szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A budapesti konzultáció lezárta után, de még a választások előtt megkérdezné az embereket a főpolgármester.

A Fudan-botrány
Nagy port kavart Magyarországon az Orbán-kormány bejelentése, miszerint Budapesten nyit campust a kínai Fudan Egyetem. Az egyetem - amely okiratában deklarálta a kínai kommunista párt szolgálatát - a tervezett Diákváros területén kapna helyet, de nem csak ez okozott felháborodást, hanem a beruházás több mint 500 milliárd forintos költsége is. A Fudan-ügy fejleményeit cikksorozatunkban követheti.
Friss cikkek a témában

Jövő év december 31-ig kell bemutatni az Országgyűlésnek a Fudan Egyetem budapesti kampuszával kapcsolatos projekt terveit, ezután fognak dönteni róla – mondta el Orbán Viktor a csütörtöki Kormányinfón. Azt is közölte, hogy lesz egy népszavazás, ami „jó alkalom arra, hogy mindenki elmondja a véleményét, az ottani döntést pedig a kormány el fogja fogadni”.

Karácsony Gergely a Facebookon emlékeztetett, hogy a Fidesz még aznap délután beadott egy módosítót a Fudan-törvényhez, amely álláspontja szerint bebetonozná a beruházást, és a kormánynak adná a jogkört, hogy „elvegye a vidéki fiataloknak elérhető lakhatást biztosító Diákváros területét, és eladósítana Magyarországot 500 milliárd forinttal Kínának”. A főpolgármester idézi Gulyás Gergelyt is, aki azt mondta, hogy a Fudan Egyetem ügye „közéleti vitára alkalmatlan”.

„A miniszterelnök azonban téved. Három dologban legalább. Nem lesz kínai kommunista egyetem a Diákváros helyén, csakis a Diákváros épülhet meg ott, hogy legyen elég megfizethető kollégiumi hely a vidéki fiataloknak is. Nem adósodunk el Kínának, nem kell a brutális összegű hitel, ezt közösen írjuk meg a kínai elnöknek a miniszterelnök-jelöltekkel. És téved a miniszterelnök abban is, hogy a kínai kommunista egyetemről budapesti helyi népszavazás dönt majd a választások után. Egyrészt a budapestiek ezekben a napokban nyilvánítanak véleményt a budapesti konzultáció keretében. Másrészt ez nem csak Budapest ügye, hiszen minden magyart tervez eladósítani a kormány és pont a vidéki magyar fiataloknak jelentene elérhető lakhatást a Fudan helyén épülő Diákváros. Harmadrészt nem a választások után, hanem itt és most van erre szükség” – írta Karácsony, aki hozzátette, hogy

országos népszavazás kell, ami még a választások előtt, az erre vonatkozó kezdeményezést a budapesti konzultáció lezárta után kezdeményezni fog.

Múlt hét szombaton tartottak tüntetést Budapesten a kínai Fudan Egyetem fővárosba tervezett kampusza miatt. Az eseményen több ezren vettek részt, beszédet mondott többek között Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármester és Karácsony Gergely főpolgármester.

Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára arról beszélt, az egyetem elleni tiltakozásnak nincs értelme, mert még csak a tervezésnél tart a folyamat, sem a költségekről, sem a megvalósításról nincs döntés, csak 2022 második felében várható, elfogadott tervek birtokában. Karácsony szerint mindez azt jelenti, hogy az ellenzék erős fellépése megtette hatását, a kormány meghátrált. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Mandinernek adott interjúban azt mondta, hogy támogatják, hogy ha a beruházás feltételei ismertek, akkor a budapestiek népszavazáson dönthessenek arról, akarnak-e Fudan Egyetemet.

Baranyi Krisztina április 17-én jelentette be, hogy helyi népszavást kezdeménye a kínai egyetem ügyében.

A Fudan-ügyben visszavonulást színlelve próbál csatát nyerni a kormány?

Egy sor konkrét kormányhatározat, államigazgatási munkaanyag, sőt törvényjavaslat bizonyítja, hogy Fudan Egyetem budapesti kampuszának megvalósítására komoly szándék volt eddig, az ellenzék által szervezett konzultáció és népszavazás, majd a hétvégi tüntetés után viszont megváltozott a kormány hozzáállása a projekthez. De vajon csak szavakban, vagy ténylegesen is?

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
HVG360 hvg360

Élesben Fürjes Balázzsal: Engem senki nem futtatott feleslegesen Fudan-ügyben

A feladatok egy kormányon belül jönnek-mennek, ezért került el tőle a Diákváros projekt ügye – mondta Fürjes Balázs. Szerinte semmi nem sürgeti a kormányt a döntésben, és csak akkor lesz Fudan Egyetem, ha a budapestiek úgy döntenek. A Miniszterelnökség államtitkára azt mondta a hvg360-nak, nem foglalkoztatja a főpolgármesteri tisztség, nincs napirenden nála a kérdés.