szerző:
MTI

Egy brüsszeli polgárjogi szervezet vizsgálata megállapította: nem igazolódtak a félelmek, hogy az unió új tagállamaiból kiáramló munkaerő elárasztja majd az EU régi tagállamait. Még abban a három uniós tagországban is töredékét teszi csak ki az új tagországokból érkezettek aránya az összes foglalkoztatottnak, amelyek nem vezettek be az új tagországokkal szemben foglalkoztatási korlátozásokat.

A több mint 160 nem kormányzati tagszervezetet számláló ECAS (Euro Citizen Action Service – Európai Polgári Akciószolgálat) kutatása szerint négy millió lakosához viszonyítva Írországba érkezett a legtöbb új munkavállaló. A Brüsszelben nyilvánosságra hozott jelentés szerint Írországban az elmúlt hónapokban 85 ezer új társadalombiztosítási számot adtak ki, amiből 40 ezret lengyelek, 18 ezret litvánok, 9 ezret lettek kaptak. A gyors gazdasági növekedést produkáló Írország már 2004 előtt is ösztönözte a külföldiek munkavállalását, és az unió bővítése előtti öt évben 6250-ről 47551-re növelte a kiadott munkavállalási engedélyek számát.

Nagy-Britanniában az unió bővítése óta 175 ezer munkavállalót regisztráltak az új tagországokból, 82 százalékban 18 és 34 év közöttieket, döntően egyedülálló férfiakat. A frissen érkezők 56 százalékban Lengyelországból, 15 százalékban Litvániából, 7 százalékban Csehországból és Szlovákiából indultak útnak. Az újonnan érkezettek mindössze 0,4 százalékát teszik ki a foglalkoztatottaknak, és döntően olyan szakmunkákat vállalnak, amelyekben Nagy-Britanniában hiány tapasztalható. Az ECAS megállapítása szerint különben a regisztráltak 40 százaléka az unió bővítése előtt is az országban dolgozott és pontosan nem tudni, vajon később újonnan regisztrálták-e magukat, ebből következően a brit adat a ténylegesnél nagyobb számot mutathat.

Svédország a harmadik ország, amely nem korlátozza a munkaerő beáramlását az új tagországokból. Pontos adatok nem állnak rendelkezésre, de a kiadott tartózkodási engedélyek 2004 május 1-je óta 70 százalékkal növekedtek a közép-és kelet-európai régiót érintően. Tavaly 21800 munkavállalási engedélyt adtak ki Svédországban összesen, döntően itt is lengyeleknek, litvánoknak és letteknek.

Az ECAS jelentésében mindezek alapján megállapítja, hogy az EU bővítésével kapcsolatos félelmek túlzóaknak bizonyultak, és a szervezet a munkaerő szabad mozgását indokolatlanul akadályozó korlátok leépítését sürgeti.

Karrier

Magyarország a jobban teljesítők között van az EU munkaerőpiacán

Az európai foglalkoztatási munkacsoport értékelése szerint főként a munkavállalók és a vállalkozások alkalmazkodóképességének fejlesztésére, az inaktív rétegek munkavállalásának ösztönzésére, a munkavállalás mindenki számára elérhetővé tételére, a szellemi tőke hatékonyabb felhasználására, a kormányzati munkában a reformok hatékonyabb véghezvitelére kellene koncentrálni.

Karrier

Az EU munkaerőpiaca: senki sem megy sehová

Az EU-csatlakozás óta eltelt hónapok adatai szerint nagyon kevés magyar állampolgár vállal munkát az unió valamely országában, ezért Magyarországnak érdemes érvelnie azért, hogy a munkaerő szabad áramlására vonatkozó korlátozások két év múlva szűnjenek meg. Erről Gottfried Péter, a Külügyminisztérium Integrációs és Külgazdasági Államtitkárságának vezetője beszélt.

Újabb busz gyulladt ki Budapesten

Újabb busz gyulladt ki Budapesten

Gergely Márton: Messze még a konyec

Gergely Márton: Messze még a konyec

Megszólalt a MOM Sportnál elhunyt kislány anyukája

Megszólalt a MOM Sportnál elhunyt kislány anyukája

Így gondolkodik az egészséges önbizalmú ember

Így gondolkodik az egészséges önbizalmú ember

Gyurcsány: Meglepett Karácsony teljesítménye, Kálmán Olgából politikus lett

Gyurcsány: Meglepett Karácsony teljesítménye, Kálmán Olgából politikus lett

Praktikum és sportosság: íme a magyar kéz által rajzolt kombi 8-as BMW

Praktikum és sportosság: íme a magyar kéz által rajzolt kombi 8-as BMW