szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A pályázók követése megfizethetetlen előnyökkel járhat a HR-osztály számára, többek között költségeket és időt lehet megtakarítani, miközben a legjobb jelöltet is ki lehet szűrni az állásért sorban állók tengeréből. Egy ilyen rendszer beindítása és finomhangolása azonban elhúzódhat, s ilyen esetben visszájára fordulhat a hatékonyság növelésére irányuló kísérlet. Az alábbi hat lépés segítségével azonban biztos a siker.

1. Ne csak a közvetlen célt tartsd szem előtt

Sok cégnél azzal kezdik a követési rendszer kiépítését, hogy listát készítenek arról, milyen funkciókat szeretnének majd látni benne. Ennél hasznosabb, ha a kívánt eredményekre koncentrálsz. A toborzás felgyorsítása a cél, esetleg bizonyos folyamatok – például a visszaigazoló levelek elkészítésének – automatizálása? Az a fontos, hogy a jelentkezők a lehető legjobban képzett munkaerőből kerüljenek ki? Esetleg mindez együtt? Miután sikerült eldönteni, hogy mely szempontok a legfontosabbak, ezekhez már sokkal könnyebb hozzárendelni a kívánt funkciókat.

2. Kezeld a felmerülő akadályokat

Kincset ér az olyan alkalmazott, aki könnyen adaptálódik a változásokhoz – ez igaz a megváltozó toborzási folyamatok bevezetésére is. Az ellenállást könnyen lelkesedéssé lehet alakítani, ha azokat a kollégákat, akik a toborzás „első vonalát” jelentik, bevonjuk a döntéshozó folyamatokba. Meséljék el, hogy a munkájuknak mely részei unalmasak, vagy nehezek, s kérjük ki a véleményüket a problémák megoldásával kapcsolatban.

Legyünk tisztában azzal, milyen hatása lesz a rendszernek a cégek egyes részlegeire. Igaz, hogy a legtöbb ilyen szoftver lehetővé teszi a vállalatok számára, hogy több munkát kevesebb emberrel végezzenek el, ennek ellenére a legtöbben olyan megoldást keresnek, amely a gyors növekedést segít kezelni. Ha a cég automatizálni szeretne bizonyos folyamatokat, annak érdekében, hogy kétszer annyi alkalmazást lehessen kezelni, anélkül, hogy a toborzó személyzetet bővítenék, érdemes a dolgozók felé kommunikálni, hogy az új eszköz nem fenyegeti az állásukat – így könnyebben elfogadják majd a változást. Érdemes az őket érintő előnyöket is megemlíteni, például, hogy a felmérések szerint egy-egy ilyen követési rendszer üzembe helyezése után az alkalmazottak jóval produktívabban tudtak dolgozni, s több idejük jutott a fontosabb feladatok – pl. stratégiai tervezés – elvégzésére, amikor már nem kellett szakmai önéletrajzokat és motivációs leveleket rendszerezniük.

3. A funkciók kiválasztása
Miután tisztázódott, hogy az alkalmazottak mit szeretnének, s a cégnek milyen célkitűzései vannak az új rendszerrel, itt az ideje a konkrét funkciók kiválasztásának. Olyan megoldásra van szükség, amely egy részleg, vagy a teljes cég igényeit ki tudja szolgálni? Támogatnia kell az online jelentkezési lehetőséget? Készíts listát az egyes funkciókból, majd állítsd azokat fontossági sorrendbe. Azok kerüljenek a lista élére, amelyek az átfogó célok elérését lehetővé teszik.

4. Ne az ár legyen a legfontosabb
Amikor a végső rendszer várható költségei kerülnek szóba, fontos, hogy ne automatikusan a legolcsóbb megoldást válasszuk. Érdemes további információt beszerezni a rendszer flexibilitásáról, további bővíthetőségéről, illetve arról, hogy mennyire felhasználóbarát a rendszer. Ezek a tulajdonságok nem tűnnek fel egyből, később azonban kiderülhet, hogy a baráti áron beszerzett rendszer csupán költséges átalakítások árán válik használhatóvá. Érdemes minél pontosabb információkkal ellátni a fejlesztőket, akik így könnyebben fel tudják mérni, hogy milyen várható költségeket jelent majd a rendszer kiépítése. A specifikáció során a fejlesztők rögzítsék, hogy a telepítés egyes lépéseit kinek kell majd elvégezni, illetve, hogy mi történik a későbbi fejlesztések folyamán a testreszabott funkciókkal.

5. Indulás!
Nem valószínű, hogy a toborzással foglalkozó részleg szüneteltetni tudja a munkát, amíg a rendszert üzembe állítják. Még az olyan megoldások esetében is, amelyeket nem a cég számára készítenek, hanem előre gyártják, az integrációs folyamat hosszú időt vehet igénybe. A várható nehézségekre fel lehet készülni, ha megkeresünk olyanokat, akik hasonló terméket használnak. A fejlesztő is értékes információval szolgálhat erre nézvést, azonban fontos, hogy az átállási folyamatba belekalkuláljuk az alkalmazottak tréningjének az idejét is. Ne feledjük, hogy még a legjobb rendszerrel sem lehet jobb eredményeket elérni, ha a dolgozóknak meggyűlik a baja a használatával.

