Magyar kormánytagokat nem hívtak meg Joe Biden beiktatására

Magyar kormánytagokat nem hívtak meg Joe Biden beiktatására

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Szijjártó Péter szerint Magyarország az „előző négy évhez hasonló” színvonalú kapcsolatrendszerre törekszik az Egyesült Államokkal.

Szerdán lesz Joe Biden amerikai elnök beiktatása, Magyarország azonban nem képviselteti magát az eseményen.

Ami az Egyesült Államok elnökének a beiktatását illeti, kormányzati meghívó nem érkezett. Ha jól értesültünk, akkor az ismert körülmények miatt a szokásosnál visszafogottabb rendezvényt kívánnak tartani”

mondta az ATV-nek a külgazdasági és külügyminiszter.

Szijjártó Péter hozzátette: a magyar kormány abban érdekelt, hogy „az Egyesült Államok következő elnöke sikeres legyen, és hogy az előző négy évhez hasonló magas színvonalú kétoldalú kapcsolatrendszert” tudjanak fenntartani.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium később egy közleményt adott ki.

"A megválasztott amerikai elnök kongresszusi beiktatására egyetlen hivatalos külföldi delegáció sem kapott meghívót az Egyesült Államoktól. Ez megfelel az elmúlt évek gyakorlatának, ami alapján kormányzati szinten nem hívnak meg állami vezetőket a ceremóniára és hivatalosan minden ország nagyköveti szinten képviseli magát az eseményen. Takács Szabolcs washingtoni nagykövet január 5-én kapott meghívást Joe Biden beiktatására, amit természetesen elfogadott, így képviselni fogja Magyarországot az eseményen" - közölte a tárca.

Mike Pence alelnök múlt héten közölte, hogy Biden beiktatását a Nemzeti Gárda 21 ezer tagja fogja felügyelni. A fokozott védelemre azért is szükség van, mert már 2020-as elnökválasztást hitelesítő ülés közben is zavargások törtek ki a washingtoni Capitoliumnál, Donald Trump távozó elnök hívei megostromolták az épületet, ahová be is törtek. Az összecsapásokban öt ember meghalt. A Szövetségi Nyomozóiroda (FBI) szerint január 20-án az összes amerikai állam fővárosában zavargásokra kell számítani.

Biden és alelnöke, Kamala Harris alelnök beiktatását a Celebrating America című televíziós műsorban közvetítik majd. Az ünnepség házigazdája a kétszeres Oscar-díjas Tom Hanks lesz, és olyan sztárok lépnek majd fel, mint Justin Timberlake, Jennifer Lopez, Lady Gaga, Bruce Springsteen, Jon Bon Jovi vagy a Foo Fighters. Donald Trump viszont jelezte, hogy nem lesz ott az eseményen.

Hozzászólások