Az álomállás csak egy karnyújtásnyira van. Csak meg kell találnod a megfelelő munkaadót és meggyőzni, hogy te vagy az ember, akit keresnek. Tippek az önreklámhoz.

Elsőként szükséged lesz a szakmai önéletrajzodra, a kísérőleveledre és az állásinterjúkkal kapcsolatos ismereteidre. Esetleg összeállíthatsz egy portfoliót is a korábbi munkáidról, hogy kellően alátámaszd a szakmai önéletrajzodat.

Ne feledd, hogy képzettsége mindenkinek van, legfeljebb nem mindenki tudja megfelelően kommunikálni, hogy mihez ért jobban és mihez kevésbé. Készíts egy listát azokról a tulajdonságaidról, amelyekkel a legjobb eredményeket tudod produkálni és alakíts ki olyan helyzeteket, amikor ezt bebizonyíthatod a munkaadó számára. Ha például magas szintű az írászkészséged, tegyél róla, hogy a bemutatkozó leveledből ez kiderüljön.

Ne várd, hogy álmaid állására egyszer csak rábukkanj egy újság oldalain, vagy egy honlapon. Ha tudod, hogy mihez kezdenél a legszívesebben, keress fel egy olyan munkaadót, akiről azt gondolod, hogy hozzásegíthet céljaid eléréséhez, s mutasd be neki, hogy a munkád miképpen segíthetné elő az adott cég gyarapodását. Légy proaktív – a munkaadók értékelik a lelkesedést és az önállóságot.

Tíz hiba, amit ne kövess el az önéletrajzodban:
- Nem a legfontosabb információval kezded az önéletrajzodat és nem arra az állásra hegyezed ki az irományodat, amire pályázol.
- Negatív információt írsz le magadról (például, hogy kirúgtak az előző munkahelyedről)
- Unalmas, középszerű, szürke önéletrajzot készítesz
- Oda nem illő dolgokat helyezel el benne (gyerekes betűtípus, fotók, rajzok, háttérszínek)
- Nem ellenőrzöd a helyesírásodat újra és újra és újra
- Egymásnak ellentmondó dolgok szerepelnek az önéletrajzodban és a kísérőleveledben.
- Felesleges adatokat írsz le magadról (testsúly, magasság, nem, személyi szám, stb.)
- Nem időrendi sorrendben mutatod be korábbi munkahelyeidet
- Úgy gondolod, hogy a méret a lényeg, ezért mindenféle – felesleges – kiegészítéssel zsúfolod tele az önéletrajzodat.
- Nem ügyelsz az apró részletekre, így elfelejted a fedőlapot, illetve a dossziét, vagy borítékot, amelyben elhelyezheted az iratokat

Tíz hiba, amit ne kövess el az állásinterjún:
- Felkészületlenül érkezel, nem tudsz semmit az adott cégről
- Nem vagy tisztában az alapvető interjúkérdésekkel
- Valamilyen fontos iratot elfelejtesz magaddal vinni
- Udvariatlanul, modortalanul viselkedsz
- Ápolatlan a külsőd
- Túlzott illatfelhőt, vagy épp ellenkezőleg, érezhető testszagot árasztasz
- Túl sokat beszélsz olyan témákról, amelyek nem kapcsolódnak az adott álláslehetőséghez.
- Nem beszélsz arról, hogy miként felelsz meg a munkaadó elvárásainak
- Nem mutatsz lelkesedést, sem önbizalmat
- Nem követed figyelemmel az interjúd utóéletét, nem érdeklődsz telefonon az eredményekről

Ha munkát keresel, tulajdonképpen saját magadat kell eladnod, így ilyenkor a legfontosabb, hogy a megfelelő arculatot alakítsd ki magadról, mintha csak egy termék reklámjáról lenne szó. A legjobb oldaladat mutasd! És ne felejts el mosolyogni!

hvg.hu Karrier

Tippek telefonos állásinterjúhoz

Néha logisztikai szempontból, néha azért, mert telefonos, vagy távmunkáról van szó, egyszerűbb, vagy hasznosabb az éterben lebonyolítani az új munkaerő meginterjúvolását. Tippek.

hvg.hu Karrier

Miben menj el állásinterjúra?

