szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Bár Müller Cecília országos tiszti főorvos szerdai szavaiból kihallható, hogy további korlátozásra készülhet a kormány, a részleteket csak másnap lehet megismerni. Olvasóinktól kértük, mondják el véleményüket: támogatnak-e további szigorítást, bezárnák-e az iskolákat, óvodákat, boltokat, és bevezetnék-e az FFP2-maszkot. A válaszok többségénél az látszik, olvasóink támogatni tudnának további szigorításokat.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Rendkívüli mértékben, dinamikusan nőnek a járványügyi számok – mondta szerdán Müller Cecília országos tiszti főorvos. A napi új fertőzöttek száma a korábbi napokéhoz képest továbbra sem nőtt kiugróan, 4211 embernél mutatták ki a vírust, 136-an elhunytak. 300 beteg került kórházba, így ott már 6367 embert ápolnak, 622-en vannak lélegeztetőgépen, ami 41-gyel több a keddi adathoz képest.

Müller azt mondta, a járványügyi szabályokat be kell tartani, fontos, hogy további szigorításokat csak akkor léptessen életbe a kormány, ha ez feltétlenül szükséges. A kormány ma ülésezett, "nyilván újabb döntések születnek, amiről a lakosság is értesül".

A kormány egyelőre nem kommunikált, viszont mi megkérdeztük olvasóinkat, mi a véleményük a további szigorításokról és a lehetséges lépésekről. Ez nem reprezentatív kutatás, vagyis nem állíthatjuk, hogy pontos képet ad a magyarok hozzáállásáról, de az biztos, hogy aki kitöltötte kérdőívünket, azok többsége a további szigorítások mellett van. 

További járványügyi szigorítást 4940 olvasónk tartana indokoltnak, nemet 3437-en nyomtak, míg 1911 ember úgy véli, ő nem tudja ezt eldönteni, mert nem járványügyi szakember.

Az országos kijárási korlátozás bevezetését a relatív többség (3280) nem támogatná, 2695 olvasónk nyomott rá igent. 2424-en csak úgy támogatnák a kijárási korlátozás szigorítását, ha az nem az egész országra, hanem a súlyosabb helyzetben lévő településekre, járásokra vonatkozna.

Az egynapos egészségügyi ellátást több mint 5 ezren nem állítanák le újra, 1608-an viszont igen.

A bölcsődék, óvodák, általános iskolák bezárásánál, illetve a digitális oktatásra átállásnál több válaszlehetőséget adtunk meg, a válaszok pedig nagyon megoszlanak.

A legtöbben, 2160-an azt mondták, nem támogatnának általános bezárást vagy digitális oktatásra átállást, csak azokon a településen, ahol a járványhelyzet ezt indokolja. A második legtöbb voks, 2149 a két hét szünetre érkezett, 2077 kitöltő azt támogatná, ha minden általános iskola átállna digitális oktatásra. 948 válaszadó nem támogat semmilyen szigorítást.

Megkérdeztük azt is, mit szólnának az élelmiszerüzleteken és gyógyszertárakon kívüli boltok korábbi zárásához. 2593 válaszadó olvasónk nem támogatja a korábbi zárást, 2316 viszont igen. Mindenkinél többen, 2841-en azt tartanák a legjobbnak, ha a bent lévők számát korlátoznák az üzlet mérete alapján.

Az FFP2 maszk viselését 1309 olvasónk tenné kötelezővé bizonyos helyeken (Szlovákiában szerdától a boltokban az), 2984 pedig csak abban az esetben, ha lehet belőle eleget kapni. 3082 olvasónk nem támogatna ilyen változást.

Az idősotthonokban a többség nem lazítana, főként azért, mert nem biztos, hogy mindenki be van oltva, így könnyen megfertőződhetnek a bent élők.

A lehető legszélesebb körű home office-nak nagy a támogatottsága, 5621 olvasónk szavazott erre, míg 1370 nem tenné általánossá ezt a formát mindenhol, ahol csak lehet.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hatalmas terasszá alakulhat Budapest belvárosa 3,5 millió beoltott után

Hatalmas terasszá alakulhat Budapest belvárosa 3,5 millió beoltott után

A záróbeszédekkel folytatódott a Floyd-ügy tárgyalása, elkezdődött az esküdtek tanácskozása

A záróbeszédekkel folytatódott a Floyd-ügy tárgyalása, elkezdődött az esküdtek tanácskozása

Nyomkövető lábbilincset tesznek a családon belüli erőszak miatt elítéltekre Romániában

Nyomkövető lábbilincset tesznek a családon belüli erőszak miatt elítéltekre Romániában