szerző:
hvg.hu

Nagyon sok munkakör eredményes betöltéséhez szükség van az átlagosnál jobb kreativitásra. Az emberek neveltetésük során azonban leginkább azt tanulják meg, hogy miként adják fel egyéni ötleteiket, elképzeléseiket, kezdeményezéseiket annak érdekében, hogy megfeleljenek a társadalom egészét működésben tartó rendnek. Hogyan oldható fel ez az ellentmondás? Íme néhány tipp.

Egy pszichológiai felmérés során amerikai tudósok nemrégiben megpróbálták kideríteni, hogy a különböző életkorban az emberek hány százaléka sorolható be abba a csoportba, amelynek tagjainál a kreativitás kifejezetten erős vonásnak számított. Azt tapasztalták, hogy a felnőttek között ez az arány legfeljebb öt százalék. A 17 évesek között a kreatívak aránya már 10 százalék volt. Az 5 éveseknél viszont 90 százalék tartozott a kreatív csoportba. Ez azt mutatja, hogy a kreatív képességek legtöbbünkben ott szunnyadnak, de mire elértük a felnőtt kort, szép lassan háttérbe szorultak. A képzelőereje megerősítésével (amely akár gyermeki önmagához való visszatérésként is értelmezhető) mindenki jelentősen javíthat kreatív képességein.

1. Tégy fel „Mi lenne, ha…” kezdetű kérdéseket! Ilyeneket például: Mi lenne, ha a vezetőket aszerint fizetnék, hogy a beosztottaik hogyan teljesítenek? Mi lenne, ha a vezetőket aszerint fizetnék, hogy a beosztottaik mennyire értik meg a rájuk osztott feladatokat? Mi lenne ha, a főnököket nem kineveznék, hanem választanák?

2. Ábrándozz, amikor csak időd engedi! Figyelj oda a legvadabb ötleteidre, s ha őrültségnek tartod őket, akkor is jegyezd le egy papírra, aztán tedd be a őrült ötletek című dossziéba. Egyszer majd még jól jönnek.

3. Főzzél egyedül és szakácskönyv nélkül! Próbáld ki, hogy önálló elképzeléseket használva mit tudsz kihozni a rendelkezésedre álló alapanyagok közül.

4. Próbálj meg vicceket írni! Aztán, ha elmondtad másoknak, figyeld meg a reakcióikat!

5. Nézz meg filmeket a háromnegyedükig, aztán próbáld meg kitalálni a végkifejletet!

6. Beszélgess el emberekkel a munkakörnyezetedben arról, hogy melyek volnának azok a változások, amiket a legszívesebben látnának?

7. Képzeld el, hogy az irodában, ahol dolgozol megváltoztathatnál pár dolgot! Próbáld meg kitalálni, hogy e változások milyen hatással lennének a munkatársak közötti viszonyokra.

8. Képzeld el, hogy nyernél egy kéthónapos utat bárhová azzal az emberrel, aki álmaid közepén szerepel. De azonnal el kellene döntened, hogy hová utazol, kivel, s másnap már indulnod is kellene. Próbáld meghatározni, hogy hová utaznál, kivel és miért?

9. Végy ki egy olyan filmet a videókölcsönzőből, amelynek a nyelvét nem ismered, de még a címét és alcímét sem érted! Egy barátoddal nézd meg a filmet, s oszd meg vele észrevételeidet a történetről, a karakterekről, s próbáld meg kitalálni a film valódi történetét a színész játék, a testbeszéd és a szituációk alapján.

10. Keress fel egy olyan éttermet, amelyben új ízekre számíthatsz! Például ha nem voltál még japán, koreai, afrikai vagy indiai étteremben biztosan találhatsz különleges ételeket. Elfogyasztásuk után írd le, hogy milyen érzelmeket, érzéseket, gondolatokat ébresztett benned az étel elfogyasztásának és ízeinek élménye.

11. Játssz minél több activity-társasjátékot, de legalább a tévében nézd meg az activity-showt és próbáld meg előbb megfejteni a feladatokat, mint az ottani játékosok!

12. Folytasd ezeket a tanácsokat olyanokkal, amelyeket szívesen ajánlanál másoknak kreativitásuk fejlesztésére.

hvg.hu Karrier

Tippek a kreativitás erősítésére

A munkahelyeken a precíz végrehajtók mellett mindinkább azokat díjazzák, akik kreatív gondolkodással segítik a problémamegoldást. Az előrejutáshoz, a munkahelyi sikerhez kreativitás kell. A kreativitás szintje pedig megfelelő technikák használatával javítható. Íme néhány lehetőség…

Vélemények

Kreatív energia

Formatervező vagyok. Tavaly ősszel a British Council a hóna alá csapott, és Londonba vitt az ottani designhétre, konferenciára, megnyitókra, kiállításokra. Amit nálunk divattervezésnek, építészetnek, zenebiznisznek, számítógépesjáték-tervezésnek, webtervezésnek hívnak, azt ott kreatív iparnak nevezik.

Ez aztán a sokoldalúság: iPhone-nal kényszerítettek földre egy autótolvajt

Ez aztán a sokoldalúság: iPhone-nal kényszerítettek földre egy autótolvajt

Felsővezeték-szakadás miatt parlagfűben gyalogolt egy vonatnyi ember

Felsővezeték-szakadás miatt parlagfűben gyalogolt egy vonatnyi ember

A Kutyapárt szerint gyönyörűen kitervelt aljasság, ahogyan lebontották a buszmegállójukat

A Kutyapárt szerint gyönyörűen kitervelt aljasság, ahogyan lebontották a buszmegállójukat

Wizz Air-vezér: Attól, hogy valaki a kormány nevében beszél, nem biztos, hogy ő az igazság szószólója

Wizz Air-vezér: Attól, hogy valaki a kormány nevében beszél, nem biztos, hogy ő az igazság szószólója

Az ön autójában van távolságtartó automatika? Lehet, hogy kellene

Az ön autójában van távolságtartó automatika? Lehet, hogy kellene

A pénzügyminiszter kijelölte az Államadósság Kezelő Központ új vezetőjét

A pénzügyminiszter kijelölte az Államadósság Kezelő Központ új vezetőjét