szerző:
hvg.hu

Az álláskeresés időigényes folyamat. Közben nem árt folyamatosan képezni magunkat, hogy a jövő héten esedékes interjún már a maximumot hozhassuk ki magunkból. Az alábbi javaslatok közül egyet-egyet gyakoroljál a hét minden napján, s így jövő héten már nem lesz probléma az a fránya interjú.

1. Ne gondolkozz
Az első napot töltheted azzal, hogy elmélyedsz abban, mi is az pontosan amit keresel, illetve mit tudsz te ajánlani egy munkaadónak. Ez azonban csak oda vezethet, hogy elveszíted az önbizalmadat és frusztrálódsz. Gyorsítsd fel ezt a folyamatot, s egyből üljél neki az önéletrajzod írásának. Így hamarabb kezdheted meg az álláskeresés tényleges folyamatát is, ha már a készülésen túl vagy. Így több energiád marad, hogy a feladatra koncentrálj, ha interjúra mész, s ott is üdítő kivétel leszel majd a vetélytársaid között.

2. Hatékony önéletrajz és motivációs levél
Ne gondold, hogy a munkaadókat nem érdekli, hogy milyen szakkörökbe jártál az iskolában, vagy, hogy te voltál a diákbizottság elnöke. Mint ahogyan arra is kíváncsi, ha esetleg önkéntes munkát vállalsz egy katasztrófa sújtotta vidéken. Az ilyesfajta részvétel eltökéltséget sugall, s azt, hogy másra is fogékony vagy a szigorúan vett feladataidon kívül, esetleg, hogy párhuzamosan tudsz menedzselni egymástól független „projekteket”. Az első és legfontosabb lépés, hogy kifejleszd, hogyan tudod előadni a mondókádat úgy, hogy az hatékony legyen. Melyek azok a szavak, amelyeket használj, milyen testtartásban mondd végig, a bemutatkozásodat, amelyeket könyvből hiába is tanulnál, de egy kis gyakorlással a tökélyre fejlesztheted.

3. Légy tisztában a piaci trendekkel
Bár a gazdaság helyzetével napról-napra riogatnak a különféle híradások, nem minden munkaadó szünetelteti az új alkalmazottak felvételét, s nem mindenki teszi lapátra a munkaereje jelentős százalékát. Miközben lapozgatod az álláshirdetéseket, hasznos lehet tájékozódni arról, hogy az érdeklődésedre számot tartó szektorokban éppen hogy áll a gazdaság szénája. Így könnyebben meg tudod tervezni és fontossági sorrendbe tudod állítani az egyes ajánlatokat.

4. Network, network, network
Bár hihetetlennek hangzik, de az álláshirdetések közel 70 százalékára a szociális hálózatokon keresztül jelentkeznek a jelöltek. Tanuld meg használni ezt a kifejezetten hatékony álláskeresési technikát.

5. Tájékozódj a munkaadóról
Mielőtt beállítasz az állásinterjúra, érdemes egy kicsit informálódnod leendő munkaadódról. Ha tisztában vagy a kiszemelt cég működési területével, esetleg konkrétan ismered korábbi munkáikat, ezzel felkészültnek és alaposnak tűnhetsz azok szemében, akikkel az interjú során el kell majd beszélgetned. Innentől az egész interjú akár kellemes társalgásba is torkollhat, ha látják rajtad, hogy tudod, miről beszélsz.

hvg.hu Karrier

Az állásra jelentkezők követése hat lépésben

A pályázók követése megfizethetetlen előnyökkel járhat a HR-osztály számára, többek között költségeket és időt lehet megtakarítani, miközben a legjobb jelöltet is ki lehet szűrni az állásért sorban állók tengeréből. Egy ilyen rendszer beindítása és finomhangolása azonban elhúzódhat, s ilyen esetben visszájára fordulhat a hatékonyság növelésére irányuló kísérlet. Az alábbi hat lépés segítségével azonban biztos a siker.

MTI Gazdaság

Több mint 14 ezer állást szüntet meg a HP

A világ nagyságra második számítógép-gyártója, a Hewlett-Packard bejelentett nagyszabású költségcsökkentési terve keretében 14 500 fős - 10 százalékos - álláscsökkentésre készül.

MTI Karrier

Állást keresnek a sporttal felhagyó olimpikonoknak

A vízilabdázó olimpiai bajnok Kósz Zoltán, valamint az Athénban ezüstérmet szerző kardvívó Nemcsik Zsolt próbálhatja ki először, mennyire hatékony a Magyar Olimpiai Bizottság és az Adecco közös, sportolók álláskeresését segítő programja.

hvg.hu Karrier

Állásmegtartó tippek új munkahelyre

Általában 3 hónapos próbaidő áll az újoncok rendelkezésére, hogy beilleszkedjenek a szervezeti kultúrába, s elsajátítsák az adott vállalatnál bevett gyakorlatokat. Az alábbi tippek segítségével bebetonozhatod újonnan megszerzett pozíciódat.

hvg.hu Karrier

Tippek a sikeres állásinterjúhoz

A cégek hagyományosan kora ősszel töltik fel az üres álláshelyeket, hogy a rövid alkalmazkodási periódus után az év üzleti csúcspontjának számító utolsó három hónapban már némi rutinnal a hátuk mögött teljes gázzal dolgozhassanak az új emberek, s a társaságok teljes gépezete zökkenők nélkül adhassa le legnagyobb teljesítményét. Akik ebben az időszakban akarnak felugrani egy cég szekerére, azoknak adunk tippeket hatrészes sorozatunkban.

hvg.hu Karrier

Mi kell a gyors állásszerzéshez?

Ha már egyszer rászánta magát az ember, hogy állást változtasson, akkor szeretné minél előbb elfoglalni az új pozícióját. Erre módja is van, feltéve, ha megtalálja a helyet, ahol azonnal alkalmazzák. A folyamatot meg lehet gyorsítani az alábbi módszerek bevetésével.

hvg.hu Karrier

Vizeletmintát vesznek az álláskeresőktől

Az amerikai cégek immár több mint fele végez rendszeresen vagy szúrópróbaszerűen drogteszteket alkalmazottain. A vizsgálatokat a vizelet összetételének elemzésével végzik.

Fejjel lefelé fordított whoppert reklámoz a Burger King, és jó oka van rá

Fejjel lefelé fordított whoppert reklámoz a Burger King, és jó oka van rá

A Scooter is jön az EFOTT-ra

A Scooter is jön az EFOTT-ra

Leszúrta egy 13 éves lány az apját Galgahévízen

Leszúrta egy 13 éves lány az apját Galgahévízen

Holttestet találtak a zalaegerszegi parkerdőben

Holttestet találtak a zalaegerszegi parkerdőben

Irán tíz napon belül fel fogja rúgni az atomalkut

Irán tíz napon belül fel fogja rúgni az atomalkut

Változik a kommentelés a Facebookon

Változik a kommentelés a Facebookon