szerző:
hvg.hu

Jön a nyár, s hirtelen megszaporodnak az idénymunkák. Bár biztosan nagy kaland a mezőgazdasági termények betakarításában részt venni, vannak olyan átmeneti munkakörök is, amelyek megalapozhatnak egy teljes munkaidős és kvalifikált munkát kívánó állást.

A nyári idénymunkákra sokan csak legyintenek, hiszen állandó állást szeretnének, ráadásul széles körben elterjedt az a sztereotípia, hogy ilyenkor csak diákoknak vagy képzetlen embereknek való állásokra lehet szert tenni.

Ebben van némi igazság, de számos olyan átmeneti munkalehetőség is nyílik, ami megalapozhatja a teljes értékű státusz megszerzését. Természetesen vannak olyan üzletágak, ahol erre nagyobb esély van, mint másutt. Kézenfekvő, hogy az idegenforgalomban, a vendéglátásban, a szabadidős szolgáltatásokban, ilyen programok szervezésében, de akár a már említett mezőgazdaságban vagy a kereskedelemben is számos olyan feladat adódik, amely kvalifikált embereket kíván. Sőt számos lehetőség kínálkozik kisebb területeken a természetvédelemtől a piackutatáson át a művészeti piacig, ahol van mit keresni.

A lehetőségeket az nyitja meg, hogy a nyári időszakban felborul a szokványos üzletmenet, jön a szabadságolási időszak, jönnek a turisták (és mennek is), más termékek fogyasztása kerül előtérbe, az emberek bizonyos termék- és szolgáltatáscsoportokba tartozó dolgokra könnyebben adnak ki pénzt, kevésbé főznek otthon, sőt könnyebben kimozdulnak otthonukból, nyitottabbakká válnak a világ nem rutinszerűen működő dolgaira, s mindezek miatt hirtelen munkaerőhiány lép fel. Persze azt jól lehet tudni, hogy a nyár végén majd minden visszaáll a régi kerékvágásba, de azért nem teljesen úgy, ahogy az pár hónappal korábban volt. Ezek a viszonylag kisebb elétérések azonban éppen elegendőek ahhoz, hogy aki felkészült a lehetőségek kihasználására, s elég rátermett a feladat megoldására állandó állást szerezhessen.

Sok vállalat szívesen foglalkoztatna tovább diákokat azok közül, akik a nyári szezonban átmenetileg a cégnél dolgoztak, de a szezon végén, vagy egy hónapnyi pénzkeresés végeztével, még elmennek nyaralni egy kicsit, vagy visszatérnek tanulmányaikhoz. Annak, akinek már nincsenek ilyen kötelezettségei, akár maradhat is.

De hogyan lehet egy a diákkorból már kiöregedett embernek átmeneti munkát kapni, majd a szezon végére miként lehet eljutni az igazi ajánlatig?

 • Az elhelyezkedés mindig attól függ, hogy a jelentkező képzettsége, szakmai háttere, karaktere (mondhatnánk: fazonja) megfelel-e az adott cégnek. Mivel rövid a beilleszkedésre rendelkezésre álló idő, megfontoltan kell választani a rendelkezésére álló lehetőségek közül.
 • Bár újsághirdetések alapján is lehet jelentkezni idényjellegű feladatokra, mégis inkább érdemes ismerősöktől megtudni, hogy hol kínálnak kvalifikáltabb nyári állásokat. S nem szégyen egy kis közbenjárást kérni.
 • A munkaerő-közvetítő cégek (Manpower, Addeco, Workplus, stb.) szintén számos kvalifikált átmeneti állást kínálnak, így érdemes ezeknél is érdeklődni.
 • Érdemes felkészülni a felvételi beszélgetésre, s jó indokot mondani – persze csak, ha kérdezik –, hogy miért pályázunk átmeneti állásra.
 • Az átmeneti munka nem csak átmeneti kapcsolatok megszerzésére jó. Ezeket a hónapokat tehát a kapcsolatépítésre feltétlenül fel kell felhasználni, ugyanis az állások javarészét a személyes kapcsolatok alapján töltik be.
 • Az átmeneti munka lehetővé teszi egy cég szervezetének és kultúrájának megismerését is, ami igen nagy előny egy állandó munkára való pályázáskor.
 • Az alkalmazási periódusban a jól elvégzett munkával, s a szakmai kompetencia nyilvánvalóvá tételével megalapozható a folytatás.
 • Az átmeneti periódus végéhez közeledve a közvetlen munkahelyi vezetők és az időközben megszerzett cégen belüli személyes kapcsolatokat is felhasználva meg lehet próbálni egy fix állás megszerzését is.
 • Ha ez semmiképpen sem megy, akkor más cégekhez való elhelyezkedéshez ajánlást, protekciót, referenciát lehet kérni.
 • Ha a munka jellege olyan volt, hogy cégen kívüli kapcsolatokat is kellett tartani, akkor ezeken keresztül is meg lehet próbálni a végleges elhelyezkedést.
 • Ha sikerült átmeneti állást találni, az nem jelenti, hogy a folyamatos munkakeresést érdemes volna abbahagyni.
 • Ha az alkalmazási periódus végeztével nem sikerül elhelyezkedni, bánkódni akkor sem érdemes, mert sikerült egy kis pénzt keresni, sikerült kapcsolatokra szert tenni, sikerült szakmai tapasztalatokat gyűjteni, sőt utóbbiakat érdemes beleírni az önéletrajzba is.
hvg.hu Karrier

