A fővárosi fideszeseknél is utolsó a sorban a kínai vakcina

A fővárosi fideszeseknél is utolsó a sorban a kínai vakcina

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
HVG
Tetszett a cikk?

Hiába mondja Orbán Viktor miniszterelnök, hogy ő a Sinopharm vakcinával oltatná magát, nem minden választója követi a példáját.

A Medián és a 21 Kutatóközpont által január végén készített 1000 fős fővárosi felmérés szerint a budapestiek körében az országos átlagnál valamivel nagyobb az oltási hajlandóság - írja e heti számában a HVG.

A 18 évesnél idősebbek fele beoltatná magát, 37 százalékuk bizonytalan, de hajlik az oltásra, és csak 13 százalék mondja, hogy semmiképpen nem kér a vakcinából. (Összehasonlításképp: a KSH január végi felmérése szerint a biztosan és talán oltatók aránya országosan a népességen belül 67 százalék - a szerk.)

Az oltással kapcsolatos tájékoztató kampányt indító Budapest Brandmegbízásából készített kutatás szerint a legnagyobb különbségek az életkori csoportok között vannak: a 30 év alattiak 34 százalékával szemben a 65 éves és idősebb korosztály 69 százaléka biztos benne, hogy beoltatja magát.

Végzettség alapján is nagy a különbség, ahogyan a párthovatartozásban is, azonban az igazi törésvonal ezúttal nem a kormányoldal és az ellenzék között húzódik. A legkevésbé oltáspártiak a pártelkötelezettség nélküli, illetve a hagyományos pártokkal, a politikai elittel általában szemben álló szavazók, a Kétfarkú Kutya Párt és a Mi Hazánk hívei.

©

A különböző oltóanyagok iránti nyitottságban viszont nagy különbségek vannak. Az oltástól el nem zárkózók leginkább az európai és/vagy amerikai vakcinát választanák.

©

Ugyanezt szavazótáborra lebontva azt látni, hogy a kormánypárti választók 79 százaléka is a nyugati vakcinát választaná elsősorban, 66 százalék az oroszt, illetve 45 százalék a kínait is elfogadná.

Az ellenzéki közös listára szavazók 90 százaléka választaná a nyugatit, 29 százalék az oroszt, 13 a kínait.

A pártnélküli vagy egyéb pártra szavazók 83 százaléka kérné a nyugati vakcinát, 40 az oroszt és 28 a kínait.  

Hozzászólások