Gulyás: Gyakorlatilag megállapodtunk a kínai vakcináról

Gulyás: Gyakorlatilag megállapodtunk a kínai vakcináról

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az idei év első kormányinfóján szóba kerültek az oltási számok, és a várható nyitás időpontja is. A kormány nem zárkózik el az olimpiára készülő sportolók soron kívüli beoltásától.

Gulyás Gergely miniszter szerint túl vagyunk a járvány második hullámának csúcsán, és visszaszorulóban van a koronavírus – hangzott el az év első kormányinfóján. “Azt látjuk, hogy a kormányzati adatközlés minden szinten pontos volt, Magyarország a legszigorúbb mércének is megfelelt, amikor adatokról számol be” – mondta Gulyás, aki szerint 9000 emberrel többen hunytak el, mint az azt megelőző évben, ez bizonyítja a helyes adatközlést.

A miniszter kiemelte, fent kell tartani a világos szabályokat, ezért “nem vitás, hogy a szabályok betartása a garanciája annak, hogy a járvány második hulláma lefelé tartson.”

“Azt tudjuk mondani, hogy Magyarország Európában a legjobban teljesítő országok között van, ami a munkahelyek védelmét illeti” – mondta, hozzátéve, hogy az ő adataik szerint 4000 emberrel többen dolgoztak decemberben Magyarországon, mint egy évvel korábban, bár azt megemlítette, hogy ebből sokan részmunkaidőben dolgoznak.

“Két lehetőség van az enyhítésre: az egyik, ha a járványgörbe továbbra is alacsony lesz, és olyan kevés lesz a megbetegedettek száma, hogy megtehetjük, a másik lehetőség pedig, hogy ha sikerül az átoltottságot annyira növelni, hogy nem kaphatják el a legveszélyeztettebbek a vírust” – mondta, hozzátéve, a mostani számoknál sokkal kevesebb megbetegedés szükséges ahhoz, hogy lazítani lehessen.

A vakcinaszerzésről elmondta, minden lehetőségben benne van Magyarország, eddig 19 millió és 700 ezer adagot kötött le az Európai Unión keresztül. “Az a baj, hogy az EU-s oltóanyag-szálltás lassú, Brüsszelt éles tagállami kritikák is érték” – mondta.

Eddig összesen 96 100 embert oltottak be Magyarországon, de kiemelte, hetente kevesebb mint 100 ezer vakcinát kapunk. “Ebből könnyű kiszámolni, ha a legveszélyeztettebbeket akarjuk beoltani, 30 hétig tart” – mondta, kiemelve, hogy más úton is kell vakcinát szerezni. “Jó esély van arra, hogy Kínából szerezzünk vakcinát, ezzel 20 millió embert beoltottak, tárgyalunk az oroszokkal is” – tette hozzá, majd újra hangsúlyozta, hogy gyakorlatilag már megállapodtunk a kínai Sinopharm-vakcináról.

A miniszter szerint ha lenne elég oltóanyag, két hét alatt végezhetnénk az oltásokkal.

Elmondása szerint a vendéglátásban dolgozók 69 százaléka igényelte már a bértámogatást.

Az újságírói kérdésekre válaszolva elsőként Hadházy Ákos független országgyűlési képviselőről mondta el, szerinte jogsértő volt közzétenni a botrányos körülményekről készült képeket a szentendrei halottasházról.

A Jobbik afrikai választási megfigyelőire is reagált. A hvg360 a héten írta meg, oroszokhoz köthető szervezet pénzén ment Afrikába megfigyelőnek a Jobbik újpesti képviselője és egy exjobbikos. "Az egész nemzetbiztonsági ügy, nyilván ismerjük a Jobbiknak, mint szélsőjobboldali pártnak a hozzáállását az alapvető jogokhoz, de olyat, hogy választási megfigyelőt magánrepülővel reptessenek, még nem nagyon láttunk, úgyhogy indokolt az ügy kivizsgálása" – mondta.

A Magyar Orvosi Kamara javaslatára is reagált, ami szerint meg kell fontolni, hogy a kismamák szerződést köthessenek a szülészorvosukkal: "Nem ördögtől való. Tudomásul kell venni, hogy ezen a területen kialakul egy olyan bizalmi viszony, ahol jogos igénynek tartjuk, hogy mindenki annál szülhessen, aki kezelte. Ezért itt indokolt speciális szabályokat hozni."

Az oltási tervről és regisztrációról elmonda, nincs pontos adatuk a regisztráltak számáról, de nagyjából 1,3 millió ember jelentkezett eddig.

