szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az SZFE dolgozóinak sztrájkjával egyetértők egyedi módon fejezhetik ki, hogy egyetértenek a munkabeszüntetéssel.

Free SZFE
Egyre nagyobb az ellenállás a hallgatók és a tanárok részéről a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) autonómiájának csorbításával szemben a kormány döntése miatt, miszerint az egyetem alapítványként működhet tovább Vidnyánszky Attila vezetése alatt. Az SZFE körül kialakult szolidaritási mozgalomhoz egyre több világhírű művész csatlakozik, Vidnyánszkyék mégsem tágítanak. Az SZFE-botrány legfrissebb fejleményeit cikksorozatunkban követheti.
Friss cikkek a témában

Csütörtökön sztrájkba lépnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) dolgozói, a munkabeszüntetés részleteiről közleményben számoltak be. Azt közölték az eseményeket transzparenssé, elérhetővé teszik, streamen lehet majd élőben követni.

A sztrájk október 1-jén reggel 8 órakor kezdődik, és aznap fél 5-ig tart. Október 2-án ugyanígy. A dolgozók azért szüntetik be a munkát, mert a kormány egyeztetés nélkül alakította át az egyetemet alapítványi intézménnyé, és vonta el az egyetem autonómiáját.

Az SZFE dolgozói arra is felhívták a figyelmet, hogy bárki kifejezheti a szimpátiáját feléjük:

Szerezz piros-fehér építkezési szalagot (ellenállásunk már jól ismert jelképét), tekerd magadra és/vagy rakd ki ablakodba jól látható módon, majd állj ki az ablakba!”

Az érintettek azt kérik, hogy a támogatók az akcióról készítsenek fotót és/vagy videót, és osszák meg #freeSZFE hashtaggel  a közösségi profiljaikon, illetve, az SZFE SZTRÁJK eseményoldalán. A fotó, videó megosztásakor lehet hagyni a sztrájkolóknak támogató üzenetet is.

Azt is hozzátették, hogy az akció során nagyon vigyázzon mindenki, ha az ablakba áll.

Ha lehet, kérj a fotózáshoz, videózáshoz segítséget! Még jobb, ha többen vagytok, akik kiálltok az ablakba, és akkor máris könnyebb megörökíteni az akciót!

– olvasható a közleményben.

A dolgozók éjszakába nyúló fórumon döntöttek arról, hogy csütörtöktől kétnapos sztrájkba lépnek – ezt Forgács Péter rendező, az SZFE sztrájkbizottságának egyik tagja közölte a HVG-vel.

Azt még nem tudni pontosan, hányan csatlakoznak a munkabeszüntetéshez, de úgy tudjuk, a munkatársak zöme nem veszi fel a munkát azon a napon, amikor lejár az intézmény átszervezése miatt távozó vezetőség felmondási ideje. Több szakszervezet és intézmény is jelezte, hogy szolidaritási sztrájkot tartanak.

A dolgozók szerint az új alapítványi fenntartó alapítói okirata, illetve szervezeti és működési szabályzata a munkavállalók érdekeit is sérti.

Követeléseiket öt pontban foglalták össze:

  • Garantálják az alkotás, az oktatás és az egyetem szabadságát!
  • Állítsák vissza a szenátus modellváltás előtti jogköreit!
  • Az egyetem belső működését önrendelkező, demokratikus úton, a szenátuson keresztül az egyetemi közösség határozhassa meg!
  • Az egyetem rektorát, intézetvezetőit, osztályvezetőit demokratikus úton, a szenátusi képviseleten keresztül az egyetemi közösség választhassa meg!
  • Garantálják, hogy nem csökkentik az egyetem pénzügyi forrásait!

Az új fenntartó, a Színház- és Filmművészetért Alapítvány október 1-től Szarka Gábort, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem campus-főigazgatóját nevezte ki a Színház- és Filmművészeti Egyetem kancellárjává. Elődje, Vonderviszt Lajos a kuratórium kezdeményezésére távozik. Az új kancellár szerdán megpróbált bejutni az egyetemre, de a diákok ezt megakadályozták.

Megbízható katona tűzközelben: még újságírói végzettsége is van a Színművészeti új kancellárjának

Ezredesi kinevezése óta folyamatosan lépked előre a ranglétrán Szarka Gábor, a Színház-és Filmművészeti Egyetem új kancellárja: miniszteri biztosi posztja után az állami ipari parkokért, majd a Nemzeti Közszolgálati Egyetem campusáért felelt. Bár hivatalos életrajzán kívül szinte semmilyen információ nem lelhető fel róla, ha a Vidnyánszky Attila vezette kuratórium egy lojális, jó kormányzati kapcsolatokkal rendelkező tisztségviselőt keresett a posztra, tökéletes választásnak tűnik.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Koronavírus-fertőzésben elhunyt a Szomszédok és a Kisváros színésze

Koronavírus-fertőzésben elhunyt a Szomszédok és a Kisváros színésze

Bulgária is szigorít, megbetegedett a kormányfő

Bulgária is szigorít, megbetegedett a kormányfő

Elkészítettük a járványhelyzetet bemutató grafikonokat, hogy ne csak a semmitmondó számok látsszanak

Elkészítettük a járványhelyzetet bemutató grafikonokat, hogy ne csak a semmitmondó számok látsszanak