A korábbinál is több intenzívre kerülő beteggel számol a kormány

A korábbinál is több intenzívre kerülő beteggel számol a kormány

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Annál is komolyabb járványhelyzetre készül a kormány, mint amire novemberben utaltak.

Kásler Miklós emberi erőforrás miniszter az InfoRádióban arról beszélt, december 10. környékén 27-30 ezer koronavírusos beteg lehet kórházban, ezen felül 5 ezer fertőzöttet kezelhetnek intenzív osztályon.

Eszerint a számok rosszabbak annál, mint amit Orbán Viktor miniszterelnök mondott még november 6-án a Kossuth Rádióban. Akkor Orbán ugyanúgy a december 10-et említve arról beszélt, az előttük lévő számítások szerint 30-32 ezer ember lehet kórházban, közülük 4480 igényelhet intenzív ellátást.

Ha bármelyiküknek is igaza lesz, az a mostani helyzet drámai romlását jelenti, mivel a koronavírus-tájékoztató oldal szerint hétfőn 582-en voltak lélegeztetőgépen, intenzív ágyon, és Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn az operatív törzs ülése után azt mondta,

covidos betegek ellátására alkalmas szabad kórházi ágyból 13 049, intenzív ágyból pedig 1634 van.

Orbán: 1634 intenzív ágy áll a koronavírusos betegek rendelkezésére

Az intenzív osztályokon háromszor annyi hely van, mint amennyire most szükség van a miniszterelnök szerint.

Azt, hogy az 1634 ágyból hogy csinálnak három hét alatt 4,5-5 ezret, Orbán nem részletezte.

A friss statisztika

Koronavírus-járvány Magyarországon
Infogram

Kásler arról is beszélt, a kórházban fekvők kezelésére "oki terápia" - vagyis olyan gyógyszer, ami magát a vírust pusztítaná el - továbbra sincs, de egyes készítmények enyhítik a tüneteket és gyorsítják a gyógyulást. Itthon első pillanattól használták a favipiravirt, a remdesivirt, a trombózis megelőzését szolgáló heparinterápiát illetve a szteroidokat. Ezen tavasz óta nem kellett változtatni, de az ismeretek bővülésével igazítottak a kezelésen.

A koronavírus elleni vakcináról Kásler azt mondta, vannak köztük "reményteljes versenyzők", de sok még a nyitott kérdés, például hogy milyen hatékonyak ezek a szerek. A miniszter mindenesetre abban bízik, limitált számban még idén elkezdődhet az oltás Európában. Közölte, itthon teljes mértékben ellenőrzik majd az oltóanyagokat, ami kiterjed a hatékonyságára és a mellékhatásokra.

Beszélt arról is, ha lesz oltás, prioritást élveznek az egészségügyben és szociális ellátásban dolgozók, az idősek, illetve azok a rendvédelmi és közigazgatási dolgozók, akik közvetlen kapcsolatba kerülhetnek fertőzöttekkel. Utánuk következnek a fokozott veszélyt jelentő krónikus betegséggel küzdő 18-59 évesek.

A vakcináció megkezdése nem jelenti azt, hogy a járványügyi szabályokból azonnal lehet engedni

- hűtötte le a kedélyeket Kásler.

Hozzászólások