A szakszervezet szerint módosítani kell az egészségügyi dolgozókra vonatkozó törvényt

A szakszervezet szerint módosítani kell az egészségügyi dolgozókra vonatkozó törvényt

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az új jogviszony miatt több helyen felmondtak vagy leállt az ellátás. A szakszervezet úgy látja: hozzá kell nyúlni a törvényhez.

Az egészségügyi dolgozókra vonatkozó új jogviszony miatt több egészségügyi dolgozó távozott a területről, néhány esetben pedig az ellátás is leállt. Tóth Judit, a Magyar Orvosok Szakszervezetének alelnöke az ATV-ben azt mondta: egyelőre nincsenek pontos adataik az állami egészségügyből távozókról. Jelezte: azt javasolják, hogy

mindenképpen hozzá kell nyúlni a törvényhez.

A március 1-jén hatályba lépett új jogviszony teljesen átalakítja az egészségügyben dolgozók munkakörülményeit és bérezését. Aki nem vállalja ennek feltételeit, nem írja alá az új szerződését, nem dolgozhat állami vagy önkormányzati fenntartású intézményben.

Több egészségügyi intézményből érkezett hír arról, hogy a dolgozók egy része nem lépett át az egészségügyi szolgálati jogviszonyba. Esetükben Tóth szerint nincs szó felmondásról: mivel a munkatársak nem írták alá az új dokumentumot, a törvény erejénél fogva, automatikusan megszűnt az addigi jogviszonyuk.

Az alelnök szerint a helyzetet kétféleképpen lehet rendezni:

vagy vissza kell állítani a korábbi, közalkalmazotti státuszt, vagy egy olyan keretrendszert kell kialakítani, ami elősegíti, hogy a távozók visszajöjjenek.

Hogy a rendelkezés mekkora felháborodást szült, jól mutatja, hogy a Magyar Orvosi Kamara tavaly októberi felmérése szerint az orvosok 77 százaléka nem is akart belemenni az új jogviszonyba.

Az új szabályokkal kritikus volt Győr fideszes polgármestere, a kardiológus Dézsi Csaba András is, aki arról beszélt, hogy legalább 15-16 problémás pont van az új egészségügyi törvényben.

Hozzászólások