szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Telexet mostantól két főszerkesztő vezeti.

Felmondási idejének lejárta után csatlakozott a Telexhez Dull Szabolcs, az Index korábbi főszerkesztője, aki így Munk Veronikával közösen irányítja majd a lapot.

A két főszerkesztő hétfőn közös cikket publikált, amelyben leírták, ugyanazokat az értékeket vallják, mint indexesként: független, „nem ellenzéki, nem kormánypárti, simán csak korrekt, kritikus és kíváncsi újságírói értékeket” szem előtt tartó lapot akarnak csinálni. Jelezték, hogy szeretnének gyakornoki programot indítani, több korrektort, vidéki tudósítókat felvenni, podcastokat, blogokat indítani.

Dullt nyáron rúgta ki Bodolai László, az Indexet tulajdonló alapítvány akkori vezetője, miután egy tavaly júniusi kuratóriumi ülés tartalma kiszivárgott a sajtónak. Az ülésen egy olyan ötlet hangzott el, amely szerint az Index rovatait kiszervezték volna a szerkesztőségből. Dull elbocsátása után két nappal, július 24-én az Index közel összes munkatársa felmondott a lapnál, aznap délutánra a Momentum szervezett mellettük támogatói tüntetést.

A távozó újságírók legtöbbjének felmondási ideje augusztus 31-ig tartott, a lapot azt követően teljesen új szerzői és szerkesztői stáb vette át. A korábbi Indexesek saját, új lapot indítottak ősszel Telex néven, Munk Veronika főszerkesztésével, közösségi finanszírozással.

Augusztus 31-e után Szombathy Pál lett az Index főszerkesztője, akit decemberben elbocsátotta az Indamedia többségi tulajdonosa, Vaszily Miklós.

Az Index 2020 nyári széteséséről ide kattintva olvashat bővebben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Róth Elza: Heti nemzethalál – kultúrharc a Senki Szigetén

Róth Elza: Heti nemzethalál – kultúrharc a Senki Szigetén

Homályba burkolódzó újságírók csoportja dönt a Golden Globe-díjakról

Homályba burkolódzó újságírók csoportja dönt a Golden Globe-díjakról

Az emberölések 80 százaléka családon belül történt Magyarországon

Az emberölések 80 százaléka családon belül történt Magyarországon