szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A 39. hétre sikerült egy közelébe szorítani a koronavírus reprodukciós rátáját, ami a vírus terjedési üteme szempontjából fontos mutató. Ezért egyelőre nincs szükség sem szigorúbb járványügyi intézkedésekre, sem az elektív műtétek elhalasztására – mondta Müller Cecília országos tiszti főorvos.

Koronavírus - a második hullám
Fél évvel a koronavírus-világjárvány tavaszi kitörése után megérkezett a pandémia második hulláma. A fertőzöttek számának radikális emelkedése egyre több országot kényszerít ismét korlátozások bevezetésére annak ellenére, hogy a világgazdaság még magához sem tért a tavaszi járványkitörés hatásaitól. A jelek szerint a második hullám Magyarországot is elérte. Kövesse híreinket!
Friss cikkek a témában

Egyelőre nincsenek napirenden a szigorúbb járványügyi intézkedések – mondta Müller Cecília országos tiszti főorvos az operatív törzs keddi tájékoztatóján.

A tiszti főorvos előzőleg a járványhelyzet aktuális adatait ismertette, és arról beszélt, hogy az aktív esetek többségének csak enyhe tünetei vannak. Müller Cecília a járvány dinamikájáról is beszélt, ami szerinte kedvezően változott.

Míg az első hullámban a járványgörbe ellaposítása volt a cél, a második hullámban másként alakult. Két olyan hét volt szerinte – a 34–35., illetve a 35–36., amikor megháromszorozódott a pozitív esetek száma, utána azonban lassult az emelkedés mértéke, mostanra a reprodukciós rátát sikerült 1 közeli értékre leszorítani és azon tartani, vagyis egy pozitív ember többnyire csak egy másik embernek adja át a fertőzést.

Erre is hivatkozva vetette el a tervezett elektív műtétek esetleges elhalasztását, amire az RTL Klub Híradója kérdezett rá, és amit a Magyar Orvosi Kamara javasolt hétfőn. A televízió arról is érdeklődött, hogy a gyermekorvosok miért nem vizsgálják meg a gyerekeket személyesen. A tiszti főorvos szerint ha nem koronavírusos esetről van szó, akkor az orvos időpontra be fogja rendelni a vizsgálandó gyerekeket és védőeszközökben látja el.

Karitatív szervezetek adományfogadásának nincsen akadálya – mondta egy másik kérdésre. Szerinte ha 48 órán át pihentetik az adományokat, azok utána kioszthatók, aki pedig megkapja mossa ki 60 fokon a ruhákat.

A Kisalföld a Győri Kórház helyzetére kérdezett rá, ahol több tucat orvos és ápoló van karanténban, mire Müller Cecília a védőeszközöt használatának fontosságáról beszélt, majd közölte, ebben a helyzetben is lehet élni a kirendeléssel.

A munkahelyen, napi 8–10 órán át milyen maszkot használjunk – szólt még egy kérdés, amire úgy válaszolt, hogy az egyszer használatos maszkot 4-5 óráig lehet viselni, textilmaszkból pedig legyen több az érintettnél, és cserélje, ha beleköhög, beletüsszent.

Óriási az egyéni felelősségünk – mondta a társasházi maszkhasználatról és takarításról szóló kérdésre. A közös tereken használjunk maszkot és többször kell fertőtlenítő takarítást végezni a lépcsőházban is – figyelmeztetett.

A tiszti főorvos beszélt a fertőzések életkor szerinti eloszlásáról: az új fertőzések negyede szerinte a 20–29 éves korosztályban észlelhető, a 30–60 éves korosztályban 40 százalékos ez az arány, míg a 60 éven felettieké 15 százalék, amit jónak nevezett.

Országos szinten százezer lakos közül 253 ember igazolt pozitív, Budapesten ez az érték 534, Csongrád-Csanád és Fejér megyékben 280 és 270, Tolnában 120, Békésben 85. Az egész országban jelen van a megbetegedés, ezért továbbra is fontos a maszkviselés, a távolságtartás, a fertőtlenítés, valamint a karanténintézkedések betartása – figyelmeztetett.

Mit tegyünk karantén esetén?

A tiszti főorvos szerint a karanténban lévő ember nem fogadhat látogatókat, orvosával telefonon vegye föl a kapcsolatot, ha külön szobája van, akkor maradjon ott, távolabb a család többi tagjától, ha pedig elhagyja a szobáját, legyen rajta maszk, használja külön a közös helyiségeket, háztartási eszközöket. Azt ajánlotta, hogy ilyen esetben gyűjtsék külön a szennyest és mossák is külön, ha lehet, 60 fok felett, de ha ez nem megoldható, akkor 48 órán át pihentessék külön a ruhákat, ekkor már moshatják együtt a többiekével. A háztartási hulladékot is külön ajánlott kezelni, dupla falú zsákban, egy-két napos pihentetés után ki lehet dobni a kukába.

Kiss Róbert rendőr alezredes arról beszélt, hogy a kormány szerdán tárgyal a szeptember 1-jén a járványhelyzet miatt bevezetett határzár fenntartásáról, hozzátéve, hogy Szlovéniába 2 negatív PCR-teszttel lehet menni.

A tájékoztató végén Kiss Róbert is megválaszolt egy kérdést, ami arra irányult, hogy kit kell értesíteni, ha valaki nem húz maszkot a boltban. A rendőr szerint először fel kell szólítani az illetőt a maszkviselésre vagy az üzlet elhagyására, de ha nem tesz ennek eleget, akkor szólhatnak a rendőrségnek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Tusk: Orbán korcs demokráciát épít

Tusk: Orbán korcs demokráciát épít

Gyurcsány: Szegények voltunk, mint a templom egere

Gyurcsány: Szegények voltunk, mint a templom egere

Simán hozta a rangadót a Fradi

Simán hozta a rangadót a Fradi