Kásler szigorított: mostantól csak online tarthatók szakmai rendezvények

Kásler szigorított: mostantól csak online tarthatók szakmai rendezvények

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A szigorítás az egészségügyi, szociális és köznevelési ágazatra vonatkozik.

Kásler Miklós miniszter megtiltotta az egészségügyi, szociális és köznevelési ágazatban a szakmai tárgyú rendezvények személyes jelenléttel történő megtartását – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) szerdán. A tárca vezetője a koronavírus-járvány további terjedésének megakadályozása érdekében döntött az intézkedésről. A szakmai tanácskozások, a közfeladat ellátásához közvetlenül kapcsolódó rendezvényeken kívül, kizárólag online módon tarthatóak meg.

Az intézményvezetőknek küldött miniszteri utasításhoz csatolt eljárásrend részletesen leírja, hogy az online módon nem megtartható rendezvények szervezőinek és résztvevőinek milyen szabályokat kell betartaniuk. Ugyanakkor, írja az MTI, a közfeladat ellátásához szükséges konferenciákat előre be kell jelenteni a megrendezés helye szerint illetékes népegészségügyi hatóságnak, amely a helyszín és a körülmények ismeretében meghatározza a rendezvényen egy időben jelenlévők maximális létszámát.

A hatóságok a rendezvények helyszínein szúrópróbaszerű ellenőrzést végeznek.

A miniszteri utasításhoz csatolt eljárásrend felhívja a figyelmet az elsődleges és legfontosabb megelőző intézkedésre, például arra, hogy kizárólag egészséges, tüneteket nem mutató, magát egészségesnek érző személyek vegyenek részt a rendezvényen. "Rendkívül fontos a személyi higiéne betartása, továbbá kerülni kell a közvetlen testkontaktust, a hagyományos üdvözlési formákat. Javasolt az érintésmentes vírusölő hatású kézfertőtlenítő adagoló berendezés elhelyezése, a rendszeres takarítás és a felületek vírusölő szerrel történő fertőtlenítése" – sorolták. "Tekintettel arra, hogy tünetmentes személy is hordozhatja a vírust, ezért a résztvevők tartsanak egymástól másfél méteres távolságot!" – figyelmeztettek a közleményben, amelyben arra is kitérnek, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása szerint maszk viselése javasolt minden olyan helyen, ahol nehézségekbe ütközik a távolságtartási szabályok betartása. Zárt térben, a kórokozók koncentrációjának csökkentése érdekében kiemelt figyelmet kell fordítani a folyamatos vagy rendszeres, fokozott intenzitású természetes szellőztetésre is – írták.

Hozzászólások