szerző:
MTI

A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) becslése szerint tavaly 191,8 millió volt a világon a munkanélküliek száma, ami 2,2 millióval több a megelőző évinél, és 34,4 millióval haladja meg az egy évtizeddel korábbi szintet.

Juan Somavia, az ILO főigazgatója a Globális Foglalkoztatási Irányzatok címet viselő jelentés keddi nyilvánosságra hozatalakor egyebek között felhívta a figyelmet arra, hogy a gazdasági növekedés – tavaly nemzetközi átlagban 4,3 százalékos – önmagában nem elegendő ahhoz, hogy megforduljon a foglalkoztatási irányzat. Úgy fogalmazott, hogy globális foglalkoztatási válság uralkodik a világban, és ezért új politikára és új megoldásokra van szükség. A szervezet úgy számította, hogy tavaly a rendkívül szegény foglalkoztatottak 500 milliós táborából csak 14,5 millió tudta elérni a személyenként 1 dolláros nyomorszint feletti kereseti értéket, és 2,8 milliárd foglakoztatottból 1,4 milliárd nem tudta elérni a napi 2 dollárnál nagyobb bevételt.

Az ILO úgy becsülte, hogy a munkanélküliségi arány nemzetközi szinten 6,3 százalékos maradt 2005-ben, és jóllehet többen voltak állásban, mint korábban, sokkal többen maradtak munka nélkül is, mint bármikor eddig. A szervezet nyugtalanítónak nevezte, hogy a világ munkanélkülijeinek közel a fele a fiatalabb korosztályokhoz (15. és 24. életév közötti) tartozik, és a munkanélkülivé válás veszélye háromszor magasabb az ilyen korúak körében, mint az idősebbeknél.

A genfi székhelyű szervezet szerint az utóbbi évtizedben csökkent a férfiak és a nők foglalkoztatottsági aránya közötti különbség, ami azonban továbbra is jelentős. Tavaly a nők körében már 52,2 százalékos volt a foglalkoztatottság, míg 1995-ben 51,7 százalékos. A múlt évben a nők részaránya körülbelül 40 százalékos volt a világ munkaerőforrásait tekintve.

A szervezet számításai szerint tavaly Latin-Amerikában és a karibi térségben növekedett a legjobban a munkanélküliség. Abban a térségben egy év alatt közel 1,3 millióval nőtt a munkát keresők tábora, azaz a ráta egy év alatt 0,3 százalékponttal 7,7 százalékosra nőtt. A nem EU-hoz tartozó közép- és kelet-európai térségben, valamint a FÁK-országokban 9,7 százalékra emelkedett a munkanélküliségi ráta, míg az Európai Unió átlaga a 2004-es 7,1 százalékról 6,7 százalékra csökkent. A legmagasabb munkanélküliségi arány a Közel-Keleten és Észak-Afrikában uralkodik, ahol a ráta 13,2 százalékos, majd a Szaharától délre található térség következik 9,7 százalékos mutatóval. Kelet-Ázsiában 3,8 százalékos volt tavaly a munkanélküliségi ráta, ami a legalacsonyabb érték nemzetközi összehasonlításban.

MTI Karrier

Lengyelország: 17,7 százalékon a munkanélküliség

A lengyel munkanélküliség szeptemberben a várakozások szerint 17,7 százalékra csökkent az augusztusi 17,8 százalékról, és a következő hónapokban további csökkenés várható, közölte a lengyel gazdasági miniszterhelyettes.

MTI Karrier

Változatlan a munkanélküliség aránya az EU-ban

Az euróövezetben októberben 8,3 százalékos volt a munkanélküliség aránya, annyi, mint szeptemberben, az augusztusi 8,4 százalékról kissé csökkenve, jelentették az EU statisztikai hivatalában csütörtökön.

MTI Világ

Mélyponton a román munkanélküliségi ráta

Romániában májusban 13 éves mélypontra, 5,5 százalékra csökkent a munkanélküliségi ráta az áprilisi 5,7 százalékról és jóval kisebb volt az egy évvel korábbi 6,9 százaléknál.

MTI Világ

Soha nem látott munkanélküliség Ausztriában 1945 óta

Még sohasem volt annyi állástalan december hónapban a II. világháború utáni Ausztriában, mint a múlt év utolsó hónapjában, amikor több mint 307 ezren tartoztak a munkát keresők táborába – jelentette be kedden Bécsben az osztrák Munkaerőpiaci Szolgálat (AS).

MTI Karrier

Lassan nőtt a munkanélküliég az EU-ban

Az euróövezetben a munkanélküliség, szezonális kiigazítással, 8,6 százalékos volt augusztusban, a júliusi 8,5 százalék után, jelentettek az EU statisztikai hivatala.

Trend

Ki tekinthető munkanélkülinek?

Aki- rendelkezik a munkaviszony létesítéséhez szükséges feltételekkel,- nem folytat tanulmányokat nappali tagozaton,-...

A radikalizáció veszélyeiről konferenciázik a külügy

A radikalizáció veszélyeiről konferenciázik a külügy

Ismét Budapesten koncertezik a Nick Cave & The Bad Seeds

Ismét Budapesten koncertezik a Nick Cave & The Bad Seeds

Két magyar városban egészségtelen, négyben kifogásolt a levegő minősége

Két magyar városban egészségtelen, négyben kifogásolt a levegő minősége

Lejárt a gyes, ráért politizálni, most pedig polgármester lesz, nem is akárhol

Lejárt a gyes, ráért politizálni, most pedig polgármester lesz, nem is akárhol

Össztűz zúdult a háborús bűnösökkel barátkozó új Nobel-díjas íróra

Össztűz zúdult a háborús bűnösökkel barátkozó új Nobel-díjas íróra

Nem egyszerű a helyzet Romániában, sűrűsödnek Orban gondjai

Nem egyszerű a helyzet Romániában, sűrűsödnek Orban gondjai