szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az amerikai magyar nagykövetségen keresztül béreltek cikkírót, aki majd “kedvező médiamegjelenést biztosít Magyarország számára az Egyesült Államokban”.

A magyar állam újabb politikai lobbistát fogadott fel az Egyesült Államokban – tudta meg a Szabad Európa.

A lap egy regisztrációs dokumentum alapján azt írja, hogy a washingtoni magyar nagykövetség 35 ezer dolláros (nagyjából 10 millió forintos) szerződést kötött egy David Reaboi nevű személlyel, a Strategic Improvisation nevű kommunikációs cég igazgatójával, hogy az

pozitív médiamegjelenést [media coverage] generáljon Magyarország számára, és szembeszálljon a negatív médiamegjelenésekkel.”

A lobbista ezen kívül vállalta, hogy hálózatot épít írókból és szakértőkből, és ezeket a kapcsolatokat arra használja fel, hogy magas rangú magyar kormányzati tisztségviselőknek interjúlehetőségeket teremt – legalább havonta öt interjú vagy publicisztika formájában. A megbízás a 2020. szeptember 25. és december 20. közötti időszakra szól.

A Szabad Európa megjegyzi, hogy Reaboi-nak 107 ezer követője van Twitteren, és nemrég megosztott egy elítélő cikket arról, hogy Joe Biden Magyarországot Belarusz mellett említette egy kampánybeszédben.

A lobbista alkalmazásával kapcsolatban a portál megkérdezte a magyar kormányt is, de még nem reagáltak.

Az állam nem először igazol politikai lobbistát: 2018-ban az Átlátszó számításai szerint összesen 970 millió forintot költött Magyarország ugyanerre.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Orbán különleges videóval köszöntötte fel a születésnapos Nagy Ferót

Orbán különleges videóval köszöntötte fel a születésnapos Nagy Ferót

Az orosz sportolók azt kérik, a Katyusát játsszák nekik az olimpián és a vb-ken a himnusz helyett

Az orosz sportolók azt kérik, a Katyusát játsszák nekik az olimpián és a vb-ken a himnusz helyett

Leesett a hó, több vonatot nem indított el a MÁV

Leesett a hó, több vonatot nem indított el a MÁV