szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az egyház közleménye szerint Donáth László tovább akart szolgálni lelkészként, de az egyházkerület püspöke ehhez nem járult hozzá.

Állásfoglalást adott ki Donáth László ügyében a Magyarországi Evangélikus Egyház Északi Egyházkerületének vezetése.

A jelenleg lelkészként tevékenykedő Donáthot a Gaudiopolis Békásmegyeri Evangélikus Szeretetház takarítónője jelentette fel, azért, mert állítása szerint bántalmazta őt. Az egyház közleménye szerint a vezetést már 2019 őszén többen is közvetlenül megkeresték azzal, hogy évtizedekkel korábban Donáth László olyan módon közeledett hozzájuk, ami számukra elfogadhatatlan és zaklató volt.

Az elnökség 2019 ősze és 2020 tavasza között személyes, szakembereket is bevonó beszélgetésekkel tárta fel a bejelentések tartalmát.

"Mindezek alapján számunkra az elbeszélések életszerűnek és hitelesnek bizonyultak. Ezt követően az elnökség (természetesen megtartva a bejelentők anonimitását) testvéri beszélgetések, majd a tényfeltárás keretében rákérdezett Donáth Lászlónál a jelenség valóságtartalmára, azonban kitérő, illetve a panaszokban megfogalmazottakat elhárító válaszokat kaptunk" – írták.

Az Evangélikus Egyház közleményében hangsúlyozta, hogy elítéli és elfogadhatatlannak tartja, ha egy lelkész visszaél a hivatásából és pozíciójából adódó bizalommal.

Azt is írták, hogy a tanulságok alapján kialakítanak egy jelzőrendszert, ami egy olyan támogató szolgálat lenne, amelyben egyházi és világi szakemberekhez fordulhatnak azok, akiket ilyen bántalom ér. Megvizsgálják annak a lehetőségét is, hogy a fegyelmi és etikai szabályozás miként alakítható át, hogy az ilyen jellegű ügyek az általános elévülési időn túl is vizsgálhatóak legyenek.

A gyülekezet presbitériuma és Donáth László is élni kívántak azzal a joggal, hogy a feljelentett lelkész további két évig aktív lelkészként szolgáljon, az egyházkerület püspöke azonban ehhez nem járult hozzá.

A korábbi MSZP-s országgyűlési képviselő Donáth László (aki a Momentum EP-képviselőjének, Donáth Annának az édesapja) jelenleg a Gaudiopolis Békásmegyeri Evangélikus Szeretetház lelkészeként dolgozik. A férfit az intézmény egy takarítónője jelentette fel, mert állítása szerint Donáth bántalmazta, két kézzel fojtogatta őt, mivel egy szentkép előtt hagyta a takarítókocsiját. A nő látleletet vetetett, amely a nyakán "halvány elmosódott bőrpírról" és "bevérzés gyanúról" számolt be. Vallomást tett arról is, hogy a lelkész korábban sem bánt vele megfelelően: állítása szerint fogdosta, szexuális ajánlatot tett neki. A sértettről később igazságügyi pszichológusi szakvélemény készült, amely az ügyészség akkori tájékoztatása szerint erősítette a megalapozott gyanút.

A Donáthtot feljelentő nő a hvg.hu-nak nyilatkozva azt mondta: a lelkész másokat is molesztált, de neki esze ágában sem volt ezzel a médiához fordulni, a TV2 kereste meg, majd dagasztotta botránnyá a történeteket.

A Pesti Srácok szerdán arról írt, „célegyenesben a Donáth-nyomozás”, ezt követően a hvg.hu megkereste a Fővárosi Főügyészséget, ahonnan azt a választ kaptuk, hogy még nem ért véget a nyomozás az ügyben, viszont 2021 folyamán ki kell derülnie, hogyan folytatódik az ügy, mert lejár az erre rendelkezésre álló 2 év.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Bár vörös szőnyeg nem volt, Vanessa Kirby így is ragyogott a BAFTA-n

Bár vörös szőnyeg nem volt, Vanessa Kirby így is ragyogott a BAFTA-n

A tavalyinál is drágább lesz idén nyáron a Balaton

A tavalyinál is drágább lesz idén nyáron a Balaton

Az én hetem: Lackfi János kést rántott, pedig nem is gondolták volna róla

Az én hetem: Lackfi János kést rántott, pedig nem is gondolták volna róla