Kevesli a kormány a vakcinát, de így is az uniós élbolyban vagyunk az oltások számát nézve

Kevesli a kormány a vakcinát, de így is az uniós élbolyban vagyunk az oltások számát nézve

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Magyarországon oltották be az unión belül a nyolcadik legtöbb embert péntekig, még Finnországot is megelőztük.

Elégedetlen a kormány az unióból érkező koronavírus elleni oltások mennyiségével, többek között ezzel is indokolják, hogy más forrásból is igyekeznek vakcinát szerezni. Orbán Viktor pénteken a Kossuth rádióban azt mondta, hogy “Nem azért nem haladunk gyorsabban, mert a magyar egészségügy ne tudna gyorsabban oltani, hanem mert nincs elég oltás.

De valójában nem haladunk elég gyorsan? Izraelhez vagy Nagy-Britanniához képest valóban le vagyunk maradva a beoltottságot tekintve (ennek is megvan a maga oka), de ha megnézzük, hogy az uniós országok között miként állunk, akkor látszik, hogy nem olyan rossz a helyzet.

Az Our World in Data statisztikai weboldalon elérhető adatok szerint Magyarország a január 14-i adatok szerint a nyolcadik helyen állt a beadott vakcinák számát nézve, olyan országokat megelőzve, mint Finnország, Hollandia vagy épp Luxemburg*:

Magyarországon az operatív törzs pénteki közlése szerint eddig 106 ezer embert oltottak be, vagyis már a lakosság több mint 1 százaléka megkapta az első injekciót.

* Az adatok nem minden országban naprakészek, nem kizárt, hogy Svédországban, amelynek a fenti grafikonon még csak a január 10-i adatai szerepelnek, azóta több oltást is beadott, és valójában előttünk jár, de így is benne vagyunk az első tízben.

Hozzászólások