Nem lesz népszavazás arról, hogy legyen-e építési tilalom a strandokon

Nem lesz népszavazás arról, hogy legyen-e építési tilalom a strandokon

Utolsó frissítés:

Domány András Szerző:

Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Több hónap csúszással tették közzé a határozatot.

A Kúria március 30-án közzétette, hogy négy hónapja jóváhagyott egy hét hónappal ezelőtti NVB-határozatot. Ezzel elutasították, hogy az MSZP aláírásokat gyűjtsön erről a népszavazási kérdésről: „Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés a természetes tavak melletti köztulajdonban álló strandokra a 2020. augusztus 01. napján fennálló állapothoz képest építési és változtatási tilalmat rendeljen el?”

A szándék érthető: rengeteg vita van a Balaton, a Velencei és a Fertő-tó partján. A Nemzeti Választási Bizottság azonban megtagadta a kérdőív hitelesítését, vagyis a kezdeményezést nem lehetett elindítani. A testület egyebek közt arra hivatkozott, hogy a törvények a kormányt és az önkormányzatokat hatalmazzák fel az építési szabályozással, márpedig népszavazást csak az országgyűlés hatáskörébe tartozó ügyben lehet kiírni. Továbbá az MSZP a kérdőívet július 28-án nyújtotta be, benne az augusztus 1-i dátummal, noha nyilvánvaló volt, hogy az NVB addig meg se fogja azt tárgyalni. Ha így engedték volna meg az aláírásgyűjtést, az azt jelentette volna, hogy egy jónéhány hónappal későbbi esetleges népszavazáson egy korábbi állapot rögzítéséről döntöttek volna. Ez tiltott, mert visszamenőleges hatályú jogalkotás lenne.

Az NVB augusztus 24-én hozta meg a határozatát. Az MSZP fellebbezett, mert nem értett egyet az NVB érveivel, de ezt a Kúria elutasította. A döntés kelte 2020. december 1.

Ezt a Kúria 2021. március 16-i keltezéssel, de a Magyar Közlöny március 30-i számában tette közzé. Hogy a tájékoztatás miért késett hónapokat, arra nincs magyarázat.

Hozzászólások