szerző:
MTI

Január 1-től mintegy 300 ezer álláskereső csaknem 900 ezer vállalkozásnál szerezhet munkát - mondta Csizmár Gábor foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi miniszter kedden Szolnokon.

A miniszter közölte, ha az Országgyűlés elfogadja a törvényjavaslatot, akkor az a munkáltató, aki legalább három hónapnál hosszabb ideje nyilvántartott álláskeresőt foglalkoztat, egy évig teljes munkáltatói járulék kedvezményben részesül majd.

A Jász-Nagykun-Szolnok (JNSZ) Megyei Munkaügyi Központ Szolnoki Kirendeltségének avatásán a munkaügyi tárca vezetője elmondta, hogy a kedvezményben a munkáltatók közül 500 ezer egyéni vállalkozó, 340 ezer mikro-, kis- és közepes vállalkozás és 60 ezer nonprofit szervezet részesülhet.

Magyarországon a munkaképes korú lakosság 40 százaléka nem rendelkezik szakképesítéssel, ők január 1-jétől a "Lépj egyet előre" programban ingyen szerezhetnek szakmát, amennyiben pályázatot nyújtanak be - mondta Csizmár Gábor. A forrásokat a képzéshez az Európai Unió biztosítja, első lépésben 4 milliárd forintot.    

A JNSZ Megyei Munkaügyi Központ Szolnoki Kirendeltségét az Állami Foglalkoztatási Szolgálat modernizációs programja keretében újították fel több mint 70 millió forintból, hazai és európai uniós forrásokból.

Az épület 200, az ügyfélváró 70 négyzetméterrel bővült, kialakítottak egy gyermeksarkot és négy számítógépes kioszkot, amelyek a megyei és országos állásajánlatok, képzési lehetőségek önálló megtekintését segítik. Megvalósult a mozgáskorlátozottak épületen belüli akadálymentes közlekedése, megszűnt az ügyfélfogadó helyek zsúfoltsága.

Csizmár Gábor közlése szerint egy 10 milliárd forintos program keretében az országban található 173 munkaügyi kirendeltség közül jövő év végéig 80-at felújítanak, korszerű informatikai eszközökkel látnak el.

Magyarországon a munkaképes korú lakosság csaknem 40 százaléka inaktív, ez az arány a legmagasabb az Európai Unióban - mondta Csizmár Gábor, hozzátéve, 2002 óta 134 ezer embert sikerült ebből a helyzetből kimozdítani, de csak azon lehet segíteni, aki maga is aktívan keresi az állást.

MTI Gazdaság

Munkaügyi ellenőrzés 35 ezer munkaadónál

Több mint 35 ezer munkaadónál tartottak munkabiztonsági és munkaügyi ellenőrzéseket az idén az Országos Munkabiztonsági és Munkaügyi Főfelügyelőséghez tartozó felügyelők. A vizsgált cégeknél alkalmazott 1 millió 182 ezer munkavállaló közül mintegy 197 ezer foglalkoztatásánál nem tartották be a jogszabályokat.

MTI Itthon

Magyar vendégmunkásokat vár a német munkaügyi központ

A Bonni Munkaügyi Központ szeptember 20-án és 21-én meghallgatást tart Budapesten a Foglalkoztatási Hivatalban, azokat várják, akik vendégmunkásként Németországban akarnak dolgozni, jelentkezésüket pedig előzőleg már beadták az illetékes helyi munkaügyi központnak.

MTI Karrier

Sok szabálysértés történik a munkaügyi jogszabályok ellenére

Sok munkavállalót alkalmaznak a munkaadók feketén, a nyáron indított célvizsgálat során fél év alatt 20 ezer ilyen munkaszerződés és bejelentés nélküli foglalkoztatást találtak - ismertette Papp István, az Országos Munkabiztonsági és Munkaügyi Főfelügyelőség (OMMF) elnöke szerdán Budapesten egy szakmai konferencián.

MTI Itthon

Vesztegetésért ítéltek el egy munkaügyi vezetőt

Vesztegetésért jogerősen másfél év felfüggesztett szabadságvesztéssel és 300 ezer forintos pénzbüntetéssel sújtotta, továbbá a köztisztviselői foglalkozástól három évre eltiltotta a Csongrád megyei munkaügyi felügyelőség korábbi vezetőhelyettesét a Szegedi Ítélőtábla.

MTI Karrier

Pályakezdőknek szóló kiadványt adott ki a munkaügyi tárca

Startolj velünk a munka világába! címmel tájékoztató kiadványt tett hozzáférhetővé honlapján a munkaügyi tárca, amely a munkaviszony létesítésének előírásairól, így a munkaszerződés megkötéséről, módosításáról nyújt információkat.

MTI Karrier

Munkaügyi Minisztérium új támogatásai

Augusztus 24-én kerül a kormány elé a megváltozott munkaképességű munkavállalók foglalkoztatásának támogatására vonatkozó jogszabály tervezete –jelentette be a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium sajtószóvivője.

Pikóéknak adott igazat a Fővárosi Választási Bizottság

Pikóéknak adott igazat a Fővárosi Választási Bizottság

Hajnalig dübörgött a hangpróba a Puskás-stadionban és környékén

Hajnalig dübörgött a hangpróba a Puskás-stadionban és környékén

Titkosították, pedig még kész sincs a kormányzati nyelvoktatási tervezet

Titkosították, pedig még kész sincs a kormányzati nyelvoktatási tervezet

Mennyi mindenre elég lehet 100 lóerő: apró méregzsák a Hyundaitól

Mennyi mindenre elég lehet 100 lóerő: apró méregzsák a Hyundaitól

Snowden: Ha kiesem az ablakon, akkor az nem lesz öngyilkosság

Snowden: Ha kiesem az ablakon, akkor az nem lesz öngyilkosság

50 éves a magyar poptörténet egyik legfontosabb albuma

50 éves a magyar poptörténet egyik legfontosabb albuma