Nincs, akinek ne okozna gondot, hogy milyen ruhát vegyen fel, ha állásinterjúra megy. Nem könnyű eltalálni a kiöltözés szintjét, s a stílusjegyeket, amelyekkel azt kívánnánk sugallni, hogy beleillünk abba a munkahelyi környezetbe, ahová tartanánk, ha elfogadnák a jelentkezésünket.

hvg.hu Karrier

Leggyakoribb kérdések és a legjobb válaszok állásinterjúra

Ott ülsz a bizottság előtt a legszebb ruhádban, remegő gyomorral, a veled szemben ülők pedig éppen arra készülnek, hogy alaposan kivesézzenek. Milyen kérdésekre számíthatsz, s melyek az ezekre adható legjobb válaszok? Összeállításunkból kiderül.

hvg.hu Karrier

A legrémesebb állásinterjúk a személyzetisek szemével

A CareerBuilder nemzetközi állásközvetítő szájt felmérést készített vállalati személyzeti menedzserek körében arról, hogy melyek az állásinterjúkon a legrémesebb dolgok, amelyeket a jelentkezők elkövetnek. Íme a toplista.

hvg.hu Karrier

Testbeszéd-szótár állásinterjúra

Mindenkinek megvannak a saját, magára jellemző mozdulatai, gesztusai, arcmimikája. Aki megtanulja kontrollálni ezeket a sokszor tudatalatti rezdüléseket, szabályozhatja, hogy mit közvetít magáról például egy állásinterjú során, illetve fontos többletinformációhoz juthat, hogy az asztal túlsó oldalán ülők mit gondolnak az addigi teljesítményéről.

hvg.hu Karrier

Tippek, amelyekkel bevágódhatsz az állásinterjún

Sok álláskereső beleesik abba a hibába, hogy az unalomig ismételt követelményeknek – öltözék, helyes önéletrajz, stb. – megfeleljen, s eközben csak az őt érdeklő dolgokra – fizetés, felelősség, munkakör – koncentrál. Az asztal túloldalán azonban egészen másra kíváncsiak, konkrétan arra, hogy mire számíthatnak, ha a jelölt elhelyezkedik a cégnél. Tanácsok.

hvg.hu Karrier

1000 állásinterjú kérdés

Az alábbi kérdéseket felvételi interjúkon tették fel fejvadászok vagy a személyzeti osztályok munkatársai a meghirdetett állásokra jelentkezőknek. A kérdésekből kiderül, hogy a jelöltek megismerése igen sokrétű, s ezért jól fel kell készülnie annak, aki eredményesen akar szerepelni az állás megszerzése szempontjából oly fontos beszélgetésen.

hvg.hu Karrier

Tippek a sikeres állásinterjúhoz

A cégek hagyományosan kora ősszel töltik fel az üres álláshelyeket, hogy a rövid alkalmazkodási periódus után az év üzleti csúcspontjának számító utolsó három hónapban már némi rutinnal a hátuk mögött teljes gázzal dolgozhassanak az új emberek, s a társaságok teljes gépezete zökkenők nélkül adhassa le legnagyobb teljesítményét. Akik ebben az időszakban akarnak felugrani egy cég szekerére, azoknak adunk tippeket hatrészes sorozatunkban.

hvg.hu Karrier

A legrosszabbra számíts az állásinterjún

Tőlünk nyugatabbra az álláskeresőkre egyre nagyobb erőfeszítések várnak a munkába állás előtti utolsó nagy megmérettetésen. Az egyik jelentkezőnek egy plüssmacival kellett beszélgetnie az interjút lebonyolító személyzet kérésére.

Balavány György: Nem győztük le és vágtuk zsebre az oroszlánt

Balavány György: Nem győztük le és vágtuk zsebre az oroszlánt

Az Old Traffordon ért véget a Liverpool győzelmi sorozata

Az Old Traffordon ért véget a Liverpool győzelmi sorozata

Gazdaságvédelmi programot és újabb családtámogatásokat ígér a Fidesz

Gazdaságvédelmi programot és újabb családtámogatásokat ígér a Fidesz

Videóra vette, ahogy részegen motorozik - a rendőrség közzétette a felvételt

Videóra vette, ahogy részegen motorozik - a rendőrség közzétette a felvételt

Demóna ledöntötte Jokert: a film folytatása jól debütált az észak-amerikai mozikban

Demóna ledöntötte Jokert: a film folytatása jól debütált az észak-amerikai mozikban

Melegrekordok dőltek meg vasárnap

Melegrekordok dőltek meg vasárnap