6. Mérhető eredmények
Amikor a cég sikeresen kiválasztja és telepíti a rendszert, megkezdődhet az eredmények felmérése. Használd az előzetesen összeállított célkitűzés-listát és az új rendszer segítségével figyeld, hogy az elvárt célok teljesülnek-e. Néhány héten belül már használható statisztikákra tehetünk szert, fél év elteltével pedig már a nagyobb kaliberű projekteken is érződik majd a hatékonyság javulása.

hvg.hu Karrier

Állásmegtartó tippek új munkahelyre

Általában 3 hónapos próbaidő áll az újoncok rendelkezésére, hogy beilleszkedjenek a szervezeti kultúrába, s elsajátítsák az adott vállalatnál bevett gyakorlatokat. Az alábbi tippek segítségével bebetonozhatod újonnan megszerzett pozíciódat.

Karrier

Tippek idősebb kollégák irányítására

A hagyományos vállalati modellekben a munkatársak felkapaszkodnak a munkahelyi grádicson, s a végén valamilyen vezetői beosztásban végzik be pályájukat. Mostanában azonban a teljesítményelvű szervezetekben felkavarodtak a szerepek. Sokszor fiatalok vezetnek idősebbeket, de a generációs szakadékot nem mindig könnyű áthidalni – olvasható a DBM tanácsadócég egyik elemzésében.

hvg.hu Itthon

Hasznos tippek felvételiző nyolcadikosoknak

A nyolcadikosok január 29-én, szombaton délelőtt 10 órakor kezdik meg a 9. évfolyamra történő központi írásbeli felvételijüket. A közel 110 ezer végzős általános iskolai nebuló közül 57 ezer jelentkezett írásbeli vizsgára. Mellékletünkben a lehetőségekrők tájékozódhat, és letöltheti a múlt évi teszteket is.

hvg.hu Karrier

Tippek a sikeres állásinterjúhoz

A cégek hagyományosan kora ősszel töltik fel az üres álláshelyeket, hogy a rövid alkalmazkodási periódus után az év üzleti csúcspontjának számító utolsó három hónapban már némi rutinnal a hátuk mögött teljes gázzal dolgozhassanak az új emberek, s a társaságok teljes gépezete zökkenők nélkül adhassa le legnagyobb teljesítményét. Akik ebben az időszakban akarnak felugrani egy cég szekerére, azoknak adunk tippeket hatrészes sorozatunkban.

hvg.hu Karrier

Tippek a fizetésről folyó alkuhoz

A fizetésről folyó megbeszéléseken kell az állásra jelentkezőknek a legtürelmesebben, legtaktikusabban viselkedniük. Mert bár a munkaadók nagyon örülnek, ha a munkatársaik elégedettek, de a megtakarításoknak legalább ennyire örülnek.

hvg.hu/labourmobility.com Világ

Külföldi munka: tippek országról-országra

Sokan próbálnak szerencsét a külföldi munkaerőpiacon, ám Európa nyugati fele sem fenékig tejfel és figyelembe kell venni a nemzeti sajátosságokat is. A hvg.hu körképéből kiderül, mire érdemes figyelni munkavállaláskor 27 európai országban.

hvg.hu Itthon

Hasznos tippek 6 és 8 évfolyamos gimnáziumokba felvételizőknek

Január 28-án, pénteken egyes hat- és nyolcévfolyamos gimnáziumok központi írásbeli felvételi vizsgáival megkezdődik a középiskolai felvételik sorozata. Mellékletünkben tájékozódhat a határidőkről, az iskolákról és a korábbi eredményekről, illetve 2001 és 2004 közötti évek összes írásbeli feladatsorát is letöltheti.

hvg.hu Karrier

Tippek a kreativitás erősítésére

A munkahelyeken a precíz végrehajtók mellett mindinkább azokat díjazzák, akik kreatív gondolkodással segítik a problémamegoldást. Az előrejutáshoz, a munkahelyi sikerhez kreativitás kell. A kreativitás szintje pedig megfelelő technikák használatával javítható. Íme néhány lehetőség…

Hiába drágul a Pfizer-vakcina, így is kell az EU-nak

Hiába drágul a Pfizer-vakcina, így is kell az EU-nak

Uniós oltalmat kap a ciprusi halloumi sajt

Uniós oltalmat kap a ciprusi halloumi sajt

Tömeges csődöktől félnek a szállásadók, ha nem lesz májusi újranyitás

Tömeges csődöktől félnek a szállásadók, ha nem lesz májusi újranyitás