Az kap állást, aki slágfertig

Azt már tinédzserkorban mindenki megtanulja, hogy akinek jó a szövege könnyebben képes partnerkapcsolatokat létesíteni, könnyebben kerül a társaság középpontjába, jobban figyelnek rá, könnyebben szerez magának tekintélyt. Az emberi természet a későbbiekben, az álláskereséskor sem hazudtolja meg önmagát.

hvg.hu Karrier

A karrierút eltervezett megváltoztatása

A változások előbb vagy utóbb, így is és úgy is bekövetkeznek. Ezeket el lehet tűrni, hagyni lehet, hogy sorsunkat megváltoztassák, alkalmazkodni lehet hozzájuk, s nem utolsó sorban magunk is kiválthatjuk őket. Ha elég ügyesek vagyunk, akkor a változások bennünket fognak szolgálni. Az alábbiakban hét lépést mutatunk be, amelyeket követve a változások szele a vitorlánkba fogható.

hvg.hu Karrier

Alapozz egy jó telefoninterjúval!

A munkaadók személyzeti szakemberei vagy a fejvadászok általában telefonon veszik fel a kapcsolatot a betöltendő pozíciókra kiszemelt vagy jelentkező szakemberekkel. E telefonbeszélgetéseknek döntő szerepük van abban, hogy végül is kit alkalmaznak. Érdemes tehát jól csinálni. Íme néhány tipp.

hvg.hu Karrier

A hatásos bemutatkozás trükkjei

Az álláskeresés során rendkívül fontos a hatásos és emlékezetes bemutatkozás, bemutatkozó látogatás a potenciális munkahelyeken. Ez sikerülhet is az alábbi tanácsok segítségével.

hvg.hu Karrier

Öt álláskeresési tanács kikeletre

Az ember természetéből fakadóan nem szívesen mozgolódik télen. Valahogy túl akarja élni a borús és hideg napokat. De amint elkezdenek rügyezni a fák nem csak szerelem buzog fel, hanem az új munkahely utáni vágy is. Érdekes, hogy a munkaadók receptorai és új állásai is kinyílnak ilyenkorra. Meg kell hát ragadni a kínálkozó alkalmat. Íme öt tanács ehhez.

hvg.hu Karrier

10 tipp az állásod megtartásához

Az emberek jelentős része abban a tévhitben él, hogy a karrierjét előremozdító új állást nehezebb megszerezni, mint megtartani. Pedig a pályaépítés elengedhetetlen része a jó munkahelyi teljesítmény, aminek az egyik legfontosabb jele a munkaadó ragaszkodása. Ezt azonban sem megszerezni, sem megtartani nem könnyű. Mit lehet tenni a siker érdekében?

TGM: Lépésnyire a végső győzelemtől

TGM: Lépésnyire a végső győzelemtől

Távozik a genovai viaduktot üzemeltető cég vezetője

Távozik a genovai viaduktot üzemeltető cég vezetője

Will Smith születésnapi koncertet ad a Bazilikánál

Will Smith születésnapi koncertet ad a Bazilikánál

Megtarthatja érdemkeresztjét a bicskei gyermekotthon jogerősen elítélt egykori igazgatója

Megtarthatja érdemkeresztjét a bicskei gyermekotthon jogerősen elítélt egykori igazgatója

Ami Mészárosnak a Balaton, az Seszták és körének a Rétközi-tó

Ami Mészárosnak a Balaton, az Seszták és körének a Rétközi-tó

Drónok harca: Olajválsághoz vagy háborúhoz vezet a szaúdi rakétatámadás?

Drónok harca: Olajválsághoz vagy háborúhoz vezet a szaúdi rakétatámadás?