szerző:
MTI

Ausztriában 2007. január 1-jétől azonnal be kell jelenteni a foglalkoztatottakat a területileg illetékes betegbiztosítóknál, hogy ezzel is szűkítsék az illegális munkavállalás lehetőségét – adta hírül a Der Standard című osztrák napilap.

A liberális újság emlékeztetett arra, hogy az osztrák munkaadóknak eddig – a munkavállaló első munkanapjától számítva – 7 nap állt rendelkezésükre a betegbiztosítói regisztrációhoz. Az azonnali bejelentésről már tavaly megszületett a döntés, annak alkalmazását azonban csak 2007 elejétől teszik kötelezővé, ezt megelőzően azonban a Magyarországgal határos Burgenland tartományban fél éves kísérleti időszakban vizsgálják az intézkedés hatásait.

Az újság tájékoztatást adott arról, hogy ennek az évnek az első 9 hónapjában a Külföldiek Illegális Foglalkoztatását Ellenőrző (KIAB) osztrák hivatal 13600 ausztriai munkahelyen több mint 50 ezer foglalkoztatottat ellenőrzött, és 4500 illegálisan alkalmazott külföldit fedezett fel. A vendéglátóiparban 3500 munkahelyt ellenőriztek, és 1400 illegálisan alkalmazott külföldit lepleztek le. Az építőiparban 4500 ellenőrzést hajtottak végre, és közel ezer olyan külföldire bukkantak, akiket illegálisan alkalmaztak. A foglalkoztatási ágazatok szabálytalansági listáján a mező- és erdőgazdaság, a háztartások, majd a kereskedelem és a javítóipar következik.

Ausztria egyelőre nem nyitotta meg munkaerőpiacát a tavaly májusban csatlakozott új EU-tagországok előtt, így ezekből az országokból csak kvóták alapján meghatározott számban vállalhatnak munkát az alpesi országban idénymunkások, ingázók és gyakornokok. (A vállalkozók korlátozás nélkül tevékenykedhetnek.) Az osztrák parlament főbizottsága dönt minden évben arról, hogy hány külföldi érkezhet az országba letelepedésre, illetve munkavállalásra (ezt a szabályozást a jogrend Niederlassungsverordnung-nak hívja). Az első alkalommal munkát vállalóknak 12 hónapra érvényes foglalkoztatási engedéllyel (Beschäftigungsbewilligung) kell rendelkezniük, amelyet a munkaadó a területileg illetékes munkaerő-piaci szolgálatnál (Arbeitsmarktservice) szerezhet be abban az esetben, ha az adott munkahelyre nincs osztrák jelentkező.

Egyéves foglalkoztatás után a munkavállalónak joga van arra, hogy munkaengedélyt (Arbeitserlaubnis) szerezzen be, amelyet két évre állítanak ki, és arra jogosítja a tulajdonosát, hogy maga keressen munkát Ausztria egy tartományában. A következő fokozat a mentesítői igazolvány (Befreiungsschein), amelyet 5 évre szólóan azok kapnak, akik a megelőző 8 évben legalább 5 évet Ausztriában dolgoztak. Az engedély az ország egész területére szól, és gyakorlatilag az osztrák állampolgárokkal azonos elbánást biztosít. Az utóbbi két évben alkalmazzák Ausztriában a letelepülési igazolást (Niederlassungsnachweis), amelyet a legalább ötéves ausztriai munkaviszonnyal rendelkezők kaphatnak meg, és ezzel korlátlan ideig tartózkodhatnak az ország területén, és korlátozások nélkül vállalhatnak munkát.

hvg.hu Karrier

Egységesített EU-dokumentumokkal könnyebb a munkavállalás

Az Európai Bizottság által elfogadott egységesített kompetenciarendszer segítségével egyszerűbb külföldön munkát vállalni, vagy a tanulni szándékozók korábbi bizonyítványait, képesítéseit akkreditáltatni. Az Europass használatával a képző intézmények és a munkaadók könnyebben értelmezhetik a különböző országokból származó diplomákat, bizonyítványokat és szakképesítéseket.

MTI Karrier

Külföldi munkavállalók helyzetén könnyítene az ír kormány

A kelet-európai új EU-tagok munkavállalóira kirótt szociális ellátási korlátozások enyhítésére készül az ír kormány, mert az eddigi tapasztalatok alapján a keletről érkezők alig veszik igénybe az ír jóléti rendszer szolgáltatásait, a korlátozások viszont többeket hajléktalansággal fenyegetnek - írta pénteken a The Irish Times.

MTI Karrier

Svájcban is könnyebb a munkavállalás – Barroso boldog

Mint korábban beszámoltunk róla Svájcban népszavazás döntött arról, hogy az Európai Unióhoz tavaly májusban csatlakozott tíz állam polgárai előtt is megnyitják az ország munkaerőpiacát. Az unió vezetőinek szívéről nagy kövek görögtek le.

Most bosszút állhatnak Erdoganon az isztambuli szavazók

Most bosszút állhatnak Erdoganon az isztambuli szavazók

Orbán Viktor azért rombol, hogy fenntartsa a folyamatos válsághelyzet képzetét

Orbán Viktor azért rombol, hogy fenntartsa a folyamatos válsághelyzet képzetét

Újra melegszik az idő

Újra melegszik az idő

Marad a Veritas Intézetnél Ungváry Krisztián és teszteli a rendszert

Marad a Veritas Intézetnél Ungváry Krisztián és teszteli a rendszert

Éveken át lopott ugyanazzal a módszerrel a férfi

Éveken át lopott ugyanazzal a módszerrel a férfi

Jövő héten visszatér a kánikula

Jövő héten visszatér a kánikula