Nem lépre csalással operál majd a hálapénztilalmat ellenőrző osztály

Nem lépre csalással operál majd a hálapénztilalmat ellenőrző osztály

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Váradi Piroska osztályvezető szerint az újonnan létrejött csapat nem „fedett nyomozókkal” vagy „beépített ügynökökkel” dolgozik.

Sem szívességi korrupcióval nem élt, sem hálapénzt nem adott soha az egészségügyben – állítja Váradi Piroska, a hálapénz-tilalmat is ellenőrző Nemzeti Védelmi Szolgálat Korrupciómegelőzési Főosztályának vezetője a Népszavának adott interjúban.

A hálapénztilalom idén januártól lépett életbe, azóta mindegy, hogy önszántából és mikor ad hálapénzt az orvosnak a páciens, mert ha ilyet tesz, vagy ilyenre kéri az orvos, és ő fizet, mindketten bűncselekményt követnek el.

Váradi Piroska elmondása szerint az ügyeket egy 50 fős csapat fogja vizsgálni, de közöttük nincs se „fedett nyomozó”, sem pedig „beépített ügynök”. Az osztály elsősorban „tárgyalótisztekkel” fog úgynevezett integritástesztet végezni, ugyanakkor a pontos munkamódszerek még formálódnak. „Azt teszteljük, elfogadja-e a vesztegetésre kínált pénzt vagy bármilyen más jogtalan előnyt” – mondta Váradi Piroska.

Ennél a szervezetnél hivatásos rendőrök dolgoznak vagy rendvédelmi alkalmazottak, e munkának pedig feltétele a megfelelő egészségügyi alkalmasság. Az is felröppent a sajtóban, amin mosolyogtunk, hogy itt majd mindenféle beteg embereket vadászunk össze, és akkor különböző szimptómákat produkálva mennek majd orvoshoz, ki szülni akar, ki meg nem tudom mit orvosoltatna magán...”

– közölte még az osztályvezető, hangsúlyozva, hogy a kollégák főként arra fognak törekedni, hogy olyan szituációk alakuljanak ki, amelyekben boríték is szerepet játszhat. Az ezredes leszögezte ugyanakkor, hogy az osztálynak nem célja a lépre csalás, sem a csőbehúzás.

A hatóság március 1-jétől kezdi ellenőrzéseit.

Hozzászólások