szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az operatív törzs tájékoztatóján nem került szóba, hogy szigorítani kellene a járványügyi intézkedéseken, amit több szakember is szorgalmaz. Pláne annak fényében, hogy péntekre rekordszámú új koronavírus-fertőzöttet igazoltak, ami több mint kétszerese az előző napi eseteknek.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Az egész koronavírus-járvány időtartama alatt összesen 1234 egészségügyi dolgozót regisztráltak pozitívként, ez az aktív megbetegedettek 2,23 százaléka – mondta Müller Cecília országos tiszti főorvos az operatív törzs pénteki tájékoztatóján. A tiszti főorvos szerint az egészségügyi dolgozók körében jelenleg 481 aktív eset van, 752-en meggyógyultak és 1 fő hunyt el. A tiszti főorvos ezt egy kérdésre válaszolva mondta el, miután ismertette az aktuális járványügyi adatokat.

Arra érdemben nem reflektált, hogy péntekre rekordszámú, több mint 1300 új fertőzöttet azonosítottak, mindössze arról beszélt, hogy a koronavírus-járvány második hullámának

egy olyan felfutó szakaszában vagyunk, ami egyik országot sem kíméli.

Magyarországon kívül Európában és világszerte is emelkedik a beazonosított fertőzöttek és elhunytak száma. Franciaország és Hollandia esetében külön is elmondta az adatokat: itt 14 ezer, illetve több mint 3000 új fertőzést regisztráltak, de a környező országokban is emelkednek a számok.

Noha virológusok a járványügyi intézkedések szigorítását tartanák fontosnak, a tiszti főorvos nem jelentett be semmi ilyen jellegű intézkedést, csupán szokás szerint figyelmeztetett a járvány terjedésének megakadályozását célzó három legfontosabb óvintézkedésre: távolságtartás, maszkviselés és kézmosás.

Ezen felül arra kérte a krónikus betegeket, hogy ne feledjék rendesen beszedni gyógyszereiket, működjenek jól együtt orvosaikkal, és figyeljenek oda immunrendszerük erősítésére, hogy ha megfertőződnének, könnyebben átvészeljék a betegséget, illetve az őszi, téli hónapokat. Szedjenek sok C- és D-vitamint, és igyanak elég folyadékot. Arra is figyelmeztette az idősebbeket, hogy éljenek az influenza-védőoltás lehetőségével, ami október második felében lesz elérhető

Ami az oktatást illeti: 33 óvodában és 6 iskolában rendeltek el rendkívüli szünetet, valamint 121 osztály és öt teljes iskola esetében digitális munkarendet, Müller Cecília elmondása szerint, aki hosszabban beszélt az iskolai hőmérés jelentőségéről és jellemzőiről.

A tiszti főorvos válaszolt pár kérdésre is: a Magyar Nemzetnek a szociális intézmények látogatási tilalmának ellenőrzésére vonatkozó kérdésére azt mondta, ezt mindig az intézmények végzik, és szerinte jogkövetők.

A Kisalföld azt kérdezte, könnyebben elérhető lesz-e a fertőzöttek kezelésében jól használható Favipiravir, amire Müller Cecília azt mondta, hogy a szer alkalmazása még kísérleti stádiumban van, de mindenki hozzájut, akinek szüksége van rá.

Az évszakváltozások és a járvány terjedése közötti összefüggésre kérdezett rá a Nógrádi Hírlap, erre a tiszti főorvos azt mondta, még nincs elég információ, de elképzelhető, hogy az influenzához hasonlóan szezonális lesz, és biztos, hogy zárt térben jobban terjed majd, mint a szabadban, és télen többet vagyunk bent.

A cukorbetegséghez szükséges szerek receptjeinek javaslatához személyesen kell elmenni, de ha már meg van a javaslat, akkor nem kell személyesen jelen lenni ahhoz, hogy felírják – mondta a 444.hu kérdésére.

Kiss Róbert rendőr alezredes előzőleg ismertette a rendőri tevékenységet:

  • 43 rendőri intézkedés, 20 alkalommal tömegközlekedésen maszkviselés miatt;
  • kereskedelmi intézményekben 23 intézkedés történt, 3 embert megbírságoltak, hármat feljelentettek.
  • tranzitálási szabályok ellen vétők ellen 58 alkalommal intézkedtek
  • 11 290 alkalommal ellenőrizték a karanténszabályok betartatását. A mai napon 22 906 karantén van érvényben.
  • Március óta 472 büntetőeljárás indult járványügyi intézkedésekkel kapcsolatban.

Több mint 1300 embernél igazolták péntekre virradóra, hogy megfertőződött a koronavírussal. Soha ennyi új fertőzöttet nem találtak még, bár Kemenesi Gábor virológus szerint korábban meghaladhatta a napi ezer új fertőzöttet a vírus terjedése, csak a jelenlegi tesztelés mellett “nincs pontos kép a járvány helyzetéről”. A pénteki mindenesetre több mint kétszerese a csütörtöki új fertőzések számának.

A kormány – legalábbis Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter által a csütörtöki kormányinfón elmondottak szerint – nem tervezi a járványügyi intézkedések szigorítását. Sőt, Gulyás arról beszélt, hogy amióta az intézkedéseket betartják itthon, a fertőzés terjedése lassul. Ennek azonban ellentmondott Jakab Ferenc virológus, aki arra figyelmeztetett, hogy komolyabb járványügyi intézkedések nélkül sokkal többen kerülnek majd kórházba, és halnak bele a betegségbe.

Müller Cecília az operatív törzs hét eleji tájékoztatóján még optimistán nyilatkozta, hogy kedvezően alakul a járvány, mert éppen akkor és az előző pár napban csak kis mértékben emelkedett a napi új fertőzések száma, szerdán azonban már azt mondta, kedvezőtlen, hogy túl sokan vannak kórházban a fertőzöttek számához képest.

A hvg.hu a következő – aznap válasz nélkül maradt – kérdéseket küldte el a péntek reggeli határidőig az operatív törzsnek:

  • A ma megjelent fertőzésszámok után nem gondolják, hogy elérkezett a pillanat, mikor szigorúbb intézkedésekre van szükség?
  • A jelenlegi szabályok megtartásával az operatív törzsnek milyen előrejelzése van, várható-e az esetszámok és halálozások folyamatos növekedése?

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A orvosszakszervezet nyílt levélben kéri Orbántól, hogy halasszák el az iskolák megnyitását

A orvosszakszervezet nyílt levélben kéri Orbántól, hogy halasszák el az iskolák megnyitását

Rózsaszín kesztyűvel kínáltak álmegoldást a nők menstruációs gondjaira – nem tették zsebre, amit kaptak érte

Rózsaszín kesztyűvel kínáltak álmegoldást a nők menstruációs gondjaira – nem tették zsebre, amit kaptak érte

Már 2025-ben jön az első elektromos Ferrari

Már 2025-ben jön az első elektromos Ferrari