szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Egy friss kutatás szerint a budapesti fenntartású idősotthonok már nagyon jól állnak átoltottságban, és a halálozási arány is a fele az országosnak. Amikor fordítva volt a helyzet, a csapból is a Pesti úti idősotthon folyt, mostanra 176 intézmény áll nála rosszabbul.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

A fővárosi fenntartású idősotthonok járványhelyzetéről készített kutatást Budapest, amiből kiderül, ezek az intézmények az országos átlagnál jobban állnak mind átoltottságban, mind halálozási arányban:

a koronavírus második és harmadik hulláma alatt a fővárosi önkormányzat fenntartásában lévő intézményekben 1,7 százalék a halálozási arány az országos 3,4 százalékkal szemben.

A tanulmány üzen kicsit a kormánynak is, amely a Pesti úti idősotthon halálozásait lobogtatta a járvány első hulláma alatt. Magyarországon ugyanis 176 olyan intézmény található, ahol magasabb volt a halálozási arány, mint a Pesti úton. Táblázatukból látszik, hogy a Pesti úton egy halálozás sem történt a koronavírus-járvány második hullámában.

“A Pesti úti eset egy kórházi fertőzési hullám része volt, a vírus nulla felkészüléssel érte az intézményeket. A nyári szünet után volt egy töbmilliárd forintos felkészülés, amit a kormányon is számonkértünk, akik elhajtottak minket, pedig kevesebb is lehetett volna az a sokezer halálozás” - mondta a hvg.hu-nak Karácsony Gergely. “Ha az az átlag van, amit Budapest hoz, akkor kevesebben haltak volna meg szociális intézményben.

A Szél Bernadett független országgyűlési képviselő Facebookján is megosztott táblázatról fontos tudni, hogy csak azok az intézmények szerepelnek benne, ahol egyáltalán felütötte a fejét a járvány, ez nagyjából a szociális intézmények egyharmada.

A budapesti intézmények átoltottsága tehát így fest: a bentlakásos szociális intézmények ellátottjai 89,9 százalékát már beoltották, ez 2877 főt jelent, a munkatársak 73,3 százaléka rendelkezik már valamilyen védettséggel (1588 fő).

Ennél valamivel gyengébb a helyzet a fővárosi hajléktalanellátásban: 1172 hajléktalant oltottak be, ez 55 százalékot jelent, a hajléktalanellátásban dolgozóknak pedig a 68 százalékát, 427 főt oltottak be az április 26-i állás szerint.

A tanulmányból kiderül, hogy

a már kétszer is beoltott idősotthonok lakóinak és munkatársainak csak az 1,11 százalékának szervezete nem termel elég ellenanyagot.

A főváros ezekből arra a következtetésre jutott, hogy “az intézményekben a megbetegedések jelenleg nagyon alacsony számban, egyedi esetek formájában jelentkeznek”, a feltárt és fogékonynak minősíthető ellátottak és munkatársak figyelemmel követése és monitorozása pedig fontos feladatuk.

Az idősotthonok helyzetével kapcsolatban egyébként Karácsony Gergely főpolgármester már tavaly augusztusban írt egy levelet Kásler Miklósnak, amelyben tájékoztatást kért például arról, milyen kormányzati segítségre várhatnak a szükséges védőfelszerelések beszerzése és tesztek lebonyolítása érdekében. Karácsony arra kérte Káslert, egyeztessenek rendszeresen a fenntartók, a szakmai szervezetek és az államigazgatási szervek a hatékony járványvédelem érdekében, ugyanis a Nemzeti Népegészségügyi Központ az első hullám alatt nem osztott meg adatokat a fővárossal, így például azt is hivatalos tájékoztatásból tudta meg, hogy magas volt a kórházi fertőzésekhez kapcsolódó megbetegedések aránya Budapesten.

Az EMMI-miniszter nem válaszolt, helyette Fülöp Attila államtitkár írt szeptember végén, ami röviden összefoglalva annyit tartalmaz, minden jó úgy, ahogy van. “Az Emberi Erőforrások Minisztériuma az elmúlt hónapokban folyamatosan azon dolgozott, hogy a lehető leghamarabb mindenhol biztosítottak legyenek a szükséges védőeszközök munkatársak és ellátottak megóvása érdekében” - áll a válaszban, hozzátéve, hogy a kormány eddig is segítette a fővárosi fenntartású otthonokat, majd felsorolta, milyen sok maszkot, kesztyűt és fertőtlenítőt adtak.

Fülöp válasza végén elmondta, “Magyarország hatékonyan és sikeresen védekezett a pandémia első szakaszában is”, viszont felhívta rá a figyelmet, hogy az első hullám alatt a bentlakásos intézmények három százalékában volt jelent a fertőzés, és a halállal végződött fertőzések kétharmada fővárosi fenntartású intézményhez köthető, “vagyis ezekben az intézményekben nem volt megfelelő a kezelés, és sokszor jogszabályt sértettek.”

Egy év a Pesti úton: Alig bírtak járni, de látniuk kellett, hogy a másik is túlélte

Az elmúlt egy év alatt négyszer fél órát találkozhatott Belicza Bea idős édesanyjával, aki egyike volt azoknak, akik a járvány első hullámában a Pesti Úti Idősek Otthonában kapták el a vírust. Hogyan élte meg az Angliában dolgozó nő és az intézmény rabjává vált édesanyja a világjárványt? Interjú.

A Pesti úti idősotthonban 2020 áprilisában kezdett terjedni a fertőzés, Karácsony Gergely főpolgármester szerint azért, mert a kórházi kezelésre vitt lakók úgy kerültek vissza az intézménybe, hogy nem végeztek rajtuk koronavírustesztet. Az otthonban többször tartott ellenőrzést az illetékes kormányhivatal, az ott tapasztalt szabálytalanságok miatt meg is bírságolták az intézményt. Az intézmény egyik lakójának halála után a családja feljelentést tett, az ügyben a rendőrség június végén nyomozást rendelt el. Az idősotthon igazgatója májusban nyugdíjazását kérte.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!