szerző:
MTI

A lengyel kormány új szabályozásra készül, megkönnyítendő az ország keleti szomszédai - Ukrajna, Fehéroroszország és Oroszország - munkavállalóinak lengyelországi munkavállalását.

A rendeletet márciusban terjesztik elő, és lesznek benne bizonyos mennyiségi korlátozások a beengedhető keleti munkavállalók számára vonatkozóan.

Az új rendelkezésnek két alapvető indoka lenne, részint Lengyelországban néhány ágazatban - például az építőiparban vagy az idősgondozásban - 17 százalékot meghaladó munkaerőhiány mutatkozik, részint a kérdés hivatalos rendezésével legalitásba kényszerítenék az eddig jobbára feketén munkát vállaló keleti munkaerőt.

A lengyel munkaügyi minisztérium adatai szerint mintegy 100 ezer ukrán dolgozik Lengyelországban, de csak kis részük legálisan. Ezek a munkavállalók ezért teljesen kiszolgáltatottak, jogaik érvényesítésére nincs lehetőségük, másfelől jogellenes versenyt támasztanak lengyel társaiknak, miközben Lengyelországban a munkanélküliség 17 százalék fölött van, a legnagyobb arányú az EU-ban.

Ennek dacára Lengyelországban egyes ágazatokban tartós munkaerőhiány van. Ezt az EU-csatlakozással hozzák összefüggésbe, 2004. május óta ugyanis mintegy 20 ezer lengyel szakember keresett munkát csak az uniós államok közül munkapiacát már megnyitó Nagy-Britanniában.

Az EU-országok polgárai szabadon munkát vállalhatnak Lengyelországban, és tavaly áprilisban arról is döntés született, hogy Lengyelország Románia és Bulgária számára is megadja a munkaerő szabad mozgásának lehetőségét, ha e két országot 2007. január 1-én valóban felveszik az unióba.

HVG Vélemény

"Rugalmasabbá kell tenniük munkaerőpiacukat"

Borzalmas nyűg avagy áldásos örökség a sokat emlegetett európai szociális modell? Az EU állam- és kormányfőinek Hampton Court-i informális csúcsa előtt erről kérdeztük André Sapir professzort. Az Európai Bizottság elnökét segítő gazdaságpolitikai elemzőcsoport 55 éves tagjának válasza egyértelmű: a fenntarthatatlanná vált szociális rendszerek alapos reformját lehetetlen megúszni.

MTI Karrier

Prága lezárhatja munkaerőpiacát a románok és a bolgárok előtt

Ha az Európai Unió régi tagállamai nem nyitják meg munkaerőpiacaikat a csehek előtt, Prága fontolóra veszi hasonló átmeneti korlátozó intézkedések bevezetését a román és a bolgár állampolgárok számára - jelentette be Zdenek Skromach népjóléti és munkaügyi miniszter.

Karrier

Az idősebbek egyre fontosabbá válnak a munkaerőpiacon

Magyarországon az elkövetkező évtizedek egyik legmarkánsabb demográfiai folyamata a népesség mérsékelt csökkenése és jelentős elöregedése lesz. A 2007-ig tartó időszakban még csak enyhén emelkedik az idősek száma, ezt követően nagyot fordulnak a tendenciák.

Karrier

Marketingeld önmagadat a munkaerőpiacon

Az álomállás csak egy karnyújtásnyira van. Csak meg kell találnod a megfelelő munkaadót és meggyőzni, hogy te vagy az ember, akit keresnek. Tippek az önreklámhoz.

MTI Karrier

V4-ek és Szlovénia: az EU nyissa meg munkaerőpiacát

Az egységes európai munkaerőpiac megteremtését, az átmeneti korlátozások feloldását, monitoring rendszer kialakítását kezdeményezik az Európai Uniónál a visegrádi országok és Szlovénia - jelentette be az öt ország munkaügyi minisztere pénteken Budapesten, a zárónyilatkozat utáni tájékoztatón.

Holtverseny A Dal első válogatóján

Holtverseny A Dal első válogatóján

Nagy Blanka a színpadról is beolvasott a Fidesz publicistájának

Nagy Blanka a színpadról is beolvasott a Fidesz publicistájának

Japán támadás: milyenek a 2019-es új Lexusok?

Japán támadás: milyenek a 2019-es új Lexusok?

Palkovics is dönteni fog a Széchenyi- és Kossuth-díjakról

Palkovics is dönteni fog a Széchenyi- és Kossuth-díjakról

Az ombudsmanhoz fordul a gyerekek otthongondozási díja miatt az LMP

Az ombudsmanhoz fordul a gyerekek otthongondozási díja miatt az LMP

Megmotozták és eljárást indítottak a Momentum politikusa ellen

Megmotozták és eljárást indítottak a Momentum politikusa ellen