szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A kelet-európai új EU-tagok munkavállalóira kirótt szociális ellátási korlátozások enyhítésére készül az ír kormány, mert az eddigi tapasztalatok alapján a keletről érkezők alig veszik igénybe az ír jóléti rendszer szolgáltatásait, a korlátozások viszont többeket hajléktalansággal fenyegetnek - írta pénteken a The Irish Times.

Írország - Nagy-Britanniához hasonlóan - a tavalyi EU-bővítés után nem emelt munkavállalási korlátot az új tagországok polgárai elé, de kétévi legális munkaviszonyhoz kötötte a hozzáférést az ír szociális ellátórendszer egészéhez, attól tartva, hogy kelet-európaiak nagy számban érkeznek csak e kedvezmények igénybe vétele végett.

A legnagyobb ír napilap ugyanakkor pénteki számában - kormányzati tanácsadó intézmények adatait idézve - azt írta: a bővítés utáni első évben 85 ezer kelet-európai munkavállaló érkezett Írországba, de alig 3 százalékuk folyamodott valamilyen szociális ellátásért, vagyis nem váltak valóra a kelet-európaiak nagyarányú "kedvezmény-turizmusáról" szóló jóslatok.

A The Irish Times szerint ugyanakkor a korlátozások miatt sok munkavállalót hajléktalanság fenyeget. A lapnak hajléktalanokat gyámolító ír társadalmi szervezetek illetékesei azt mondták: rendszeresen felkeresik őket olyan kelet-európai - elsősorban lengyel, litván és lett - EU-polgárok, akik élelmiszert vagy fedett szállást kérnek.

Siobhán O'Donoghue, a bevándorlók jogait védelmező ír központ (Migrant Rights Centre Ireland) azt mondta, főleg olyan, nehéz helyzetbe került munkavállalókkal van dolguk, akik elvesztették állásukat, munkahelyi sérülést szenvedtek, vagy kihasználták őket. Ezek az emberek általában rövid távon megoldható nehézségekkel kerülnek szembe, de így sem élveznek semmilyen védelmet, akkor sem, ha Írországban adót fizettek - mondta O'Donoghue.

A The Irish Times értesülése szerint Séamus Brennan szociálisügyi miniszter néhány héten belül bejelenti, hogy a munkavállalók "valamelyes ledolgozott idő" után már jogosultak lesznek a szociális ellátásra.

A lap szerint ebben szerepe van annak is, hogy a brüsszeli EU-bizottság aggályokat fogalmazott meg az ellátás korlátozásának törvényességével kapcsolatban. Bizottsági források a The Irish Timesnak megerősítették: az uniós végrehajtó testület úgy véli, hogy a szociális ellátásra bevezetett tilalom "nem összeegyeztethető" az EU-joggal.

Az ír lap értesülése szerint az ír kormány azt már lehetővé tette - jóllehet ezt még nem hozták nyilvánosságra -, hogy az Írországban dolgozók házastársai a gyermekek után családi pótlékot vegyenek fel.

ATV Karrier

Kevesebb munkáért több pénzt

Magyarország EU-csatlakozásával megnyílt az út a külföldön munkát vállalni szándékozók előtt. A nyugati félelmek, amelyek szerint az olcsó kelet-európai munkaerő elárasztja az Uniót, alaptalannak bizonyultak. Pedig a jól képzett, nagy munkabírású dolgozókra több területen is igény van, ráadásul külföldön hazai keresetük többszörösét kereshetnék meg, sok esetben kevesebb munkával.

MTI Karrier

Vita kereszttüzében a kölcsönadott munkavállalók státusza

Kedden ismét tárgyal a kormány a szociális partnerekkel az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) plenáris ülésén a Munka törvénykönyve módosításának tervezetéről. A kölcsönös kompromisszum keresés szeptember végéig lehetséges, mert egy későbbi országgyűlési beterjesztés esetén már nem reális a törvényjavaslat időbeni tárgyalása és elfogadása.

HVG Világ

Svájci igen az új EU-tagok munkavállalására

A józan ész győzelmeként értékelik Svájcban, hogy a vasárnapi népszavazás határozott igent mondott az új EU-tagországok polgárainak - korlátozott - svájci munkavállalására.

eurohirek.hu Gazdaság

Szabad munkavállalás Svájcban is?

Népszavazáson döntenek a svájciak szeptember 25-én arról, hogy a tíz új EU-tagország polgáraira is kiterjesszék-e a szabad munkavállalási lehetőséget. Svájc elnöke, Samuel Schmid arra buzdítja az ország polgárait, hogy „bátran döntsenek a kérdésben”.

Benzinkútnak hajtott egy nő, miután ki akarták próbálni a megjavított féklámpát

Benzinkútnak hajtott egy nő, miután ki akarták próbálni a megjavított féklámpát

Tömeges leépítés és több száz milliárdos lánctartozás is sújtja az építőipart

Tömeges leépítés és több száz milliárdos lánctartozás is sújtja az építőipart

Trabanttal menekülő bankrablók: az átmenet bűnügyei – 1990. szeptember 19.

Trabanttal menekülő bankrablók: az átmenet bűnügyei – 1990. szeptember 19.