szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ma dönt a kormány a határzár meghosszabbításáról. Ez hangzott el az operatív törzs szerdai sajtótájékoztatóján.

Koronavírus - a második hullám
Fél évvel a koronavírus-világjárvány tavaszi kitörése után megérkezett a pandémia második hulláma. A fertőzöttek számának radikális emelkedése egyre több országot kényszerít ismét korlátozások bevezetésére annak ellenére, hogy a világgazdaság még magához sem tért a tavaszi járványkitörés hatásaitól. A jelek szerint a második hullám Magyarországot is elérte. Kövesse híreinket!
Friss cikkek a témában

Az összes pozitív esetszámhoz képest a kórházban ápoltaknak az aránya növekszik – mondta Müller Cecília országos tiszti főorvos az operatív törzs szerdai tájékoztatóján. A tiszti főorvos szerint ez nem kedvező. Előzőleg ismertette a járvány aktuális adatait, például, hogy 54 fő van lélegeztetőgépen és 773 embert ápolnak kórházban, akiknek az állapota súlyos vagy középsúlyos.

Kérdésekre válaszolva közölte, nem tervezik a maszkviselés kötelezővé tételét az edzőtermekben, de azt javasolta, hogy inkább a szabadban sportoljanak az emberek.

Mennyire veszélyes, ha egy átlagos ember egyszerre lesz influenzás és koronavírusos? – kérdezte az InfoRádió. A tiszti főorvos erre azt mondta, valószínűleg több szövődménnyel és problémával járhat.

A Dunántúli Napló a fürdőkre, wellnesshotelekre vonatkozó szabályozásra kérdezett rá. Müller Cecília szerint csakis egészségesek menjenek ilyen helyekre, de ne töltsenek túl sok időt az öltözőkben.

©

Nincs semmi akadálya annak, ha idősotthonokban a hozzátartozók a kerítésen keresztül beszélgetnek a hozzátartozókkal, csak legyen rajtuk maszk és tartsanak legalább 1,5 méteres távolságot – mondta egy másik kérdésre.

A Vas Népe egy olvasója az iskolások otthoni karanténjára kérdezett rá, hogy túl hamar visszaengedik őket. Erre a tiszti főorvos elárulta, hogyan számítják a karantén tíz napját: a tünetek megjelenését megelőző három naptól, és a tünetesek csak orvosi igazolással mehetnek újra iskolába.

Müller Cecília szerint 21 helyen mérik a vírus örökítőanyagának mennyiségét a szennyvízben. Ismét elmondta, mi a jelentősége ennek: előre jelzi a járvány megjelenését. Budapesten 3 helyen vesznek ilyen mintát – mondta, majd közölte:

elsősorban most Nyugat-Magyarországon látunk növekedést.

Az RTL Klub arra kérdezett rá, milyen alapon számolták ki a vírus reprodukciós számát, amiről kedden azt mondta, hogy egy körül alakul. A válasz: a járványügyi adatok alapján.

Az operatív törzs nem óhajt beleszólni az emberek magánéletébe, így nem fogják megmondani, hogy az emberek elfogadjanak-e családi rendezvényre vagy egyéb eseményre való meghívást. Nagy óvatossággal és kellő bölcsességgel rendezzék meg ezeket – mondta még.

Az oktatásról azt közölte: jelenleg 30 óvodában és hat iskolában van rendkívüli szünet, illetve 130 osztályban és 4 iskolában van digitális munkarend érvényben. Kérte az általános higiénés szabályok betartását, és jelezte, hogy október 1-től elindul az iskolai hőmérőzés, majd emlékeztetett rá, hogy csütörtökön lesz az idősek világnapja, ez alkalomból Ferenc pápát idézte:

Az időskor nem betegség, hanem kiváltság.

Tanácsokat is adott az időseknek: ne legyenek túl sokáig közösségi helyiségekben, tartsák a távolságot, otthon gyakran szellőztessenek, mossanak kezet, fertőtlenítsenek – ha el tudják látni magukat. Legyen otthon náluk háztartási kesztyű, és vírusölő fertőtlenítő szer – mondta. A fiataloktól azt kérte: vigyázzanak hozzátartozóikra.

A kormány ma dönt a határzárról – közölte a tájékoztató elején Kiss Róbert rendőr alezredes, aki szerint erről csütörtökön lesz részletes tájékoztatás. Arról is beszélt, hogy Szlovéniába teszt nélkül beengedik a határ közelében földdel rendelkező földművelőket, illetve, hogy mentesülnek a tíz napos karantén alól a naponta ingázók, az átutazó kereskedők, szállítók, diplomaták, tervezett sürgős ellátásra érkezők, és így tovább.

Ismertette a rendőrség az elmúlt 24 órában végzett járványügyi tevékenységét is:

  • 36 esetben intézkedtek;
  • 15 esetben nem megfelelő maszkhordás miatt, közülük 12 embert figyelmeztettek, hármat feljelentettek;
  • kedd délután az Örs Vezér téren két ember ellen intézkedtek, akiken nem volt maszk egy járművön;
  • üzletekben és közösségi terekben 21 intézkedés volt, 13 embert figyelmeztettek, 4-et megbírságoltak, 4-et feljelentettek;
  • múlt hétfő óta 493 esetben intézkedtek és 42 embert jelentettek fel a védelmi intézkedések megsértése miatt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Windisch Judit Itthon

A külügy százmilliókat fizetett annak a cégnek, amelynek koronatesztjeit át sem vette

A veszélyhelyzetre hivatkozva közbeszerzés nélkül vásárolt a külügyminisztérium 310 milliárd forintért lélegeztetőgépeket, teszteket és maszkokat, azonban mindent megtesz azért, hogy a költések összes részlete ne derüljön ki. Közérdekű adatigénylésre hiányos dokumentumokat küld, a teszteknél pedig arra az egyszerű kérdésre sincs válasz napok óta, hogy milyen típusokról van egyáltalán szó. A hvg.hu birtokában lévő egyik dokumentumból annyi azért kiderült, hogy az egyik cégtől ugyan nem vette át a koronavírus-gyorsteszteket, de a cég így is százmilliókhoz jutott.

Az SZTE szenátusa levette napirendről az egyetem nevének megváltoztatását

Az SZTE szenátusa levette napirendről az egyetem nevének megváltoztatását

Kivonul az eMAG Lengyelországból, hogy a magyar piacra koncentrálhasson

Kivonul az eMAG Lengyelországból, hogy a magyar piacra koncentrálhasson

Külföldre üldözi az orvostanhallgatókat az új egészségügyi jogállásról szóló törvény

Külföldre üldözi az orvostanhallgatókat az új egészségügyi jogállásról szóló törvény