szerző:
MTI

Sok munkavállalót alkalmaznak a munkaadók feketén, a nyáron indított célvizsgálat során fél év alatt 20 ezer ilyen munkaszerződés és bejelentés nélküli foglalkoztatást találtak - ismertette Papp István, az Országos Munkabiztonsági és Munkaügyi Főfelügyelőség (OMMF) elnöke szerdán Budapesten egy szakmai konferencián.

Az ellenőrzési akció során mintegy 10 ezer olyan esetet találtak, ahol a munkaadó nem tartotta nyilván vagy nem a valóságnak megfelelően a munkaidőt. A munkaidő időtartalmára, a pihenőidő kiadására vonatkozóan 8 ezer, illetve 5 ezer jogsértést tapasztaltak. Előfordult sok jogellenes munkaerő-kölcsönzés is.

A felügyelők az akció során 7 ezer esetben alkalmaztak munkaügyi bírságot, 6 ezer alkalommal pedig határozatban szólították fel a munkaadót a jogsértés megszüntetésére.

A bírságokon kívül a munkaadókat augusztustól már az is ösztönzi a jogkövetésre, hogy ellenkező esetben nem jutnak hozzá állami megrendeléshez. A közbeszerzési törvény módosítása szerint azok a munkaadók, ahol a felügyelők munkaszerződés és bejelentés nélküli vagy színlelt szerződéssel történő foglalkoztatást tapasztaltak, öt évig nem vehetnek részt közbeszerzési eljárásban.

Egy kérdésre válaszolva az OMMF elnöke elmondta, a színlelt szerződéseknél a felügyelő elrendeli a munkaszerződés helyreállítását, a foglalkoztatás megkezdéséig visszamenőlegesen, viszont az elmaradt adó és járulék befizetéséről nem rendelkezhet. Ez az adóhatóság dolga. Az együttműködés alapján viszont ezeket az eseteket jelzik az adóhatóságnak - tette hozzá.

Papp István elismerte, hogy lehetne egyszerűsíteni a munkaviszonyok létesítésére vonatkozó munkaadói bejelentési kötelezettséget. Jelenleg ezt az Egyesített Magyar Munkaügyi Adatbázis (EMMA), az adóshatóság és az egészségpénztár felé is meg kell tenniük a munkáltatóknak. Az adatvédelmi egyeztetést követően informatikai fejlesztéssel el kellene érni, hogy csak egy bejelentési kötelezettsége legyen a munkaadónak.

Ugyancsak adatvédelmi egyeztetést igényel, hogy a jogerős munkaügyi határozatok felkerüljenek az internetre. Így például a fővállalkozók nem próbálnának olyan alvállalkozókkal részt venni közbeszerzésekben, akik munkaügyi jogszabálysértés miatt ilyen munkában nem vehetnének részt.

Papp István egy új jelenségről szólva elmondta, egyre többször tapasztalják, hogy a munkaadók az építőipar, a vendéglátás, a vagyonvédelem területén alkalmi munkavállalói könyvvel legalizálják a valójában tartós munkaviszonyt. De sokszor még ez sem a jogszabályok szerint történik, mert például nem vezetik külön a nyilvántartást ezekről a munkavállalókról illetve ezeket az adatokat nem küldik el rendszeresen az illetékes munkaügyi központnak.

MTI Karrier

Mit mutatnak a munkaügyi mutatók?

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) foglalkoztatási helyzetet felmérő kérdezőbiztosai negyedévente 32 ezer háztartást keresnek fel, körülbelül 65 ezer embernek tesznek fel kérdéseket. A tőlük nyert adatok adják a folalkoztatási mutatók alapját.

MTI Itthon

Vesztegetésért ítéltek el egy munkaügyi vezetőt

Vesztegetésért jogerősen másfél év felfüggesztett szabadságvesztéssel és 300 ezer forintos pénzbüntetéssel sújtotta, továbbá a köztisztviselői foglalkozástól három évre eltiltotta a Csongrád megyei munkaügyi felügyelőség korábbi vezetőhelyettesét a Szegedi Ítélőtábla.

MTI Karrier

Nem tűri az EU az új tagok munkaügyi megkülönböztetését

Az Európai Bizottság szerdán határozott hangú figyelmeztetést intézett Hollandiához amiatt, hogy a holland hatóságok indokolatlan korlátozásokat alkalmaznak a kelet-közép-európai munkaerővel szemben. A testület két hónapot adott Hollandiának a változtatásra, máskülönben – mint figyelmeztetett – az Európai Bíróság elé viheti az ügyet.

MTI Itthon

Magyar vendégmunkásokat vár a német munkaügyi központ

A Bonni Munkaügyi Központ szeptember 20-án és 21-én meghallgatást tart Budapesten a Foglalkoztatási Hivatalban, azokat várják, akik vendégmunkásként Németországban akarnak dolgozni, jelentkezésüket pedig előzőleg már beadták az illetékes helyi munkaügyi központnak.

MTI Karrier

Pályakezdőknek szóló kiadványt adott ki a munkaügyi tárca

Startolj velünk a munka világába! címmel tájékoztató kiadványt tett hozzáférhetővé honlapján a munkaügyi tárca, amely a munkaviszony létesítésének előírásairól, így a munkaszerződés megkötéséről, módosításáról nyújt információkat.

hvg.hu Itthon

Tiltakozás a MÚOSZ és a Munkaügy egyeztetése ellen

Közös nyilatkozatot adott ki a köztévé, két kereskedelmi tévécsatorna, két hírportál és egy rádióállomás, amelyben a Magyar Újságírók Országos Szövetsége és a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium között folyó egyeztetések ellen tiltakoznak az elektronikus sajtóban tevékenykedő cégek és magánszemélyek jogállásáról.

Bemutatták az új magyar iskolabuszt – fotók

Bemutatták az új magyar iskolabuszt – fotók

Kommunistázva buzdít szavazásra a Fidesz

Kommunistázva buzdít szavazásra a Fidesz

A lengyel kormányfőjelölt, akinek már a dédnagyapja is miniszterelnök volt

A lengyel kormányfőjelölt, akinek már a dédnagyapja is miniszterelnök volt

Borkai kihívója: Rajtunk múlik, hogy szánalmas balekok leszünk, vagy tökös győri polgárok, akik büszkén járhatnak az országban

Borkai kihívója: Rajtunk múlik, hogy szánalmas balekok leszünk, vagy tökös győri polgárok, akik büszkén járhatnak az országban

Hajdu János beájulna: majdnem valósághű kommandós játék készült

Hajdu János beájulna: majdnem valósághű kommandós játék készült

Kerpel-Fronius: Az ellenzék elvégezte a munkáját

Kerpel-Fronius: Az ellenzék elvégezte a munkáját