Karácsony: A kormány megpróbálja gyámság alá helyezni a fővárost

Karácsony: A kormány megpróbálja gyámság alá helyezni a fővárost

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A főpolgármester szerint a kormány próbálja csökkenteni az ellenzéki önkormányzatok mozgásterét, hogy aztán ujjal mutogathassanak.

Nehéz másként olvasni a mai Fővárosi Közfejlesztések Tanácsának (FKT) eredményét, hogy a kormány megpróbálja gyámság alá helyezni Budapestet. Erről szól, hogy a főváros majd minden kezdeményezését elutasították, cserébe nagyjából azt ajánlották, hogy majd ők fizetik és valósítják meg a fejlesztéseket

– írta Karácsony Gergely főpolgármester a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa (FKT) csütörtöki üléséről a Facebookon.

Karácsony szerint erről szól, hogy a főváros, majd minden kezdeményezét elutasították, cserébe nagyjából azt ajánlották, hogy majd ők fizetik és valósítják meg a fejlesztéseket.

Ezzel szerinte az az egyik gond, hogy a kormánynak és a fővárosnak nincs pénze, hanem az adófizetőknek van.

Köztük speciel a budapestiek vannak a legtöbben, hiszen itt termelődik meg a magyar GDP 36 százaléka. Vagyis ha bármi megvalósul azt az adófizetők, benne a budapestiek fizetik. Miként a magyar kormány nem egyenlő Magyarországgal, úgy az adófizetők pénzével sem bánhat úgy, mintha az övé lenne

– írta.

A főpolgármester úgy látja, hogy a kormány próbálja csökkenteni az ellenzéki önkormányzatok mozgásterét, a cselekvőképességét, hogy aztán "ujjal mutogathassanak és mantrázhassák: al-kal-mat-la-nok".

A kormány fizeti a Biodóm költségeit

Már csak 16,4 milliárd forint kell a Biodóm befejezéséhez, és ebből csak 5 milliárdnak nincs meg a fedezete. A pluszpénz ráadásul nem azonnal kell, hanem a 2024-ben várható átadásig elnyújtva. Az nem opció, hogy az építmény ne biodóm legyen, a majdani üzemeltetést pedig alaposan ki kell dolgozni - olvasható a hvg.hu birtokába került jelentésre az állatkert épülő intézményéről.

Karácsony szerint, amit a kormány elvesz a budapestiektől a Budapest-adóval, annak egy részét nagy kegyesen visszajuttatja, de úgy, hogy a beruházásokat saját maguk akarják megvalósítani.

Tudjuk, hogy megy ez. Megbízást kapnak az oligarchák, aztán hirtelen megugranak a költségek. Márpedig mi az átláthatóságot minden beruházás esetén biztosítani akarjuk

– olvasható a bejegyzésben.

Karácsony Gergely azt írta, hogy nehéz hinni a kormánynak. „Úgy állunk hát, hogy a fővárosi Fidesz-frakció kezdeményezésére az FKT-ra vittük a szolidaritási hozzájárulásnak nevezett Budapest-adó csökkentését. Nemet mondtak, saját frakciójukat sem veszik komolyan – fogalmazott, hozzátéve: ezzel Budapest nettó befizetőjévé válik az államnak, mintegy 170 milliárdos hiányt kell kezelniük a járvány, a gazdasági válság és a kormányzati sarc miatt.”

Hozzászólások