A már említett Sinovac-vakcináról, aminek új kutatások szerint 50 százalékos hatékonysága van azt mondta, továbbra sem rendeltünk egyikből sem, és óva intett attól, hogy minden hírnek hitelességet adjunk.

Fekete-Győr András ötletét az oltásért járó százezer forintra "félbolond javaslatként" írta le.

Az oltási útlevélről és szabályokról elmondta, a hazai szabályokat annak fényében alkotják meg, hogy lesz-e egységes európai szabályozás.

Az Európai Néppárttal való viszony is szóba került: "Az Európai Néppárt vezetői válsággal küzdenek, ehhez képest a Fidesz a legerősebb és legszervezettebb pártja a Néppártnak. Ha tudunk segíteni, és igény van rá, akkor szívesen segítünk, ha nincs, akkor van más politikai lehetőség."

Szentkirályi Alexandra az oltási regisztrációról elmondta, külön tájékoztatást csak azok kapnak, akik igényelték, a többiek csak akkor fognak, ha sorra kerültek.

"Szinte a nullával egyenlő az esélye annak, hogy egy magáncég vakcinához jusson. Ha valaki ilyet lát, szinte biztos, hogy szélhámossággal van dolga, ezért forduljon a rendőrséghez" – hívta fel a figyelmet Gulyás azokra a cégekre, amelyek pénzért cserébe már elfogadnak jelentkezéseket, azt ígérve, hogy majd lesz náluk oltóanyag.

A zárások idejéről elmondta, az a helyes, ha a legrosszabb forgatókönyvre készülnek: a nyári nyitást tartja a legrosszabb forgatókönyvnek, de "ha betartjuk a szabályokat, sikerülhet hamarabb is".

Joe Biden jövő heti beiktatásáról elmondta, "olyan forgatókönyvvel készülünk, hogy szeretnénk az újonnan megválasztott adminisztrációval is szövetségesként együttműködni."

A hvg.hu kérdéseire válaszolva elmondta, “mindenkivel próbál egyeztetni a kormány ott, ahol kárenyhítést tud biztosítani”, jelenleg a Turisztikai Ügynökség az edzőtermekkel egyeztet, a fesztiválszervezőkkel való egyeztetésre pedig most is nyitottak, de nem lehet felelősséggel kimondani, hogy nyithatunk-e előbb, mint másik országok. “Egy-két hónap múlva leszünk olyan helyzetben, hogy meg tudjuk mondani, van-e olyan kár, aminek egy részét a kormánynak kell enyhíteni.”

A beoltottak és nem beoltottak közötti esetleges eltérő szabályokról elmondta, a beoltottakra nem fog vonatkozni a karanténkötelezettség, de “észszerű szabályokra kell számítani”, amikre nem a magyar kormány ad választ, hanem jövő héten egyeztetnek az EU-s államfők a közös feltételekről. “Az igazolás számtalan kedvezményt fog biztosítani, de ezek nem jutalmak, hanem észszerűk lesznek. Nyilvánvaló, hogy lesznek olyan légitársaságok, amik csak oltási igazolvánnyal engednek fel a gépeikre utasokat.”

Elmondása szerint a Magyar Olimpiai Bizottság kéréssel fordul a kormányhoz, hogy az olimpiára esélyes sportolókat soron kívül oltsák be, erre pedig nyitott a kormány, de még egyeztetnek a kérdésben.

A maszkviselési szabályokon nem terveznek változtatni, Szentkirályi Alexandra pedig elmondta, ha mindenki be lesz oltva, meglátogatja a kislányával a nagypapáját, illetve elmegy koncertre, Gulyás pedig étteremben fog vacsorázni.

A sajtóban újra felmerült a Makovecz-katedrális megépítése, de Gulyás elmondta, ezek a tervek régóta ismertek, de egyelőre nem foglalkozott a kormány az üggyel.

Az esetleg külön úton megszerzett vakcinák ára szerinte másodlagos kérdések, mivel napi szinten 14 milliárd forintot bukik az állam a mostani állapot miatt.

A további egyetemek alapítványi fenntartásba adásáról hangsúlyozta, a kormány jobbnak tartja ezt a rendszert, de csak akkor kerülnek át ebbe az intézmények, ha a vezetőik támogatják a váltást. "A kezedeményező félnek az egyetemnek kell lennie."

A hvg.hu az alábbi kérdéseket küldte:

Hozzászólások