szerző:
hvg.hu

Mi lehet a legkönnyebb munka? Természetesen mindenkinek más, a habitusa, képzettsége, képességei és vágyai függvényében. Van azonban pár szempont, amit betartva egyszerűen kiszűrhető, hogy miféle munka az, amelyik megerőltetés nélkül elvégezhető, s még elégedett is lehetsz vele.

Ha utálod, akkor nehéz lesz
Ha olyan munkát akarsz találni, amit könnyen betölthetsz, akkor a minimális követelmény, hogy élvezd a kiszemelt tevékenységet. Ha szeretsz valamit csinálni – mégha munkának is nevezik – az játék, móka és könnyűnek tűnik. Ha nem szeretsz valamit csinálni, az kín és stressz.

Keress egyensúlyt a „könnyűség” és az erőfeszítés között!
Egy olyan munka, amelyik semmiféle kihívást nem rejt, egyáltalán nem lesz könnyű. Előbb utóbb unalomba fullad, frusztráltságot és stresszt okoz. Éppen ezért meg kell találni azt az egyensúlyt, amely a könnyen végezhető munkának értelmet és izgalmat ad. Sokan azért keresnek könnyű munkát, mert valami másra szeretnének koncentrálni, de a kereset miatt szükségük van egy állásra. Ha emiatt munkaidejük jelentős részében a cég kerítésén kívül járnak a gondolataik, részben minden nap bezárva érzik magukat, részben a teljesítményük könnyen az elvárt alá kerülhet, s a munkahelyi szocializációjuk, illetve a róluk kialakuló kép is rosszul sikerülhet. Ez konfliktusokat és stresszt okozhat, s egy ilyen munkahelyre bejárni cseppet sem lesz könnyű.

Komfortos környezetet keress magadnak!
A környezet, amiben az emberek a munkájukat végzik, alapvetően befolyásolja, hogy az adott tevékenységet könnyűnek vagy nehéznek érzik. Ha valaki nem bírja a nagyvállalatok hierarchikus szálakkal és ezerféle személyes kapcsolattal átszőtt világát, vagy nem bírja a munkahelyi szervezeti játékokat, nem szereti, ha utasítgatják, beszámoltatják menjen ilyen helyre dolgozni. Még akkor sem, ha e cégek high-tech irodaházai nagyon imponálnak neki. De ugyan ez az ember nem tanácsos, ha például egy induló, s még pénztelen kisvállalat igénytelen irodai környezetében helyezkedik el, hiszen minden reggel, amikor beér a munkahelyére azzal fog szembesülni, hogy a vágyai és a valóság milyen messzire vannak egymástól. Így aztán ismét csak az egyensúly keresése a fontos. Ilyenkor számos tényezőt érdemes mérlegelni, például: Inkább önállóan szeretnél-e dolgozni vagy egy csapat részeként? Inkább vállalkozói és kreatív vonásaid az erősebbek vagy a végreható képességed a domináns? A karriered most a fontosabb vagy a magánéleted, a munkahely/magánélet mérleg egyensúlyban tartása szempont-e számodra? Nem könnyű az ideális helyet megtalálni, ezért érdemes időt fordítani annak meghatározására, hogy miképpen is nézhet ki ez a munkakörnyezet. Ez a lehetőségek közötti döntésben segíteni fog.

Óvakodj a „gyors és könnyű pénz” formulától!
Sok (különösen üzletkötői – az álláspiaci szakzsargonban sales – jellegű) állásokat kínáló hirdetésben ott van a könnyű pénz és a jelentős juttatások ígérete, ami aztán a valóságban többnyire rengeteg munkát és kiszolgáltatottságot jelent. Sokszor az ilyen jellegű állások legnagyobb vagy kizárólagos jövedelemtétele a jutalék, amit számla ellenében, azaz nem valódi foglalkoztatás keretében fizetnek ki. Van akinek bejön az ezzel járó pörgés, de a legtöbb ember nem ezt érti könnyű munkán.

hvg.hu Karrier

Személyi problémák kezelése a munkahelyen

Barátságtalan kollégák? Nemtörődöm főnök? Az ilyen és ehhez hasonló problémáknak megvan az ellenszere, némi taktikázás és odafigyelés formájában. Tippjeink segítségével még a legszúrósabb kolléga is megszelidíthető.

hvg.hu Karrier

A munkahelyi előléptetés nem csak előnyökkel jár

Bár egy előléptetés tagadhatatlanul hordoz pozitívumokat – nagyobb fizetés, kihívások, s karrierpresztízs – valójában arról van szó, hogy egy teljesen új állást kell betöltenie a szerencsésnek. Ebből kifolyólag érdemes átgondolni, hogy elfogadjuk-e az ajánlatot. Tanácsaink segítenek a választásban.

hvg.hu Karrier

Játékkal játszva érvényesülhetsz

A munkahelyeken egyre jobban terjednek a kikapcsolódást célzó játékok. Ugyan félkarú rablókat még nem szereltek fel, de vannak csocsó-, billiárd- és ping-pong-asztalok, sőt néhány helyen konditermek is, s van, ahol tornatermet bérelnek egy kis közös focizáshoz, kosarazáshoz. A játék frissítő- és szociális hatásai igen pozitívak lehetnek a benne résztvevők számára, ha néhány szabályt sikerül betartani.

hvg.hu Karrier

Nem csak a tudás, az adottság is számít álláskeresésnél

A munkaadók nem csak olyanokat keresnek, akik adott feladatokat végre tudnak hajtani. Előnyt élveznek azok, akiknek nem csak szaktudása, hanem mindennapi helyzetekben bevethető képességei is akadnak. Ezért érdemes ez utóbbiakat is kihangsúlyozni egy állásinterjún.

A nap videója: alig tartotta valami ennek a kamionnak a kerekét

A nap videója: alig tartotta valami ennek a kamionnak a kerekét

Átlátszó: Többtucatnyi festményt kölcsönöztek ki a Szépművészeti Múzeumból Orbán új irodájába

Átlátszó: Többtucatnyi festményt kölcsönöztek ki a Szépművészeti Múzeumból Orbán új irodájába

Kilenc megyére adtak ki figyelmeztetést a hó miatt

Kilenc megyére adtak ki figyelmeztetést a hó miatt

Tűpontos időjárás-előrejelzések jöhetnek, de ehhez kénytelenek belenyúlni a zsebünkbe

Tűpontos időjárás-előrejelzések jöhetnek, de ehhez kénytelenek belenyúlni a zsebünkbe

Másképp fog a klímaváltozásra gondolni, ha felkeresi ezt az oldalt

Másképp fog a klímaváltozásra gondolni, ha felkeresi ezt az oldalt

Megszűnnek a rendszeres sajtótájékoztatók a Fehér Házban

Megszűnnek a rendszeres sajtótájékoztatók a Fehér Házban