Emmi: Nyitott kapukat dönget az orvosi kamara

Emmi: Nyitott kapukat dönget az orvosi kamara

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A minisztérium több pontos követeléslistával állt elő, mit tegyen a tárca a szerintük katasztrófával fenyegető második hullám előtt. Az Emmi szerint minden, aminek kellett, teljesült.

Időben meghozzuk és meghoztuk a megfelelő intézkedéseket

- reagálta az Emberi Erőforrások Minisztériuma a Magyar Orvosi Kamara (MOK) levelére. A MOK szerint a koronavírus második hulláma katasztrófával fenyeget, ezért felszólították a tárcát, hogy

Az Emmi szerint a kamara nyitott kapukat dönget: a kormány, az operatív törzs és a minisztérium is folyamatosan figyeli a járvány alakulását, rendszeresen hangsúlyozzák a maszkviselés fontosságát, aminek betartását szigorúan ellenőrzik, a kormány szabályozta a tömegrendezvények lebonyolítását, és ha kell, további intézkedéseket hoznak.

Mindenkit ingyen tesztelnek, akinél ez szakmailag indokolt (ez jellemzően a tünetet produkálókra vonatkozik).

A jelenleg leghatásosabb védekezés a járvány terjedése ellen a megelőzés és a betegek, valamint a kontaktok karanténba vonulása.

A tárca idézi a német tapasztalatokat, amely szerint

a szoros kontaktaktok 14 napos karanténban tartásával 100 fertőzésből csak 2 (a 14 napnál hosszabb lappangási idejű) jut ki a közösségbe, s ha a karantén idő csak 10 nap, akkor ez a szám a duplája, a szoros kontaktok 1-2 napon belüli tesztelése pedig nem alkalmas a járvány terjedésének megakadályozására.

A tárca szerint a magyar karanténszabályozás európai szinten is a legjobb. Azt mindig is hangsúlyozták, hogy a járványt komolyan kell venni, a vírustagadóktól és járványszkeptikusoktól pedig közleményben határolódtak el.

Kásler még a MOK közleménye előtt utasította a kórházakat, hogy 10 helyett az ágyak 20 százalékát készítsék fel a koronavírusos betegek ellátására.

Az ágyak műszaki-technikai felkészítése folyamatos, szeptember végéig összesen több mint 14.000 eszköz kerül kiszállításra az ÁEEK raktáraiból a kórházakba, amelyek a betegellátást segítik a COVID-19 és a nem COVID-19 betegek esetében egyaránt.

A közleményben leírták azt is, hálásak az egészségügyi dolgozók fegyelmezett, példamutató magatartásáért, és kérik, hogy a dolgozók ne vegyenek részt tömegrendezvényeken - például orvosszakmai konferenciákon vagy kamarai eseményeken, mert az járványügyi szempontból kockázatos.

Hozzászólások