szerző:
MTI

Egyetértés volt az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) gazdasági bizottságának hétfői ülésén a munkavállalói, a munkaadói és a kormányzati oldal között abban, hogy a mikro-, kis- és közepes vállalkozásoknak döntő szerepük van a foglalkoztatás javításában. Erről Hanti Erzsébet, a szakszervezeti oldal szóvivője tájékoztatott.

A szóvivő elmondta, a munkavállalói oldal szorgalmazta az ülésen, hogy az állami támogatások feltételeként szabják meg ezeknél a cégeknél a foglalkoztatás bővítését, vagy a korábbi foglalkoztatási szint fenntartását. Amennyiben ez a vállalás része a szerződésnek, akkor külön ellenőrzés nélkül is feltehetően betartják azt a munkáltatók - vélte a szakszervezeti szóvivő.

Mint mondta, a rendezett munkaügyi kapcsolatok mint az állami támogatások, megrendelések feltétele, csak a közepes és a nagyobb vállalatoknál érvényesül, a kisebb cégeknél ugyanis általában nincs szakszervezet.

Egyetértés volt az ülésen a munkavállalói és munkaadói oldal között abban is, hogy mivel a kisebb cégek általában belföldre termelnek, szolgáltatnak, alapvető számukra a magyarországi fizetőképes kereslet. A reáljövedelmek utóbbi években elért javulása tehát kedvezően hatott piaci pozíciójukra. Ennek ellenére a kisebb cégek közül csak kevés tervez jelentős fejlesztést - jegyezte meg Hanti Erzsébet.

A témakör vitáját a szakbizottsági előkészítést követően az OÉT plenáris ülésén folytatják. A hétfői szakbizottsági ülés napirendjén szerepelt volna még a szövetkezetekről szóló jogszabály vitája, de ezt végül a munkaadói oldal kérésére, a szakszervezeti oldal támogatásával későbbre halasztották.

MTI/hvg.hu Gazdaság

Mennyire vállalkozásbarát Magyarország?

A Világbank szerint a kelet-európai államok általában élen járnak a bürokratikus akadályok leépítésében, az üzlet- és vállalkozásteremtés elősegítésében, ezen a téren számos reformot hajtottak végre. Magyarország az adóügyintézés elektronizálása miatt kapott dícséretet.

MTI Karrier

A vállalkozások harmada tervez létszámemelést egy éven belül

A megkérdezett vállalatok 60 százaléka változatlan létszámot feltételez az elkövetkezendő egy évre, 30 százalékuk jelzett létszámnövelést, 10 százalékuk elbocsátást – olvasható a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium honlapján, a foglalkoztatási helyzetről készített beszámolóban.

hvg.hu Gazdaság

Banki tippek kisvállalkozóknak

Sokat spórolhatnak számlavezetési költségeiken azok a mikrovállalkozások, amelyek kihasználják a nagyvállalati bankpiac telítődése miatt egyre inkább a kisvállalkozások felé forduló hitelintézetek egymásra licitáló ajánlatait. A hvg.hu körképéből kiderül, hol érdemes most vállalkozói számlát nyitni, illetve érdemes-e bankot váltani.

MTI Gazdaság

Több száz hazai kisvállalkozásnál vizitálna a BSA

A Business Software Alliance (Üzleti Szoftver Szövetség-BSA) szeptember végén indítja NagyvizIT elnevezésű programját a legális szoftverhasználat további népszerűsítésére, amelynek keretében 600 kis- és középvállalkozást keresnek fel személyesen - mondta Simonkovics Sándor, a BSA Magyarország elnöke.

Egyre nagyobb a NAT elleni tiltakozás

Egyre nagyobb a NAT elleni tiltakozás

Visszalépett egy független jelölt a dunaújvárosi országgyűlési képviselő-választástól

Visszalépett egy független jelölt a dunaújvárosi országgyűlési képviselő-választástól

Szél Bernadett feljelentést tett a Mátrai Erőmű eladása miatt

Szél Bernadett feljelentést tett a Mátrai Erőmű eladása miatt

Szlovén wellnesskomplexumot vett a magyar állam 9 millió euróért

Szlovén wellnesskomplexumot vett a magyar állam 9 millió euróért

Az ellenzék jelöltje vezet Dunaújvárosban

Az ellenzék jelöltje vezet Dunaújvárosban

2x2 néha 5: teszten a 4 ajtós V8-as biturbó BMW M850i Gran Coupe

2x2 néha 5: teszten a 4 ajtós V8-as biturbó BMW M850i Gran Coupe