szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A jogvédők szerint az ismert homofób testvérpár a rendőrség passzivitását kihasználva akadályozta meg, hogy egy gyerekeknek szóló műsort a tervek szerint tartsanak meg Budapesten.

Többszörösen is jogellenes volt a rendőrség eljárása az úgynevezett Meseország-matinén történt incidens miatt – írja az eseményről szóló értékelőjében a Magyar Helsinki Bizottság. Mint ismert, vasárnap tartották a Meseország mindenkié című könyv felolvasását a II. kerületi Átrium színházban, ahol az ismert homofób testvérpár, Budaházy György és Edda, valamint szimpatizánsaik is megjelentek, hogy a rendezvény ellen tiltakozzanak, mert a könyv a másság elfogadását üzeni a gyerekeknek. A kötetet a mi hazánkos Dúró Dóra is támadta előzőleg, és nyilvánosan le is darálta a könyvet.

A meseolvasós esemény a tiltakozók miatt végül nem úgy zajlott, ahogy tervezték, és mint most arról a Helsinki beszámolt, a magyar hatóságok semmit nem tettek, hogy a szervezők dolgát segítsék. “A rendőrség eljárása több okból volt jogellenes” – hangsúlyozták a jogvédők, akik négy pontban sorolták fel észrevételeiket. Az első szerintük, hogy “a sürgős tüntetésekre irányadó szabályok alkalmazásának itt nem volt helye”, így meg kellett volna tiltani a gyűlést. “A Meseország Matiné időpontját már napokkal korábban – 2020. szeptember 29-én – meghirdették. A meghirdetését követően semmilyen új körülmény nem merült fel, ami a sürgősséget mint kivételes eljárást indokolta volna” – vélekedtek a Helsinki részéről.

A jogvédők szerint a rendőrségnek azt is figyelembe kellett volna vennie, hogy a mesematiné kifejezetten gyerekeknek szóló program,

a Gyermekjogi Egyezmény szerint pedig a rendőrségnek is kötelessége minden, a gyerekeket érintő ügyben elsősorban az ő mindenek felett álló érdekükre tekintettel dönteni”.

A tüntetők magatartása ráadásul megrémítheti a kisebbeket. Ehelyett azonban a rendőrség tudomásul vette a gyűlést és semmilyen érdemi intézkedést nem tett a felolvasás közönségének védelmében – írták a civil jogvédők.

A Helsinki szerint az eljárás során bizonyítást nyert, hogy a bejelentő megtévesztette a rendőrséget a gyűléssel kapcsolatban, márpedig az Alkotmánybíróság szerint, ha a bejelentés megtévesztő jellegű, valótlan elemet tartalmaz, az nem tekinthető a gyülekezési jog megfelelő érvényesítésének. A rendőrség azonban tiltás helyett minimális (a forgalom zavartalanságára, nem pedig a rendezvényen részt venni kívánó személyek és családok jogaira összpontosító) korlátozással mégis tudomásul vette a tüntetést.

A jogvédők szerint a rendőrség végül azzal is mulasztott, hogy a tüntetést nem oszlatta fel. “Tény ugyanis, hogy a tüntetés súlyosan megzavarta a mesematiné megtartását, és megvalósította a szervezők és a matiné közönsége jogainak és szabadságának sérelmét. A tüntetők „foglyul ejtették” a felolvasó rendezvény résztvevőit. Hogy ez végül csak közvetve – az online közvetítésen keresztül – érintette a hallgatóságot, csupán a szervezők felelős eljárásán és a gyerekek védelmében vállalt döntésén múlott”.

A mesekönyv miatt Orbán Viktor miniszterelnök is nyilatkozott, úgy fogalmazott:

Magyarország türelmes a homoszexualitás tekintetében, de van egy vörös vonal, hagyják békén a gyerekeinket”.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A Kisvárda sportigazgatója megkérte a focistafeleségeket, ne várják el, hogy a férjük keljen fel éjjel a gyerekhez

A Kisvárda sportigazgatója megkérte a focistafeleségeket, ne várják el, hogy a férjük keljen fel éjjel a gyerekhez

Orbán: Május elejére több mint 4 és félmillió ember lesz beoltva Magyarországon

Orbán: Május elejére több mint 4 és félmillió ember lesz beoltva Magyarországon

Magát lakberendezőnek kiadva vitt el több százezer forint értékű terméket egy házaspár a kiskunfélegyházi festékboltból

Magát lakberendezőnek kiadva vitt el több százezer forint értékű terméket egy házaspár a kiskunfélegyházi festékboltból