Tetszett a cikk?

Gyude Bryant 54 éves monroviai üzletembert nevezték meg csütörtökön elnökjelöltként a libériai lázadószervezetek és a kormány Accrában tanácskozó küldöttei. Megfigyelők szerint Bryant konszenzuskereső, körültekintő politikus.

Az elnökjelölt megválasztása két voksolási forduló során történt, a küldöttek szerint a három nevezett közül ő volt politikailag a legsemlegesebb. Kinevezését a nyugat-afrikai tárgyalási közvetítők később jelentik majd be hivatalosan - közölte a ghánai fővárosban tárgyaló libériai küldöttségek egyik tagja.
Libéria új elnöke október 14-én veszi át a hatalmat Moses Blah jelenlegi elnöktől, aki az augusztus 11-én lemondott és nigériai emigrációba vonult Charles Taylortól vette át az államfői tisztséget. Az új elnök átmeneti kormányának feladata lesz a 14 év óta tartó polgárháború lezárása, valamint a 2005-ös demokratikus választások előkészítése és megrendezése.
Megfigyelők szerint Gyude Bryant – aki egyúttal a Libériai Akciópárt tagja - konszenzuskereső, körültekintő politikus. Személyisége és a szembenálló felektől való viszonylagos függetlensége garancia lehet a nemzeti konszenzus megteremtésére. A két másik jelölt, Ellen Johnson-Sirleaf egykori ENSZ-tisztségviselő, Charles Taylor éles hangú bírálója és Rudolph Sherman, egy Taylorral szimpatizáló pártkoalíció vezetője volt.
A libériai kormány és a két lázadószervezet, az Egyesült Libériaiak a Megbékélésért és a Demokráciáért, illetve a Mozgalom a Libériai Demokráciáért képviselői hétfőn írták alá az átfogó békemegállapodást. Mintegy kétezer ember vesztette életét a 2000. óta tartó újabb libériai polgárháborúban, és százezrek kényszerültek elhagyni otthonukat a harcok miatt. Az kilencvenes években lezajlott előző polgárháború hozzávetőleg 200 ezer emberéletet oltott ki. (MTI)
Hét nyomkövető van az egyik legjobb androidos jelszókezelőben

Hét nyomkövető van az egyik legjobb androidos jelszókezelőben

Fidesz és Néppárt: szappanopera a brüsszeli buborékban

Fidesz és Néppárt: szappanopera a brüsszeli buborékban

Itt vannak az első részletek Harry herceg és Meghan Markle interjújából

Itt vannak az első részletek Harry herceg és Meghan Markle interjújából