsi férfi, hogy a kihallgatást követően azt közölték, hogy nem lesz folytatása az ügynek, mert nem valósult meg bűncselekmény.

Elmondtam a rendőröknek is odabent, hogy a foglalkozás elérte azt az eredményét, hogy engem valószínűleg bekussoltatnak.

A rendőrség a hírében külön figyelmeztetést tett közzé, hogy a rendkívüli jogrend idején rémhírterjesztésért öt év börtönbüntetés is járhat. Az számít rémhírterjesztőnek, aki „nagy nyilvánosság előtt olyan valótlan tényt vagy való tényt oly módon elferdítve állít vagy híresztel, amely alkalmas arra, hogy a védekezés eredményességét akadályozza vagy meghiúsítsa”.

Azt is fontosnak látták megemlíteni a police.hu-n: "a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság felhívja az közösségi oldalakat használók figyelmét, hogy a rendőrség folyamatosan monitorozza az internetet, és megteszi a szükséges intézkedéseket: eltávolíttatja a kifogásolható tartalmakat, illetve – súlyosabb esetben – büntetőeljárást indít."

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
HVG HVG Hetilap

Hamisak voltak a rémhírek

A Phenjantól 50 kilométerre északra lévő Szuncsonban, egy műtrágyagyár avatóján a múlt pénteken újra megjelent a nyilvánosság előtt Kim Dzsong Un észak-koreai diktátor, aki legutóbb a Koreai Munkapárt politikai bizottságának április 11-ei ülésén mutatkozott. Miután nem vett részt az államalapító nagyapja, Kim Ir Szen 108. születésnapja alkalmából rendezett ünnepségen, egyre vadabb találgatások kaptak lábra az egészségi állapotáról. Egy észak-koreai menekültek által működtetett dél-koreai honlap azt állította, hogy szívműtéten esett át, mások a kritikus állapotáról, sőt a haláláról osztottak meg értesüléseket. Mindez alaptalannak bizonyult, ugyanis szöuli értesülés szerint a 36 éves diktátoron semmilyen műtétet nem hajtottak végre. A súlyosan elhízott, láncdohányos Kim – akinek apja és nagyapja is keringési betegségben halt meg – az egyik képen a gyáravató ünnepség pódiumán ül, mögötte pedig a dátum május 1-jei. Az észak-koreai tévé az eseményről mozgóképes tudósítást is közölt, amelyben Kim dohányzik, és a járásával sincs gond. Legutóbb 2014-ben, hat hétre vált köddé, és amikor visszatért, botra támaszkodott, mert állítólag bokaműtéten esett át. Mostani visszatérte bizarr módon nyugalmat teremtett, mert a halálával kapcsolatos találgatásokban felmerült a félelem, mi történik, ha az atomhatalom Észak-Koreában utódlási harc tör ki, ami a térségben instabilitáshoz vezet. Amikor Kim Ir Szen és a fia, Kim Dzsong Il elhunyt, az öröklés zökkenőmentes volt, de akkor volt már kijelölt utód a családból, míg most nincs, csak Kim Jo Dzsongot, a diktátor húgát emlegették esélyesként.

Vakcinás csokinyuszival készül a húsvétra a maszkos mikulással világhíressé vált cukrász

Vakcinás csokinyuszival készül a húsvétra a maszkos mikulással világhíressé vált cukrász

Ha az európai vállalatokon múlik, nem tudjuk megakadályozni a klímaváltozás katasztrofális következményeit

Ha az európai vállalatokon múlik, nem tudjuk megakadályozni a klímaváltozás katasztrofális következményeit

A Microsoft elkezdi végre kijavítani a Windows 10 talán legbizarrabb hibáját

A Microsoft elkezdi végre kijavítani a Windows 10 talán legbizarrabb hibáját